Olomoučtí mladíci Barčák, Kubát a Kalman v akci za slovenský národní tým

Eliška Faltýnková
O L O M O U C - Tři olomoučtí mládežníci opět získali šanci reprezentovat Slovensko na mezinárodní scéně. Dominik Barčák a Alexej Kubát se nedávno vrátili ze Zimních olympijských her mládeže, zatímco Adam Kalman bude hájit slovenské barvy na Turnaji Vlado Dzurillu.

Na FOTO snímku je Adam Kalman

Brankář Dominik Barčák a útočník Alexej Kubát, spoluhráči z olomouckého dorostu, reprezentovali v lednu Slovensko na Zimních olympijských hrách mládeže v jihokorejském Gangwonu. Ani pro jednoho z nich to v národním týmu nebyla premiéra. Dominik Barčák se již představil na prosincovém Turnaji pěti zemí, kde nastoupil proti Finsku a Švýcarsku. V daleké Jižní Koreji však v brance dostali přednost jeho kolegové a Barčák tak do hry nezasáhl.

Opačný příběh zažíval Alexej Kubát, který olomoucký dorost posílil v průběhu letošní sezóny. Zatímco švýcarského Turnaje pěti zemí se účastnil pouze jako náhradník, na olympiádě se prosadil a ve dvou zápasech zaznamenal gól a asistenci.

Obránce Adam Kalman, který nastupuje jak za dorost, tak za juniorku, je už ostřílený člen slovenské reprezentace. V minulé sezóně se účastnil turnajů s výběrem do šestnácti let. Letos postoupil do starší kategorie, kde dokonce oblékl kapitánské céčko a patřil k důležitým oporám defenzivy. Na listopadovém turnaji do sedmnácti let ve švýcarském Monthey se blýskl gólem a asistencí, následně se objevil i na Turnaji pěti zemí ve Finsku, kde přispěl přihrávkou na gól.

Jeho další výzva přichází na slovenském Turnaji Vlado Dzurillu, který se koná od 7. do 11. února. Zde se poprvé představí v kategorii do osmnácti let, a to proti týmům Japonska, Německa, Ukrajiny a staršímu slovenskému výběru do devatenácti let.