Derby rozhodly naše neproměněné přesilovky, mrzí Jakuba Sirotu. Co play-off za mořem?

Michal Jonáš
O L O M O U C - Poslední souboj s Brnem v základní části nabídl opět napínavou bitvu plnou emocí a tvrdých soubojů. Kohouti museli v utkání dvakrát dotahovat, ve třetí třetině díky trefě Jana Bambuly odskočili ve vlastním oslabení do vedení. Kometa ovšem dokázala v závěru utkání vyrovnat, v nájezdech pak hosté zpečetili svou výhru. U první olomoucké branky si připsal důležitou asistenci i zadák Jakub Sirota, který moravské derby po zápase zhodnotil.

FOTO: Michal Struž

Jakube, jak byste hodnotil utkání s Kometou?

Byl to rozhodně divoký zápas. Přesilovky dělaly nejvíc a jak je v hokeji známo – když se nedá gól při přesilovce pět na tři, tak se nemůže vyhrát a nás to opět dostihlo. Ve druhé třetině to mohlo být klidně 5:7, těžko se to hodnotí. Chyby byly na obou stranách, ale soupeř je využil lépe.

Čím to je, že jste si ani při dvojnásobné početní výhodě nevytvořili gólové šance?

První přesilovku jsme využili. Když je početní výhoda pětiminutová a člověk nedá gól v prvních dvou minutách, tak potom už je to takové rozlítané. Zvlášť, když jsme hráli pět na tři. Máme dvě přesilovkové formace, které se spojily do jedné. Potom nastupuje druhá lajna, která už není sehraná. Různě se to doplňuje a už to nesedí.

Jak tedy přesilovky směrem do play-off zlepšit?

Chybí nám tam překvapení. Častokrát máme puk na hokejce a hráč s tím jede třeba dvě tři sekundy a pak vystřelí, což nic neudělá. Protivníka je potřeba nějak rozhodit, narušit jeho sehranou strukturu a to se povede pomocí rychlých přihrávek nebo střel z první. Nic takového jsme tam neměli, jediný gól v přesilovce jsme měli po teči.

Může být tečování právě jednou z hlavních zbraní v početní převaze?

Určitě. Celou sezónu pracujeme na tom, abychom se více tlačili do brány, tečovali to tam. Gólmani v extralize jsou schopní čisté střely chytat, proto je velmi složité skórovat z větší a střední vzdálenosti. Teč je pomalu jediný způsob, jak ten gól dát.

Vy sám jste vedl jednu z největších šancí Mory v zápase.

Jeli jsme tři na jednoho. Já jsem původně chtěl vracet zpět na hráče, od něhož jsem dostal přihrávku, ale soupeřův obránce tam zůstal, což mě trochu zarazilo, protože jsem čekal, že bude hrát mezi námi. Na druhé straně jsem měl také leváka, takže jsem mu to nemohl přihrát na ránu z první a pak už to zahrál dobře protihráč.

Ve třetí třetině Jan Bambula potrestal chybu soupeře a ve vlastním oslabení otočil skóre zápasu. Jaké to bylo?

Celý zápas jsme prohrávali a zničehonic jsme odskočili do vedení. Byla to obrovská euforie ze všech stran. Jen škoda, že jsme to nedotáhli až do vítězného konce. Honza Bambula je perfektní. Už jsem o něm mluvil minule a musím se opakovat. Je to výborný hráč do oslabení a strašně moc pomáhá týmu.

Utkání nakonec dospělo až do nájezdů, nečekal jste taky šanci?

Jednou už jsem dostal příležitost, ale bohužel jsem neskóroval, takže ani ne. V podstatě jsem měl nájezd v prodloužení a ten jsem taky neproměnil.

Moravské derby přineslo i mnoho emocí nejen v hledišti, ale i na ledě.

Byly tam dva zákroky, které byly za hranou a daly se ohodnotit pětiminutovým trestem. Člověk potom vidí kluky, jak se sbírají ze země. Je to nepříjemné. Čisté dohrávky do těla jsou něco jiného, to je součást hry, ale bodyčeky a fauly zezadu by tady nemusely být.

Jsme na konci základní části, zápasy začínají mít náboj play-off.

Sparta i Vítkovice hrály tvrdý a těžký hokej. Více se brání, padá méně gólů a proti Brnu to nebylo jiné. Už je to tvrdá dřina, musíme hrát více jednoduše. Než něco vymýšlet ve středním pásmu, raději nahodit a věřit, že to forčekingem zase vybojujeme.

V extralize hrajete první sezónu, těšíte se na svou premiéru ve vyřazovací části?

Určitě se moc těším. Je to něco jiného než v Americe, tam se na vysoké škole hraje jen jeden zápas play-off, takže ty série pro mě budou jiné. Naposledy jsem tento formát hrál v juniorce. Obraz hry je ve vyřazovacích soubojích úplně jiný, bude strašně důležité dát gól jako první.