Za mezinárodní úspěch na radnici! Sedmáci se setkali s primátorem města

Zuzana Spurná
O L O M O U C – Už na začátku května odstartuje suchá příprava i svěřencům trenéra Jana Littnera. Ti starší, sedmáci, respektive budoucí osmáci, měli ale ještě jednu příjemnou povinnost. Po mezinárodním úspěchu na turnaji v německém Füssenu totiž přišlo pozvání na radnici. Hráči se tak setkali s primátorem města Miroslavem Žbánkem, kterému přinesli ukázat nejen pohár a medaile, ale předali mu i památeční šálu z turnaje.

O tom, že se dřina v sezóně vyplatila, se olomoučtí sedmáci přesvědčili už několikrát. Vrcholem pak bylo nejen zlato z německého Füssenu, ale i setkání s primátorem, který ocenil nejen mezinárodní úspěch. Prsty v setkání s představitelem města Olomouce měl člen realizačního týmu, který se sedmáky prožíval nejen celou uplynulou sezónu, vedoucí týmu Vladislav Roj. „Již před finále na Alander Cupu jsem klukům slíbil, že v případě vítězství na turnaji zajistím audienci u primátora Žbánka. To pak fakticky zajistila Zuzka Koutná Vařeková, která měla na turnaji dva syny,“ prozradil.

A jak slíbil, tak se stalo. Sedmáci pod vedením trenéra Jana Littnera vybojovali v Německu skvělé zlaté medaile, které pak spolu s pohárem o pár týdnů později předvedli na radnici. „Kluci si to na radnici náležitě užili, ale diskuze ohledně výstavby nového stadionu už je prý trochu nudila,“ smál se Vladislav Roj. „Všichni si ale pozvánky na radnici moc vážili,“ dodal.

To, že přijetí od primátora neberou mladí hokejisté jako samozřejmost, pak potvrdil i kapitán Matyáš Vyhnánek. „Pozvání od pana primátora nás velmi překvapilo a potěšilo nás, že se zajímá o to, jakých výsledků dosahují mladí hokejisté. Jsem rád, že jsme mohli reprezentovat Olomouc na turnaji ve Füssenu, ze kterého jsme přivezli zlaté medaile. Byl to skvělý zážitek a jsme rádi, že pan primátor ocenil náš úspěch,“ usmíval se. Šikovný hokejista pak byl primátorem vyzván, aby se s ním posadil do čela stolu. S tím sice předem nepočítal, věděl ale, že se může spolehnout na zbytek týmu. „Byl jsem celkem nervózní, protože to pro mě byla velká událost. Jsme ale skvělá parta a věděl jsem, že mě kluci když tak podrží,“ řekl rozhodně.

Mezinárodní úspěch primátora města, Mgr. Miroslava Žbánka, potěšil. Sám totiž přiznal, že podmínky zatím nejsou takové, jaké by klub i radní chtěli. „Vždycky se mísí obrovská radost jako fanouška hokeje a také rozpaky nad tím, že v takových podmínkách, které dnes má nejen áčko, ale i mládežnický hokej, je to dvojnásobný úspěch,“ ocenil.

Primátor prozradil, že má k olomouckému hokeji přece jen o něco blíže, v mládeži totiž působí jeho synovec. Informace o tom, která témata zástupce klubu, hráče nebo jejich rodiče nejvíce pálí, má ale z více zdrojů. „Přiznám se, že to sleduji zpovzdálí a spíš když se nedaří, tak proč se nedaří. Některá témata, jako například zázemí, jsou samozřejmě věci, které nás společně s klubem i na radnici štvou,“ tvrdil Miroslav Žbánek.

Už za pár dní odstartuje suchá příprava i tomuto ročníku. Realizační tým tak již nyní zjišťuje možnosti dalšího nejen mezinárodního srovnání. To letošní totiž bylo pro hráče velkým přínosem. „Mezinárodní srovnání jim dalo to, že když budou poctivě trénovat, můžou hrát proti komukoliv. Nicméně je vidět, že je český hokej oproti okolním zemím na výši. Klukům se turnaj moc líbil. Bylo to pro ně takové malé Nagano 1998,“ nastínil Vladislav Roj, který většinu hráčů zná od jejich začátků.

Spokojený, a to nejen s turnajem, byl i kapitán Matyáš Vyhnánek. „Letošní sezóna pro mě byla ta nejlepší, jakou jsem v Olomouci zažil. Velkou zásluhu na tom mají naši trenéři Jan Littner, David Vosátko a Matěj Tomajko. Stmelili náš kolektiv i díky tomu, že se nám věnovali nejen na ledě, ale trávili s námi čas i na ostatních akcích mimo led. Přál bych našemu týmu, aby další sezóna byla minimálně tak úspěšná jako ta letošní. Musíme se ale neustále zlepšovat a makat na sobě. Stále spolu držet jako tým, protože to se pak projevuje i na ledě,“ uzavřel hokejista, který oblékal dres s číslem 14.