Nejlepší obrana v lize, boj o první místo! Jak si vedou olomoucké třídy?

Michal Jonáš
O L O M O U C - Zatímco A-tým během reprezentační pauzy extraligy střádá potřebné síly na těžký závěr sezóny, ti nejmladší kohouti rozhodně nezastavují. Žákovské soutěže se mílovými kroky blíží do finále, do konce letošního ročníku zbývá už jen pár zápasů. Jak si vede Olomouc?

ZDROJ TABULEK: Olomoucký hokej, Český hokej

Liga 9. tříd

První místo, 21 výher z 21 zápasů, pouhý jeden ztracený bod za výhru 4:3 v prodloužení proti Tigers Zlín a s obrovským náskokem nejlepší útok i obrana ve skupině. Nejstarší olomoučtí žáci kralují skupině 8 a s náskokem 17 bodů a zápasem k dobru na druhý Uničov si odhodlaně jdou pro první místo.

Také v elitní desítce produktivity vládnou červenobílé barvy. Jan Musil v 17 zápasech posbíral fantastických 52 bodů za 31 gólů a 21 asistencí. Lídrovi bodování úspěšně sekunduje Dominik Husák, s 32 trefami nejlepší střelec skupiny.

Poznámka: Žákovské kategorie od 5. do 8. třídy se hrají dvoubodovým systémem. Vítězství znamená dva body, za remízu si pak soupeři odnesou bod.

Starší žáci "A"

Osmé třídě se v základní části dařilo skvěle. Ve 12 utkáních posbírala celkem 21 bodů, za což jí patřilo krásné druhé místo. Hanáci prohráli pouze úvodní kolo, když nestačili na lídra soutěže, zlínské Berany, poměrem 1:2. Ze zápasu proti Kopřivnici pak vytěžili bod za remízu 5:5.

Bohužel, v nadstavbové části kohouty vítězný duch opustil. Na první body museli čekat až do čtvrtého kola, kdy porazili Valašský hokejový klub. Olomoučtí nyní mají na kontě po dvanácti zápasech devět bodů. Do konce nadstavby zbývá osm kol, vyřazovací souboje si zahraje pouze první tým skupiny.

Starší žáci "B"

Sedmáci svou skupinu v základní části jednoznačně ovládli. Z 18 utkáních vytěžili 27 bodů, navíc se mohli pochlubit druhou nejnebezpečnější ofenzívou a vůbec nejlepší obranou.

Také druhou polovinu soutěže rozehrála Olomouc velice slibně, duely proti Orlové i Přerovu skončily jednoznačným vítězstvím. Poté přišla nečekaná porážka 4:5 od Opavy. Poslední dvě klání odehráli kohouti proti favoritům nadstavby. Přestřelka s Vítkovicemi přinesla týmu Jiřího Látala dva body za vítězství 7:6. Také v Třinci předvedli červenobílí dobrý výkon, avšak těsně padli 1:2.

Mladší žáci "A"

Šestá třída zakončila základní skupinu na třetí, tedy poslední postupové, příčce. Hanáci z 12 zápasů vytěžili 18 bodů, na první Nový Jičín jim chyběly body dva. Stejně jako jejich o rok starší spoluhráči se v první části soutěže mohli pyšnit nejlepší defenzívou.

V nadstavbové části bohužel kohouti nedokážou konkurovat nadupanému Třinci, Vítkovicím nebo rozjetému Novému Jičínu. Ve třinácti kolech vybojovali pouhých pět bodů.

Mladší žáci "B"

Páťáci v 19 utkáních získali 26 bodů, sedm kol před koncem ročníku se tak nachází na pátém místě. Čelo skupiny, až na výjimku týmu Brumov-Bylnice, jenž s přehledem vévodí celé lize, je velice vyrovnané, kohoutům na druhé místo scházejí pouhé dva body.

Kvalitní defenzivní činnost patří v hanácké metropoli mezi základní stavební kameny hry a páťáci rozhodně nejsou výjimkou. Ovšem i nejlépe bránící celek si umí pořádně zastřílet - kohouti v listopadu nasázeli přerovským Zubrům 19 branek, v prvním kole dokonce smetli Valašské Meziříčí 25 góly!