Více jak padesátiprocentní podíl na mém hattricku mají spoluhráči, říká skromně Matěj Pekr

David Jahoda
O L O M O U C – Utkání jako z říše snů. Na olomouckou Moru nevyzrál v její plecharéně ani druhý celek soutěže z Ústí nad Labem. Kohouti díky úchvatné první třetině, po které nad Ústím vedli už o čtyři branky, dokázali proti silnému soupeři získat tři body. Největší měrou se na vítězství podílel autor tří branek Hanáků Matěj Pekr, který aktuálně sedí na trůnu nejlepšího prvoligového střelce. „Hattrick se nepodaří každý den, obzvlášť proti tak silnému soupeři,“ potěšilo Pekra.

Mora netradičně v neděli přivítala na svém zimním stadionu mužstvo Ústeckých Lvů, a čekalo ji tak druhé utkání během necelého dne, když v sobotu kapitulovala na ledě Třebíče. Sil však Olomoučtí měli zřejmě dost, po pár minutách utkání s Ústím nad Labem se snad museli svěřenci trenérů Fialy a Tomajka štípnout, aby věřili vlastním očím. Po první siréně totiž Kohouti odcházeli do šaten ve vedení 4:0.

„Překvapilo mě, že to nebylo takové Ústí, jaké ho všichni známe. Vypadalo to, jakoby ještě spali v hotelu nebo v autobusu. My jsme na ně byli ale připraveni, protože jsme věděli o jejich kvalitách. Začátek se nám ale nevídaně povedl, nasypali jsme čtyři góly, což bylo pro další průběh utkání bezpochyby klíčové,“ divil se překvapivě snadné první periodě Matěj Pekr.

⇒ Matěj Pekr s pětadvaceti body (14+11) vede týmové bodování

V druhé třetině se už hosté trochu oklepali a i oni začali škrábat, když už se ale dostali do šance, vylámali si zuby na výborném brankáři Halászovi. Branky tak znovu padali až ve třetí části, když Ústí nejdříve snížilo na 1:4, konečné slovo však měli domácí, a to díky třígólovému hrdinovi večera Matěji Pekrovi.

„Hattrick se nepodaří každý den, obzvlášť proti tak silnému soupeři. Potom, co jsme v sobotu proti Třebíči nepředvedli zrovna ideální výkon, jsme si ani ve snu nemohli přát lepší začátek jako dnes proti Ústí,“ rozplýval se nad povedeným utkáním Pekr.

Matěj Pekr brázdí ledy v olomouckém dresu již třetí sezónu, zatím v žádné z nich se mu ale nedařilo tak, jako v té letošní. Čtyčiadvacetiletý forvard má našlápnuto k osobním rekordům. Sám ale říká, že největší zásluhu na jeho výkonech mají spoluhráči.

„Samozřejmě jsem moc rád, ale nechci, abych byl chválen jenom já. Více jak padesátiprocentní podíl na mém výkonu mají spoluhráči. Ale asi bych se opakoval, když bych řekl, že jim za to budu muset poděkovat,“ odpovídal skromně útočník Matěj Pekr, který nyní vévodí klubovému bodování a v celkovém účtování první ligy mu patří druhá pozice.

„Na hattrick jsem ale vůbec nemyslel, přál jsem si hlavně, aby už byl konec, protože jsme ke konci byli trochu nervózní. Když jsme přidali pátou braku, tak to z nás spadlo,“ popisoval závěrečné momenty utkání.

Nejenže touto brankou Mora zasadila Ústí poslední hřebíček do rakve, ale střelec branky Matěj Pekr ní završil své galapředstavení, když se mohl radovat z populárního hattricku. A jakže k poslední brance vůbec došlo? „Jirka Řípa mi nádherně přihrál a já už jsem dával prakticky do prázdné branky.“

⇒ HC Slovan Ústečtí Lvi

První branka v A týmu, vychytaná nula nebo právě hattrick se snad v žádném týmu neobejde bez drobného nasycení klubové kasy z peněženky určitého šťastlivce. Zřejmě to nemine ani Matěje Pekra. „Je to můj první hattrick. Nejhorší na tom je, že budu muset platit poplatek, doufám ale, že na to kluci v kabině zapomenou,“ smál se Pekr.

Po třetí brance se po vzoru NHL objevily na ledě kšiltovky. Když hrdina duelu přicházel mezi novináře, měl na hlavě jednu z nich. Najde se pro ni nějaké speciální místo? „Ještě jsem o tom nepřemýšlel, je od našeho sportovního manažera (Josefa Podlahy pozn. red.), takže si ji možná schovám,“ tvrdil rozesmátý Matěj Pekr.

Díky čtrnácti gólům v devatenácti zápasech tak Pekrovi patří pomyslná koruna pro nejlepšího kanonýra ligy. V bodování mu pak náleží druhá pozice, a to za kapitánem Ústí Jaroslavem Roubíkem, na kterého ztrácí dva body. Gólostroj jménem Matěj Pekr ve své skvělé formě hodlá pokračovat. „Doufám, že se nezastavím a bude to pokračovat, co nejdéle to půjde,“ podotýkal s úsměvem od ucha k uchu.

Mora doma porazila dalšího soupeře a z dosavadních desíti utkání na domácím ledě vyhrála devět zápasů. Na půdě soupeřů to ale ještě skřípe. „Myslím, že jsme venku až do duelu se Třebíčí nehráli úplně špatně. Domácí tým byl hnaný výborným publikem, sice jsme dali branku jako první, domácí nám to ale rychle vrátili a nakonec zvítězili,“ vrátil se k předchozímu utkání muž s pětadevadesátkou na dresu.

„Zápasu s Třebíčí je nám líto, protože jsme se teď mohli Ústí přiblížit už jen na minimální bodový rozdíl, ale bohužel už se to nedá vrátit,“ litoval Pekr prohry s Třebíčí.

V play-off by se mohla Olomouc potkat právě s Ústím a výhodou by mohla být právě síla na domácí ploše. To by si však Mora musela posunout na druhou pozici. Tahoun týmu ale ještě nechce zbytečně předbíhat. „Tohle bych zatím vůbec neřešil, sezóna je dlouhá a my nejsme ani v půlce,“ uzavřel.

FOTO: Hana Vítková