Domácí formu si musíme přenést i do utkání na půdě soupeřů, burcuje Tomáš Halász

David Jahoda
O L O M O U C – Mora v zápasech na domácím stadionu nahání soupeřům strach. Kohouti doma ztratili jen jednou a s prázdnou nakonec odjela i Jihlava. V rozhodujících momentech podržel tým trenérů Fialy a Tomajka slovenský brankář Tomáš Halász, který aktuálně při Kašíkově zranění plní roli brankářské jedničky a vede si znamenitě. „Doufám, že si vybuduji dobré jméno a Kášovi to pořádně znepříjemním,“ usmívá se Tomáš Halász.

Kohouti v rámci sedmnáctého kola vyzvali na svém ledě tým Dukly Jihlava, která v minulém utkání dokázala na svém stadionu porazit ambiciózní celek Ústí nad Labem. Kohouti museli během celého průběhu utkání čelit několika jihlavským nájezdům, rozbořit olomoucké hradby se ale Dukle nepovedlo a z Hané nakonec odjela po prohře 1:4 bez bodu.

„Kromě třetí třetiny, ve které jsme podle mě dominovali, to byl velice vyrovnaný zápas. Jihlava měla super přesilovky a jsme rádi, že i když jich hrála hodně, tak jsme v nich ani jednou neinkasovali. Ve druhé třetině jsme po obdržené brance měli takový menší výpadek, tam jsme opravdu moc dobře nehráli. Dukla se dostávala do řady přečíslení, díky Bohu se mi tam podařilo něco pochytat,“ hodnotí čtvrté vítězné domácí utkání v řadě jeden z hrdinů večera brankář Tomáš Halász.

⇒ Brankář Tomáš Halász má průměr inkasovaných branek na zápas 1,61

„Je ale pravda, že v některých momentech mně puk nepříjemně vypadl a stálo při mně štěstí, že žádný z jihlavských hráčů nedorážel. S dnešním zápasem ale můžeme být určitě spokojeni,“ nepřeceňoval slovenský mladík svůj výkon.

Cesta za vítězstvím byla však hodně trnitá, přestože Mora ani jednou ve středečním klání nepustila soupeře do vedení, musela být stále na pozoru. Když Dukla prohrávala pouze o jedinou branku, bylo před olomouckou klecí pořádně horko, Halász si chvíli musel připadat jako v ohni střel.

„Bylo důležité, že Jihlava nedala gól na 2:2. Hosté měli hodně šancí, ale mnohokrát i díky velkému štěstí jsme jejich nápor přežili. Po druhé třetině jsme si v šatně řekli i nějaká tvrdší slova a naštěstí to padlo na úrodnou půdu. Dali jsme dva góly a je možné, že pak Jihlava byla trochu frustrovaná. Následně už nám jen stačilo hlídat si vedení,“ popisuje Halász momenty, kdy Vysočané nejvíce přitápěli pod kotlem.

Hanákům přestávková promluva do duše zřejmě prospěla, hned po sedmi minutách od začátku třetí třetiny využil přesilovku Jiří Řípa a domácí se znovu dostali do dvoubrankového vedení. A když se po pár vteřinách podařilo skórovat i Lukáši Kucserovi, netajil se Halász tím, že si pořádně oddechnul.

„Byl jsem za to opravdu rád, kluci mi tím hodně pomohli a uklidnili mě. Naši útočníci byli důrazní na brankovišti, a když náhodou hostující brankář puk vyrazil, hned u kotouče byl někdo z našich a dorážel. To je přesně to, co musíme hrát. V moderním hokeji moc pěkných gólů nepadá, všechny ale mají stejnou hodnotu, ať jsou hezké nebo škaredé,“ tvrdí letní olomoucká akvizice z Košic.

Mora se tak může pyšnit výbornou bilancí na domácí půdě, z devíti pokusů Kohouti ve své plecharéně vyhráli hned osm utkání, prohráli pouze s lídrem tabulky z Mladé Boleslavi. Právě tým z města automobilů je na tom jako jediný lépe než Olomoučané.

„Říká se - náš dům, náš hrad. U nás to tak zatím platí a mělo by to trvat co nejdéle. Možná si na soupeře doma více věříme, venku to není úplně ideální, ale je to lepší než na začátku sezóny. Domácí formu si musíme přenést i do utkání na půdě soupeřů, nejlépe hned do Třebíče,“ burcuje kabinu před dalším duelem dvaadvacetiletý strážce olomoucké svatyně.

Moru čeká perný víkend, v sobotu zajíždí na led Horácké Slavie Třebíč a hned den poté doma vyzve jednoho z nejatraktivnějších soupeřů první ligy, a to Ústecké Lvy.

„Bude to taková příprava na play-off, kdy se vždy hraje dva dny po sobě. Náročné bude už jenom to, že hned na druhý den v neděli se hraje ve tři hodiny odpoledne. Ale myslím, že na tohle budeme dobře připraveni, na tréninku se maká, takže v tom nevidím problém. Věřím, že budeme mít po víkendu šest bodů,“ říká odhodlaně mistr slovenské extraligy.

Halász od začátku nové sezóny hostuje na Hané ze slovenských Košic. Ze začátku ligové soutěže ale nebyl prakticky vůbec vytěžován, šanci totiž dostával již osvědčený Libor Kašík. Halászova chvíle přišla paradoxně tehdy, když se týmová jednička zranila v utkání v Šumperku. Od té doby Halász nevynechal ani jednu minutu a dokazuje, že se na něj tým může spolehnout.

„Bojuji o pozici jedničky. Trenéři mě viděli pouze v pár duelech během přípravy a sami říkali, že mě ještě moc neznají. Doufám ale, že si teď vybuduji dobré jméno a Kášovi to pořádně znepříjemním,“ usmívá se Tomáš Halász.

Účastník juniorského mistrovství světa z roku 2009 však dodává, že za jeho výkony stojí práce celého mužstva. „Bez dobré obrany by to určitě nešlo, avšak není to jen o obráncích. V posledních zápasech se výborně vrací všichni útočníci. Když ztratíme puk, tak se hned celá pětka vrátí a v mnoha případech se nám povede zastavit soupeře hned ve středním pásmu. Jsme jeden tým, pomáháme si všichni navzájem,“ chválí týmovou spolupráci.

V Olomouci už se stalo tradicí, že po vítězném utkání přichází na řadu tzv. “děkovačka“ domácího brankáře s publikem. Mladík v olomoucké brance už si tak také mohl vyzkoušet, jaké to je sdílet radost se zdejšími příznivci.

„Něco podobného se dělalo se i v Košicích. Když odchytám dobrý zápas a lidi skandují moje jméno, tak proč bych neudělal nějakou blbinu?“ říká potěšeně muž s jedničkou na zádech.