Na Hanou zavítají trápící se Benátky nad Jizerou

Tomáš Schmiedt
O L O M O U C – Ve středu se Mora doma střetne s jedenáctými Benátkami nad Jizerou. Středočeši aktuálně tápou, z šesti posledních zápasů vyhráli jediný. To Kohouti jsou v přesně opačném rozpoložení, v šesti minulých utkáních prohráli jen jednou. Souboj mezi Olomoucí a Benátkami nad Jizerou započne v 18 hodin na olomouckém zimním stadionu.

V úvodu druhé čtvrtiny sezóny se Benátky nad Jizerou utkaly na svém ledě s druhým Ústím nad Labem. Lvi se v zápase dvakrát ujali dvougólového náskoku, Středočechům pak minutu před koncem vykřesal gólem naději Miroslav Kopic. Ústí si ale těsné vedení již pohlídalo, a nakonec si tak domů odvezlo vítězství 3:2.

⇒ HC Benátky nad Jizerou

Benátky touto prohrou tak jen potvrdily, že se nenacházejí zrovna v ideálním období. Z posledních šesti klání pětkrát prohrály, když jim kromě Ústí ani bod nechala mužstva Šumperku (3:4), Hradce Králové (0:3), Kadaně (1:6) a Jihlavy (0:4). Jedinou výhru si středočeský tým připsal doma nad Třebíčí, kterou porazil 2:0.

Olomouc v minulém kole nečekal vůbec snadný výjezd, když ji v derby hostil Šumperk. Skvělá atmosféra v “dračím doupěti“ přidávala na kvalitě utkání, které Mora vyhrála 4:2.

„Trenér nás upozorňoval na dobrou atmosféru na stadionu, kde šumperští fanoušci dokážou popohnat svůj tým dopředu. Čekali jsme tak, že na nás Šumperk více vyletí, ale byli jsme dobře připraveni na zápas a měli jsme ho celý čas pod kontrolou,“ vrací se k sobotnímu duelu gólman Tomáš Halász.

Ten sice začal zápas na střídačce, ale vzhledem k zranění Libora Kašíka se musel v polovině zápasu vydat strážit olomouckou klec. Myšlenky na to, že by se také mohl dostat do nějakého tvrdého střetu jako jeho brankářský kolega, ho ale nenapadaly.

„Nad tím jsem vůbec nepřemýšlel. Spíše jsem se potřeboval rozehřát, k čemuž mi pomohl soupeř. Ten se po nešťastném Kášově vlastním gólu dostal trochu na koně a vytvořil si několik zajímavých střel, díky kterým jsem se dostal do tempa, což mi hodně pomohlo,“ prozrazuje slovenský gólman.

Kašík vzhledem k otřesu mozku bude Kohoutům určitě nějaký čas chybět, proto se postu jedničky ujme právě Halász. Ten zatím nastoupil ke třem kláním a to ještě až poté, co vystřídal v brance Kašíka. Nyní má šanci ukázat své kvality od začátku zápasu.

Zajímavosti zápasu

⇒ Střetne se třetí tým s jedenáctým

⇒ Benátky nad Jizerou v posledních šesti duelech jen jednou vyhrály

⇒ Olomouci se daří, v minulých šesti zápasů pětkrát triumfovala

⇒ Poprvé od začátku duelu nastoupí za Kohouty slovenský brankář Tomáš Halász

⇒ Předchozí vzájemné utkání letošní sezóny Mora venku prohrála 4:6

⇒ S deseti kanadskými body vede statistiku středočeského celku Lukáš Král (1+9), druhý je se sedmi body Josef Skořepa (1+6)

„Zatím mám velmi málo odchytáno. Stačí jednou udržet čisté konto a statistiky jsou dobré, ale kdyby byly takové statistiky i na konci sezóny, tak to bych byl raději. Proti Benátkám jdu na to a doufám, že se mi bude dařit,“ přeje si Halász, aby je statistiky zůstaly stále skvělé.

I když Benátky nejsou zrovna ve formě, nečeká Kohouty ni jednoduchého. V prvním letošním vzájemném měření sil Mora prohrála na stadionu Středočechů 4:6. „V Benátkách jsme prohráli čtyři šest, máme jim tedy co oplácet. Doufám, že spoluhráčům pomůžu a že vyhrajeme,“ věří dvaadvacetiletý brankář, který nezavrhuje možnost, že by mohl po zápase předvést nějaké vítězné kousky jako Kašík.

„Dělali to i brankáři v Košicích, začal to asi Miro Lipovský, poté to přebrali Hudáček a Saša Hylák. Hodně samozřejmě bude záležet na tom, jak se vyvede zápas, jestli vyhrajeme a jak se budu cítit. Já sice nejsem zvyklý dělat takové věci, ale když bude dobrá nálada, tak proč ne,“ tvrdí Halász.

Duel mezi Olomoucí a Benátkami nad Jizerou startuje ve středu v 18 hodin na olomouckém zimním stadionu. Pro hostující fanoušky, kteří nedorazí na Hanou, je připraven textový on-line přenos.

Sestavy z posledních utkání

HC Olomouc: Kašík (32. Halász) – Bartoň, Staněk, Lhotský, Nedbálek, Cartelli, Houdek, Janáček, Valenta – Pekr, Řípa, Herman – Švaňhal, Diviš, Selingr – Rác, Kucharczyk, Vodný – Heža O. Trenéři: Petr Fiala a Jan Tomajko.

HC Benátky nad Jizerou: Vošvrda – Říha, Kolmann, Moravec, Jánošík, Jaroměřský, Ulrych, Pabiška, Štich – Klimt, Skořepa, Bortňák – Jonák, Král, Skalický – Liška, Galamboš, Vařecha – Kopic, Jech, Maďar. Trenér: Milan Černý.