PREVIEW: O postupujícím do čtvrtfinále se rozhodne v pátém utkání. Kohouti opět míří do Liberce

Daniel Fekets
L I B E R E C - Olomoučtí hokejisté se chystají na klíčové utkání série Předkola play off Tipsport extraligy. Tým Jana Tomajka a Róberta Petrovického míří do Liberce za stavu 2:2 na zápasy, o posledním čtvrtfinalistovi tak rozhodne poslední partie. Úvodní buly padne v úterý 12. března v 18:00. Duel bude specifický v tom, že v případě remízového výsledku po šedesáti minutách nastane nekonečné prodloužení, dokud jeden tým nevstřelí branku.

FOTO: Jiří Princ

Z KABINY MORY

Čtvrté utkání vyhráli Liberečtí, kteří v Olomouci uspěli 5:3. Hanáci nezachytili úvod utkání, po většinu zápasu poté dotahovali ztrátu. „Hrozně brzy jsme prohrávali 0:1 a neustále jsme výsledek dotahovali. Stálo to hodně sil. Přesilovkou jsme si bohužel nepomohli a navíc jsme měli tři vyloučení v útočném pásmu, což stojí hodně sil, i když to ubráníte. To byly takové momenty, které rozhodly o tom, že Liberec tento zápas vyhrál,“ řekl po utkání hlavní trenér Jan Tomajko.

Kohoutům v zápase nevyšly přesilovky, jednu z nich měli k dispozici i na konci třetí třetiny. Trenéři zvažovali, zda rovnou nejít do risku bez brankáře, nakonec k tomu však nedošlo. „Říkali jsme si, že bychom to měli zvládnout v pěti proti čtyřem. Bohužel to nevyšlo. Možná jsme do toho risku jít měli, ale teď už se to lehce řekne,“ doplnil sedmačtyřicetiletý kouč.

Domácí zápasy byly specifické v tom, že čtyři z šesti olomouckých branek dali obránci. Dvakrát se ve třetím duelu trefil Dalibor Řezníček, ve čtvrtém utkání na něj navázali Adam Rutar s Davidem Škůrkem. „Je to týmový výkon, týmový sport. Jestli dá gól hráč, který moc branek nedává, nebo hráč, který jich dá dvacet? Myslím si, že je to jedno. Jsme rádi, že se prosazují i ti, kteří tolik branek nedávají. Třeba se naši střelci prosadí v pátém zápase,“ uzavřel Tomajko.

PRŮBĚH SÉRIE

Do předkola vstoupili daleko lépe Hanáci. V prvním utkání na ledě Liberce sice v úvodních šedesáti minutách neskórovali, ale také brankář Branislav Konrád zůstal nepřekonán. Nakonec muselo rozhodnout prodloužení, ve kterém vstřelil rozhodující branku Jakub Orsava. Stejný hráč rozhodl v nastavené hrací době i druhé utkání na severu Čech, Mora jednobrankovou ztrátu navíc dotáhla až v 60. minutě.

Následně se série přesunula na Hanou, kde kohouti měli k dispozici dva mečboly. Po dvou třetinách třetího utkání dokonce vedli, jenže Bílí Tygři díky brankám Dernera a Zachara zápas otočili. Šťastnější byl Liberec také ve čtvrtém utkání, které zvládl poměrem 5:3.

Jedná se o zatím nejkvalitnější sérii letošních předkol. Zápasy zdobí emoce, vyhrocené souboje a potyčky. Všechny zápasy byly maximálně vyrovnané. Pokud postoupí Mora, čtvrtfinále si zahraje proti Pardubicím, pokud mezi nejlepší osmičku projde Liberec, narazí na pražskou Spartu.

Nejproduktivnějším hráčem kohoutů v sérii je Jakub Orsava, jenž má na svém kontě dvě branky a dvě asistence. Po třech asistencích mají Jan Káňa s Pavlem Musilem. Na liberecké straně nastřádali tři hráči tři kanadské body, jedná se o Martina Faško-Rudáše, Michala Birnera a Tomáše Filippiho, který ovládl kanadské bodování základní části Tipsport extraligy.

ODEHRANÉ ZÁPASY V SÉRII

1. UTKÁNÍ, 6. BŘEZNA, LIBEREC – OLOMOUC 0:1PP.

Branky a nahrávky: 63. Orsava.

2. UTKÁNÍ, 7. BŘEZNA, LIBEREC – OLOMOUC 2:3PP.

Branky a nahrávky: 9. Rychlovský (Filippi, Faško-Rudáš), 32. Faško-Rudáš (Filippi, A. Najman) – 37. Navrátil (Macuh, Káňa), 60. Bambula (Navrátil), 61. Orsava (P. Musil, Sirota).

3. UTKÁNÍ, 9. BŘEZNA, OLOMOUC - LIBEREC 3:4

Branky a nahrávky: 29. Řezníček (P. Musil, Káňa), 30. Řezníček (P. Musil), 38. Kusko (Škůrek, Klimek) – 6. Vlach, 32. Bulíř (Birner, Hawryluk), 50. Derner (Filippi), 53. Zachar (Ivan, Hrenák).

4. UTKÁNÍ, 10. BŘEZNA, OLOMOUC - LIBEREC 3:5

Branky a nahrávky: 10. Nahodil (Kusko), 28. Rutar (Orsava, Káňa), 47. Škůrek (Rašner, Orsava) – 2. A. Najman (Rychlovský, Melancon), 25. Kel. Klíma (Zachar, Ivan), 36. Birner (Knot, Hawryluk), 42. Bulíř (Birner, Melancon), 60. Faško-Rudáš (Birner).

LIBERECKÁ SOUPISKA

Brankáři: Dávid Hrenák, Daniel Král.

Obránci: David Aubrecht, Vojtěch Budík, Lukáš Derner, Tomáš Galvas, Michal Ivan, Ronald Knot, Petr Kolmann, Adam Král, Ian McCoshen, T. J. Melancon, Jakub Šedivý.

Útočníci: Michal Birner, Michal Bulíř, Adam Dlouhý, Martin Faško-Rudáš, Tomáš Filippi, Oscar Flynn, Jayce Hawryluk, Kelly Klíma, Adam Najman, Daniel Pekař, Jaromír Pérez, Jakub Rychlovský, Jaroslav Vlach, Jan Šír, Marek Zachar, Miroslav Mucha, Lukáš Plos.