Hokejová liga startuje! O první body se Mora popere doma s Třebíčí

Miroslav Fantal
O L O M O U C – Dlouhá pětiměsíční pauza je u konce, ligové boje opět startují. Hanáci stejně jako v předchozích letech mají tu čest zahájit sezónu před vlastním publikem. Soupeřem jim bude jeden z tradičních účastníků první hokejové ligy – Horácká Slavia Třebíč. Bitva o první ligové body do tabulky startuje na olomouckém zimním stadionu ve středu v 18 hodin. Buď u toho i ty!

Přípravu na novou sezónu Hanáci zvládli na jedničku. Z devíti odehraných duelů hned v sedmi případech brali pomyslné tři body, jednou dovedli zápas do nerozhodného konce a pouze jedenkrát prohráli. „S výsledky určitě můžeme být spokojeni, ale z herní stránky nebyly všechny zápasy podle našich představ. Doufám, že od posledního zápasu s Třincem jsme se ponaučili z některých chyb a ve středu na to vletíme,“ věří útočník Matěj Pekr.

⇒ Útočník Matěj Pekr

Naposledy se Kohouti postavili minulý čtvrtek extraligovému Třinci. Zápas byl pro obě mužstva poslední zkouškou před ostrým začátkem ligové sezóny, a proto oba soupeři proti sobě vyrukovali s tím nejlepším, co mají. Olomoučtí nakonec po šedesátiminutové bitvě poprvé v přípravě padli.

„Myslím si, že to bylo celkem vyrovnané utkání. Přizpůsobili jsme se tempu soupeře, zápas byl o třídu rychlejší než prvoligová utkání. Třinec je top extraligový tým a zaslouženě vyhrál. My můžeme být s výsledkem a s předvedenou hrou spokojeni,“ vzpomíná na duel forvard Hanáků, jenž v něm zaznamenal jednu asistenci.

Celkem nasbírala olomoucká pětadevadesátka v přípravném období šest kanadských bodů, čímž se zařadila mezi nejproduktivnější hráče týmu. „Spíše jsem rád, že hraji a koleno drží. Beru to spíše takhle. Co se týče kanadských bodů, tak je to práce celé pětky. Samozřejmě po loňské sezóně se asi čekalo více branek, ale já doufám, že to přijde třeba od středy. Nicméně bral bych raději tři body do tabulky,“ má jasno loňský nejlepší střelec Kohoutů, který kvůli zranění přišel o play-off i následnou baráž o extraligu.

Po dlouhých sedmi měsících tak Matěj Pekr bude společně s týmem bojovat o ligové body. „Těším se strašně moc, už se nemůžu dočkat. Přátelské zápasy mi už lezly trošku krkem. Osobně doufám, že si to užiji a dobrým výkonem pomůžu k vítězství,“ dává si osobní cíle pětadvacetiletý útočník.

Hanáky však v úvodu nového ročníku nečeká nic jednoduchého. Před domácím publikem vyzvou Kohouti loňského semifinalistu play-off Horáckou Slavii Třebíč. „Bude to hodně těžký soupeř. V přípravě měli také dobré výsledky, porazili například slovenskou Skalicu. Myslím si, že budou ještě lepší jak loni, budou hodně bruslit a dohrávat nás. Budou tam mít hodně mladých hráčů,“ předpokládá Pekr.

⇒ SK HS Třebíč

Horáci v přípravě nastoupili k deseti duelům, ve kterých pětkrát zvítězili a čtyřikrát prohráli. Jednou se rozešli se soupeřem po nerozhodném výsledku. Celkem v přípravném období nastříleli třebíčští hokejisté 31 branek, naopak inkasovali o jednu méně. Nejproduktivnějším hráčem se stal útočník Tomáš Vondráček, který na své konto zaznamenal zisk třinácti kanadských bodů (3+10). Mezi střelci se nejvíce dařilo Lukáši Nahodilovi, který se trefil celkem osmkrát.

V brankovišti v přípravě nejvíce minut strávil Lukáš Dusík, který zasáhl do šesti zápasů. O dva starty méně měl Daniel Zelenka. Pouze jedno utkání zvládl odehrát Martin Faltr, který dorazil na Vysočinu v rámci hostování z Komety Brno, a měl by se tak stát třebíčskou jedničkou. Marek Čiliak, který již loni oblékal dres Horáků a zároveň patřil k nejlepším brankářům první ligy, má sice do Třebíče vyřízené střídavé starty, spíše se ale očekává, že se bude věnovat pozici náhradního gólmana v Brně.

