Cítíme velké zklamání. Sérii jsme měli dotáhnout doma, mrzí Jiřího Ondruška

Eliška Faltýnková
L I B E R E C - Liberec byl v rozhodujícím zápase úspěšnější. Brány čtvrtfinále tak zůstaly pro kohouty letos zavřené a tím pro ně extraligová sezóna 2023/24 oficiálně skončila. Kapitán Jiří Ondrušek promluvil o průběhu série, klíčových momentech pátého zápasu i celé sezóně.

FOTO: Michal Struž

Hanáci vedli v sérii 2:0 a čtvrtfinále měli na dosah. Ani jeden z mečbolů však nedokázali využít a v pátém zápase Liberec dokonal obrat. Olomouci tak sezóna končí už v předkole. „Cítíme teď velké zklamání. Představovali jsme si to trošku jinak. Měli jsme zvládnout aspoň jeden domácí zápas. Hlavně ten první, kde jsme po dvou třetinách vedli, ale ve vlastní přesilovce dostali gól. Psychickou výhodu, kterou jsme měli po dvou zápasech v Liberci, jsme naservírovali soupeři na talíř. Tady jsme nechytili začátek, měli jsme hodně vyloučených a ve třetí třetině už nebyl dostatek sil, abychom s tím ještě něco udělali,“ pustil se do hodnocení série Jiří Ondrušek.

Klíčové momenty posledního zápasu nastaly hned v prvních minutách. Nejlepší střelec základní části, Jakub Rychlovský, předvedl bekhendovou kličku a překonal Jakuba Sedláčka. „Nebylo to nic jednoduchého. Dostat tak rychlý gól po mém zaváhání nebylo příjemné. Špatně jsem odhadl vzdálenost. Byl (Rychlovský) blíž, než jsem čekal. Navíc dostal hokejku pod moji, takže i když jsme se přetlačovali, tlačil jsem do jeho hokejky. Výhoda byla na jeho straně a on ji využil,“ popsal první gól Liberce ze svého pohledu.

Následně museli kohouti bránit dlouhé pětiminutové oslabení, ve kterém Tygři zvýšili své vedení už na 2:0 „Samozřejmě jsme si ten úvod představovali trošku jinak. Kuba Sedláček naštěstí výborně zachytal, protože v té dlouhé přesilovce mohli dát dva, tři góly a nebylo by už o co hrát,“ ocenil Ondrušek výkon svého spoluhráče v bráně.

I přes velmi nepovedený začátek dokázala Mora ještě v první třetině vstřelit kontaktní, ač trošku šťastnou, branku a do prostřední periody tak vstupovala s hratelným skóre 1:2. „Našim gólem jsme se trošku nakopli. V šatně jsme si něco řekli a druhou třetinu nezačali vůbec špatně. Měli jsme tam nějaké šance a byli silnější na puku. Nechali jsme se ale přečíslit a Liberec dal na tři jedna. To byl pro nás asi hřebíček do rakve, na to už jsme nenašli odpověď,“ přiznal olomoucký kapitán.

Olomouci se v letošní sezóně dařilo především na domácím ledě. Sami hráči uznávali, že doma jsou silní a vnímali to jako svou zbraň. Od reprezentační pauzy však v plecharéně nevyhráli ani jeden z pěti zápasů a v play-off se tato nelichotivá šňůra protáhla na sedm utkání. „Celou sezónu jsme jakž takž stavěli na domácích zápasech, venku jsme se trápili. Přišlo play-off a celé se to obrátilo. Samozřejmě jsme věřili, že to zvládneme. První zápas doma jsme měli dobře rozehraný, tam jsme to měli dotáhnout. Je to velká škoda,“ mrzelo obránce Mory.

Kapitán nebyl příliš spokojen ani s celkovým průběhem sezóny, Hanáci si ji představovali jinak: „Asi to nemůžu hodnotit pozitivně. Jednak jsme vypadli dříve než minulou sezónu, a navíc ani základní část nebyla optimální. Měli jsme tam slušné momenty, ale také strašně moc výpadků. Nebyla to sezóna úplně podle našich představ.“

A jaké jsou výhledy do budoucna? „Teď se to těžko hodnotí. Teď jsou v hlavě především ty negativní emoce, chce to pár dní nechat vychladnout,“ uzavřel Jiří Ondrušek.