Tomáš Galvas po turnaji reprezentační sedmnáctky: Mrzí mě, že jsme se neumístili lépe

Daniel Fekets, Zuzana Spurná
O L O M O U C - Olomoucký obránce Tomáš Galvas odehrál v polovině dubna své další zápasy za mládežnickou reprezentaci. Česká sedmnáctka se s jeho přispěním na Turnaji pěti v Plzni umístila na třetí pozici. Zadák, který v letošní sezóně sbíral starty za dorost, juniorku i A-tým si na turnaji sice nepřipsal žádný kanadský bod, ve statistice +/- byl ale se dvěma kladnými body čtvrtým nejlepším hráčem českého týmu.

V první den prestižního turnaje Češi porazili Švýcary 5:2. O den později ale zapsali první porážku, když 1:2 nestačili na Finy. Následné federální derby se Slovenskem dospělo do prodloužení, které rozhodl Ondřej Kos. Závěrečné utkání pak patřilo Švédům, kteří svěřence Václava Eismanna porazili 5:2. Z výhry na turnaji se ale radovali suverénní Finové.

⇒ Obránce Tomáš Galvas

„Pocity jsou smíšené. Zápasy byly velice vyrovnané, proto mě mrzí, že jsme se neumístili lépe,“ hodnotil Tomáš Galvas konečné třetí místo.

Jak už bylo zmíněno, Češi odehráli dva velice vyrovnané duely. Dokonce i s prvním Finskem, avšak mladé hokejisty se lvem na prsou zklamala koncovka. Chuť si poté zlepšili dvoubodovou výhrou nad Slovenskem. „Všechny týmy v průběhu sezóny bývají různě obměňovány, z toho důvodu nelze vyvozovat větší závěry,“ připomněl Galvas.

A který zápas byl podle obránce ze slavného hokejového rodu nejtěžší? „Nejsilnějším soupeřem byli Švédové, hrají rychlý a zároveň fyzický hokej,“ pověděl upřímně.

Výhodou pro český tým však bezesporu bylo, že nemusel cestovat nikam daleko. Turnaj se totiž odehrál v Plzni, lvi se tak mohli spolehnout na podporu svých nejbližších. „Tyto domácí akce mi vyhovují daleko více. Nemusí se cestovat, a to je obrovská výhoda,“ doplnil.

Tomáš Galvas, jenž letos odehrál bezmála sedmdesát soutěžních zápasů, se nakonec těsně nedostal do závěrečného výběru osmnáctky pro světový šampionát ve Švýcarsku. „Chtěl jsem pokračovat v reprezentaci U18, ale nakonec se mi nepodařilo probojovat do finální nominace. Na druhou stranu jsem ale rád, že jsem mohl pokračovat ve své kategorii U17,“ navázal.

A jak vůbec bude vzpomínat na ročník, ve kterém si mimo jiné připsal své první extraligové starty? „Přizpůsobení se daným kategoriím nebylo až tak složité, jak se na první pohled může zdát. Už dlouho jsem zvyklý hrát za více kategorií, proto mi to nedělá problém,“ přemítal.

Stejně jako pro ostatní Hanáky, teď také pro Tomáše Galvase sezóna skončila. Jaké plány má na následující dny? „Teď si dávám odpočinek, neboť za chvilku začne suchá příprava před novou sezónou. Očekávám a doufám, že pro tým i pro mě bude úspěšná.“