Konečně na svém místě! Dres Mory bude oblékat Martin Kohout

Michal Jonáš
O L O M O U C - Hlásíme druhou posilu do útoku! Po Petru Fridrichovi rozšíří hokejovou rodinu Mory bojovník Martin Kohout z brněnské Komety.

FOTO: Markéta Křížová

Martin Kohout je již zkušeným extraligovým útočníkem, který svým charakterem, a samozřejmě i jménem skvěle zapadá do naší organizace,“ komentuje s úsměvem novou akvizici sportovní manažer klubu Josef Podlaha.

První hokejové kroky rodáka z Rožnova pod Radhoštěm se udály ve Vsetíně. Zde Martin Kohout působil do svých sedmnácti let, kromě dvou startů za A-tým Valašského hokejového klubu ve 2. lize získal také první reprezentační zkušenosti s výběrem do 16 i 17 let.

Nový přírůstek do olomoucké rodiny se po vydařené sezoně, kdy se stal nejproduktivnějším hráčem staršího dorostu Vsetína, rozhodl přestěhovat do Karlových Varů. V lázeňském městě se tehdy hrála MHL - ruská mládežnická liga. I přes nabitý program, způsobený především náročným cestováním na východ Evropy, se dnes již devětadvacetiletý forvard účastnil v roce 2013 mistrovství světa do 18 let. Na šampionátu v ruské Sochi si zahrál mimo jiné i s Davidem Pastrňákem nebo proti hvězdnému Connorovi McDavidovi.

Martin Kohout působil v kontinentální soutěži juniorů až do sezony 2014/15, na jejímž konci vypomohl prvoligové Kadani v předkole play off. Po vyřazení Slovanem se přesunul zpátky do Karlových Varů, kde 15. března debutoval v Tipsport extralize. O pět dní později si odškrtnul svou premiéru proti Olomouci.

Další dva ročníky odehrál v první lize za jihlavskou Duklu a Trhače z Kadaně. V roce 2017 se z hostování vrátil zpátky do Energie a stal se jejím stabilním členem. S písmenem E na hrudi nastoupil 187 centimentrů vysoký křídelník do více než 250 utkání, ve kterých posbíral skvělých 127 bodů.

Po šesti letech přišel čas na změnu. Do Karlových Varů hodila laso Kometa, která do svého mančaftu zlákala kromě Kohouta také brankáře Štěpána Lukeše. Jenomže návrat na Moravu nevyšel podle představ. Pouhé dva góly a dvě nahrávky za 41 zápasů v dresu rivala z Brna si vynutily další přesun, tentokráte o 65 kilometrů dál na Hanou.

Martine, ať se v Olomouci daří!

FOTO: Jakub Knap