Fanoušci nepřestávali věřit až do konce, ohlíží se Jiří Trvaj za sezónou na Hané. Čemu se v současnosti věnuje?

Daniel Fekets
O L O M O U C - V rámci posledního kola základní části sezóny 2023/2024 přijel olomoucké fanoušky pozdravit také bývalý brankář Jiří Trvaj, který na Hané strávil poslední rok své aktivní kariéry. V rozhovoru pro webové stránky HC Olomouc se čerstvý padesátník rozpovídal také o další životní etapě.

Kromě Pavla Patery získalo vedení Olomouce krátce po postupu do extraligy také Jiřího Trvaje. Havířovský rodák dříve dlouhá léta působil ve Vítkovicích, Znojmě nebo Kometě. Vyzkoušel si i angažmá v ruských klubech Lada Togliatti a CSKA Moskva.

„Všude v Česku jsem byl dlouho, teda kromě poslední sezóny v Olomouci. Už to byl takový věk na dohrání. Nicméně na každé své angažmá vzpomínám rád,“ ohlížel se Trvaj.

Přesně ve čtyřiceti letech se na pokračování hokejové kariéry domluvil na Hané. Jak na jaře 2014 probíhala jednání? „Seběhlo se to velice rychle. Co si budeme povídat, už jsem tady přišel v požehnaném věku. Několik let jsem s kariérou končil, ale vždycky jsem to prodlužoval a prodlužoval. Když už v Brně nebyla možnost pokračovat, oslovil mě Erik Fürst s tím, jestli bych to tady nechtěl zkusit. Bylo to domů o něco blíže, takže jsem neváhal a souhlasil jsem.“

Za Moru v základní části odchytal Jiří Trvaj 26 utkání s 91,3% úspěšností zákroků. Dalších deset utkání odkroutil v play-out a následné baráži. „Byla to má poslední sezóna v kariéře, takže to bylo takové smíšené. Představoval jsem si to jinak. Sezóna nezačala úplně špatně, ale pak nastaly problémy. Skončilo to baráží, která naštěstí dopadla dobře a extraliga se tady podařila zachránit,“ kvitoval.

„Během sezóny jsem ale byl zraněný a nebyl jsem na tom moc dobře, takže pro mě osobně to moc šťastná sezóna nebyla. Po týmové stránce však šťastný konec měla,“ těšilo Trvaje.

Velký dojem zanechali na bývalém reprezentantovi olomoučtí fanoušci, kteří tým podporovali i v průběhu několikazápasové série porážek. „První sezóna po postupu do extraligy vždy bývá těžká, to je všeobecně známo. Každopádně bylo cítit, že lidé chodili, fandili a drželi nám palce, i když se nedařilo. Nepřestávali věřit až do konce. Nakonec se to podařilo,“ oddechl si Trvaj.

V létě 2015 pak oznámil konec aktivní kariéry. „Jedna etapa skončila, druhá začala. Hokeje jsem si za kariéru užil dost, takže nebyl prostor tesknit nebo smutnit. Úplně mi to nechybí, přestože člověk byl za život zvyklý právě na tento kolotoč. Když to přestane, je to velká změna, ale člověk si zvykne,“ popisoval.

Majitel celé řady extraligových medailí také poodkryl, čemu se v posledních letech věnuje. „Zůstal jsem v hokejovém prostředí, ale trošku z jiné strany. Máme s kolegou firmu M4G a vyrábíme brankářskou výstroj. V extralize máme nějaké brankáře, například Marka Mazance. Snažíme se být v tomto oboru platní a gólmanům dodávat takový servis, aby byli spokojení,“ uzavřel Trvaj.