Boj o první příčku graduje, do Olomouce se podívá Mladá Boleslav!

David Jahoda
O L O M O U C – Dva dny před vánočními svátky čeká olomouckou Moru svátek hokejový. Před vlastním publikem se svěřenci trenérů Fialy a Tomajka porvou o body s prvním celkem první ligy Mladou Boleslaví. Mora svému sobotnímu soupeři však pomalu šlape na paty a případnou výhrou by se na Bruslařský klub mohla dotáhnout na rozdíl pouhých dvou bodů. Přijďte podpořit olomoucké Kohouty v souboji s týmem nabitým hvězdami, utkání startuje v sobotu od 17 hodin na zimním stadionu v Olomouci.

Olomoučtí Kohouti jsou v posledních týdnech k nezastavení. Po vykradení ústecké Zlatopramen Arény Kohouti potvrdili svou formu i na domácím ledě, kdy si vyšlápli na Hradec Králové, kterému nasázeli hned šest gólů, naopak sami neinkasovali ani jeden.

„Rozhodla první třetina, bylo štěstí, že Hradec své šance neproměnil. Kdyby hosté dali jeden nebo dva rychlé góly, mohli jsme být pod tlakem, naštěstí nás podržel Káša (Libor Kašík). Potvrdili jsme roli favorita a dopadlo to dobře,“ vrací se k utkání minulého kola jeden z pilířů olomoucké obrany Jiří Ondrušek.

⇒ BK Mladá Boleslav

Mora tak před svými fanoušky dokázala zvítězit již po patnácté z celkových sedmnácti zápasů. Jen ve dvou případech Kohouti na svém ledě brali jen bod, což je v tabulce úspěšnosti domácích zápasů pasuje na nejlepší tým první ligy.

„Je fakt, že jsme doma ještě neprohráli za tři body, pokaždé jsme minimálně bod uhráli, takže už jsou na nás určité nároky. Může se stát, že to doma jednou nevyjde, pokud by se to ale letos nestalo, tak budeme jenom rádi,“ usmívá se stabilní prvek kohoutí defenzívy.

Mezi dvěma týmy, které si z olomoucké plecharény dokázaly odvést zpět na cestu domů nějaké body, je i Mladá Boleslav, která dlouhodobě sídlí na první příčce tabulky. A právě tým trenéra Františka Výborného zavítá v sobotu na Hanou.

„Už se na zápas s Mladou Boleslaví moc těšíme. Je to pro nás taková vánoční odměna, rozdat si to s prvním týmem celé soutěže. Navíc se na ně můžeme dotáhnout, což by bylo jenom dobře,“ přeje si bek s extraligovými zkušenostmi.

⇒ Jiří Ondrušek má ve statistikách 15 bodů (2+13)

Mužstvo z města automobilů má momentálně na svém kontě 78 bodů, které ho řadí na samotnou špici ligové tabulky. Lídrovi soutěže už ale dýchá na záda právě jejich sobotní soupeř z Olomouce, který využil ztráty Boleslavi na ledě Třebíče a dotáhnul se už na pět bodů. Dva dny před Štědrým dnem mohl být k vidění dokonce souboj o čelo tabulky,ale Mladá Boleslav si na domácím ledě poradila s Ústím na Labem 6:2.

„Doufali jsme, že se Ústí zvedne a nějaké body jim sebere, abychom se s nimi mohli v sobotu porvat o první místo, na druhou stranu jsme si ale udělali větší náskok na druhou příčku,“ podotýká šestadvacetiletý obránce Mory.

První měření sil mezi Olomoucí a Mladou Boleslaví v této sezóně dopadlo lépe pro Boleslav, která v Olomouci vyhrála 3:2 po samostatných nájezdech. Ve středních Čechách ale dokázali uspět Hanáci, kteří si se svým soupeřem poradili v poměru 4:2.

Mora je aktuálně se 122 vstřelenými brankami nejlépe střílejícím týmem, za to Mladá Boleslav se může pyšnit nejlepší defenzívou. V útoku ale zelenobílí také nezaostávají, vždyť dali jen o dvě branky méně než Olomouc.

„Musíme se vyvarovat hlavně chyb v obraně, kterých bylo v utkání s Hradcem opravdu hodně. Proti Boleslavi by se to nemuselo vyplatit,“ varuje před šlágrem kola Jiří Ondrušek.

Zajímavosti zápasu

⇒ Šlágr kola, utká se druhý s prvním

⇒ Kohouti ztrácí na lídra ligy pět bodů

⇒ Mora naposledy porazila Hradec Králové (6:0), Mladá Boleslav zase Ústí nad Labem (6:2)

⇒ Nejproduktivnějším hráčem Bruslařského klubu je Tomáš Nouza 38 bodů (22+16)

⇒ Z hostování v Nitře se do Mladé Boleslavi vrátil brankář Michal Valent

Bruslařský klub i po svém sestupu do druhé nejvyšší české ligy oplývá několika zvučnými jmény. Nejznámější osobností kádru lídra ligy je bezesporu David Výborný. Velkou posilou se díky výluce v NHL měl stát třetinový majitel klubu Radim Vrbata, ten však stihl za svůj klub odehrát jen dva zápasy a odcestoval zpět za oceán.

Nejlépe bodujícím hráčem Mladé Boleslavi je Tomáš Nouza, který nasbíral celkem už 38 bodů (22+16), což ho řadí na druhou pozici ligového bodování a nejlepšího kanonýra ligy. Slabinu týmu rozhodně nelze najít ani v brankovišti. Dosavadní jedničkou byl mladík Roman Will, kterému kryl záda zkušený Vlastimil Lakosil. V minulém kole ale své první utkání za Boleslav v této sezóně odchytal Michal Valent, jenž se vrátil z hostování ze slovenské Nitry.

V sobotu tak olomoucké Kohouty nečeká nic jednoduchého a Jiří Ondrušek věří v podporu fanoušků. „Já věřím, že lidé nedají přednost vánočním nákupům v obchodech a přijdou. Je to sice dva dny před Štědrým dnem, každý bude finišovat ve svých přípravách, snad nás ale fanoušci přijdou podpořit.“

Souboj dvou nejlepších celků první ligy odstartuje v sobotu od 17 hodin na olomouckém zimním stadionu. Pro fanoušky hostů, kteří si před vánočními svátky nehodlají zpříjemnit sobotní podvečer cestou na tento atraktivní duel, bude připraven textový on-line přenos.

Sestavy z posledních utkání

HC Olomouc: Kašík – Bartoň, Ondrušek, Houdek, Valenta, Janáček, Staněk, Schejbal, Škůrek – Pekr, Řípa, Herman – Kucharczyk, Číp, Hampl – Lehečka, Diviš, Selingr – Rác, Švaňhal, Vodný. Trenéři: Petr Fiala a Jan Tomajko.

BK Mladá Boleslav: Valent – Kasík, Pojkar, Němeček, Toman, Jindra, Chaloupka, Bohunický, Šmach – Nouza, Vrbata D., Padělek – Kafka, Výborný D., Pabiška – Mikulík, Koudelka, Demel – Rys, Loskot, Červený. Trenér: František Výborný.