Začíná příprava na MS, pozvánky na kempy dostali tři olomoučtí hráči

Petr Martínek
O L O M O U C - S koncem března se zraky pomalu ale jistě upínají k světovému šampionátu v Praze a Ostravě. Česká reprezentace na něj v Říčanech zahájí přípravu. Do nominace se zatím dostali pouze hokejisté, kteří už mají po sezóně. Trenér národního týmu Radim Rulík ukázal na obránce Jakuba Sirotu a útočníka Jana Bambulu. Ve slovinské reprezentaci se ukáže útočník Rok Macuh.

Jakub Sirota odehrál první ročník v české nejvyšší soutěži, po návratu z americké univerzitní ligy na sebe v olomouckém dresu upozornil. V 50 odehraných zápasech 7 gólů vstřelil na 13 zase nahrál. Počínání Siroty neuniklo ani anketě Nejlepší sportovec Olomoucka, kde zadák Mory dostal cenu v kategorii Objev roku. Nyní čeká na Sirotu nová zkušenost, pozvánky do mládežnických reprezentací již v minulosti obdržel, do té seniorské však nyní poprvé.

V uplynulé sezóně byl Jan Bambula opět přínosem pro olomoucké kohouty. Rychlý útočník proháněl soupeře na ledě, zároveň sbíral body do kanadského bodování. Za 53 duelů, do kterých v tomto ročníku nastoupil, vstřelil 10 gólů a přidal 9 asistencí. V rámci letošní reprezentační sezóny si jej trenér Radim Rulík vybral pro Švédské hokejové hry, na kterých se objevil podruhé za sebou. Nyní bude Bambula figurovat na startu přípravy pro světový šampionát.

Pozornost olomouckých fanoušků bude upřena také na slovinskou reprezentaci. Ta po loňském sestupu z elitní divize MS bude usilovat o rychlý návrat. Mistroství divize IA se uskuteční na přelomu dubna a května v italském Bolzanu. Edo Terglav, hlavní trenér Slovinců, si vybral na start přípravy i olomouckého útočníka Roka Macuha. Ten se již v této sezóně zúčastnil dvou reprezentačních turnajů a v pěti duelech přispěl pěti body. Není tak divu, že druhý nejproduktivnější hráč Mory opět oblékne slovinský dres a možná i pomůže vrátit svou zemi mezi světovou elitu.