Spolupráce mezi Třebíčí a Kometou je vidět i na dalších postech, kde získali Horáci hned několik posil. Většinou se však jedná o hokejisty, kteří na Vysočině hostovali již v minulých letech. Kádr trenéra Kamila Pokorného tak tedy nedoznal od konce úspěšného minulého ročníku příliš velkých změn.

Olomoučtí hokejisté po loňském veleúspěšném tažení play-off a následným bojem o extraligu dali jasně najevo, že ambice mají jen ty nejvyšší. A ani letos tomu nebude jinak. Hanáci by dle předpokladů měli patřit mezi největší favority soutěže. „V šatně vnímáme, že jsme favorité. Nijak se tomu nevyhýbáme a chceme to dotáhnout ještě dál než loni. Bereme to na sebe. Každý soupeř se proti nám bude chtít vytáhnout, takže to bude těžší,“ předpokládá útočník Matěj Pekr, jehož bilance v dresu Kohoutů má zajímavou tendenci.

V sezóně 2010/11, kdy Pekr poprvé oblékl dres Mory, skončila cesta Olomouce ve čtvrtfinále. O rok později se mužstvo trenéra Petra Fialy a Jana Tomajka neúspěšně snažilo probojovat do finále. V minulém ročníku pak Hanáci dokráčeli až do baráže, kde však poslední krok nezvládli. Naváží Kohouti na tuto posloupnost?

„Jde to pěkně nahoru,“ směje se olomoucký útočník. „Samozřejmě bych byl hrozně rád. Už bych chtěl zažít nějaký hokejový úspěch. A postup do extraligy by byl určitě mým největším úspěchem v kariéře a doufám, že to takhle půjde. Ale jsme teprve na začátku, čeká nás půl roku tvrdé práce. A poté ta nejtěžší v play-off,“ krotí myšlenky hokejista s přezdívkou „Peky“.

Zajímavosti utkání

⇒ Utkají se dvě mužstva, která loni bojovala o postup do baráže. Třebíč tehdy neuspěla.

⇒ Oba týmy hrají spolu v 1. lize již 11 let.

⇒ Třebíč naposledy v Olomouci vyhrála před třemi lety, v listopadu 2010 zvítězila 5:4.

⇒ Vzájemnou bilanci ligových výher vedou Kohouti, vyhráli 22 zápasů, Horáci o osm méně.

⇒ Třebíč v lize nikdy Olomouc neporazila v prodloužení nebo na nájezdy.

První krok k úspěchu mohou udělat Hanáci už ve středu, kdy na svém ledě přivítají Horáckou Slavii Třebíč. Právě s týmem s Vysočiny hráli Kohouti už i v přípravě. „Rozdíl bude v tom, že už půjde o body. Oba týmy budou v plných sestavách, nikdo se nebude šetřit, souboje se budou dohrávat,“ předvídá odchovanec uničovského hokeje.

Vzápětí však upozorňuje. „Máme špatné začátky zápasů, tak doufám, že se chytneme a budeme hrát od prvního buly v tempu. Nebylo by dobré, kdyby nás na začátku zavřeli a vstřelili jednu nebo dvě branky. Důležité bude vstřelit první gól, pak bychom se mohli uklidnit.“

Zápas prvního kola nového ročníku druhé nejvyšší hokejové ligy mezi Olomoucí a Horáckou Slavii Třebíč je na programu již tuto středu na olomouckém zimním stadionu. Úvodní buly bude vhozeno v 18 hodin. Pro fandy Horáků, kteří se nevydají přímo na zápas, bude připraven textový on-line přenos. Jednotná cena vstupenky činí 60,- Kč, děti do 10 let (v doprovodu rodičů) jdou zdarma.

Sestavy z posledních utkání

HC Olomouc: Vošvrda (31. Halász) – Bartoň, Ondrušek, Kadela R., Janáček, Jaroměřský, Cartelli, Staněk – Pekr, Řípa, Herman – Kucharczyk, Diviš, Selingr – Rác, Knotek, Kindl – Švaňhal, Králík, Lehečka. Trenér: Petr Fiala.

SK HS Třebíč: Falter – Malena, Rangl, Hruška, Dietz, Dlapa, Bilčík, Čejka, Peroutka – Laš, Dolníček, Čuřík – Wasserbauer, Nahodil, Vondráček – Křivohlávek, Kadela E., Přibyl – Čech, Moučka, Paták. Trenér: Kamil Pokorný.