Měli bychom začít hrát zodpovědněji. Jinak toho v předkole moc nedokážeme, má jasno Jan Knotek

Eliška Halamíčková
O L O M O U C – Hanáci na body nedosáhli ani ve třetím utkání po reprezentační přestávce. Proti Vítkovicím sice dokázali snížit na 1:2, kýženého vyrovnání se ale nedočkali ani po tlaku na konci třetího dějství. K vývoji zápasu se vyjádřil útočník Jan Knotek.

FOTO: Michal Struž

Herně si oba týmy počínaly podobně. Střelecky se ale první dvě třetiny prosadili pouze hosté. „Bylo to těžké. Přišlo mi, že jsem měl všechno obráceně. Pořád jsme hru tlačili před sebou a něco tam chybělo. Taky to tak ve výsledku vypadalo,“ zhodnotil Knotek po utkání i vizuální stránku hry.

Po prohře s Třincem a doma se Spartou se jednalo už o třetí utkání, kdy se Olomoučtí nedokázali zcela prosadit. Šance se objevují, góly z nich ale už tak často nepadají. Sám Knotek mohl svými dvěma velkými šancemi pozměnit vývoj utkání. „Ty šance dopadly podle mého momentálního rozpoložení,“ pověděl. „Měl jsem i dost problém s ledem. Vždycky když jsem měl puk, musel jsem se snažit, aby mi sedl na hokejku. Druhý problém je, že tam nebylo to sebevědomí do toho prostě plácnout,“ pokračoval olomoucký útočník.

S proměněním šancí ale neměl problém jako jediný. „I za ostatní si myslím, že se na nás podepsala Sparta tou náročností utkání. V každém souboji nám proti Vítkovicím chyběl krok, takže to bylo, jako bychom jezdili do kopce,“ popsal Knotek těžkosti nedělního utkání. Tradičně jeden z nejlepších střelců týmu má navíc oproti loňské sezóně výrazně nižší čísla. Momentálně je na 11 bodech (4+7). „Trápí mě to. Samozřejmě bych byl rád za víc. Ale vypadl jsem z přesilovek, kde jsem vždycky nějaké body nastřádal a bylo to snazší. To se na tom taky samozřejmě podepíše,“ shrnul.

Hned polovina střel na bránu přišla z holí olomouckých obránců. Bylo pro útočníky těžké, dostat se k bráně přes Vítkovice, které mají hráče v průměru s mnoha kilogramy navíc? „Paradoxně mi to dneska přišlo nejsnazší. Do útočného pásma jsem se oproti jiným utkáním dostal dost snadno. Myslím si ale, že byla chyba v tom, že tam dost střel ani nedošlo, ne že bychom tam nebyli,“ viděla olomoucká dvanáctka největší překážku v utkání proti týmu, který chtěl navíc dostat co nejméně gólů a zapomenout tak na dva na branky bohaté zápasy.

Do brány soupeře se i po několika střídáních postavil Lukáš Klimeš. V sestavě navíc chyběl kapitán Vítkovic Dominik Lakatoš. „Samozřejmě dostáváme rozbory, kdo by měl pravděpodobně chytat, ale ani do toho se někdy nemůžeme trefit,“ nastínil Knotek předzápasovou přípravu a pokračoval: „U Lakatoše jsem si všiml, že tam nebyl. Při přesilovce jsme se na něj chystali, abychom si to pohlídali. Jinak jsme to nějak v kabině neřešili.“

Pět kol do konce základní části je Olomouc stále ve hře o postup do předkola z osmého místa. Na programu dne tak začíná být ladění formy na osmifinále. „Já už bych byl pro najetí na ten mód pro předkolo. Měli bychom být více zodpovědní, defenzivnější, protože kolikrát lítáme jako blázni. S takovou toho v play-off moc neuděláme. Měli bychom tak už pomalu začít hrát,“ měl jasno olomoucký veterán.

S blížícím se předkolem je samozřejmě na místě i probírání potenciálních soupeřů. „Sem tam samozřejmě něco řešíme. Já teda patřím mezi ty, kteří to nemají rádi. Vždycky totiž řeknu, že toho bych chtěl, a nakonec nás zrovna ten tým vyřadí. Prostě kdo to bude, toho se budeme snažit vyřadit,“ zakončil Knotek.