Report ze zápasu OLO vs. ZLN (1:3)

HC Olomouc

logo

1:3

(0:1, 0:1, 1:1)

logo

PSG Berani Zlín

Kohouti se v pátek již potřetí střetli s týmem PSG Zlín. Ševcům se v letošní sezóně zatím příliš nedaří, ale stále jsou to úřadující mistři extraligy, které není radno podceňovat. V sestavě domácích došlo před zápasem ke dvěma změnám. Ve třetí lajně místo zraněného Petera Zuzina nastoupil Richard Diviš a do čtvrté formace se vrátil uzdravený Jan Knotek. Naopak Zlín se musel obejít bez obránců Dalibora Řezníčka a Tomáše Valenty, kteří jsou zranění, a Oldřicha Horáka, jenž nenastoupil kvůli disciplinárnímu trestu. Předchozí vzájemná utkání dopadla lépe pro Olomouc – ta nejdříve na vlastním ledě vyhrála 3:2, poté na stadionu Luďka Čajky slavila vítězství díky technickému gólu Pavla Patery, který vyvolal vlnu rozporuplných reakcí.

První třetina začali lépe hosté – už v první minutě prověřil pozornost domácího brankáře Jiřího Trvaje Petr Čajánek. Kohouti si větší šanci vytvořili až v šesté minutě, kdy Martin Vyrůbalík od modré nahrál Radimu Kucharczykovi, jeho střelu však zlínský brankář zblokoval do ochranné sítě. O dvě minuty později se Beranům naskytla výhoda početní převahy. Zlín se poté usadil v útočném pásmu domácích, Jiří Trvaj ale žádný puk za svá záda nepustil.

V polovině první periody šel za podražení na trestnou lavici zlínský útočník Pavel Kubiš. Přesilová hra ovšem Kohoutům dlouho nevydržela, za pár vteřin byl za nedovolené bránění vyloučen Rostislav Marosz, a poměr sil na ledě se tak vyrovnal. V jedenácté minutě poslal tvrdou střelu od modré olomoucký David Škůrek, mířil ale vedle.

Necelých pět minut do konce první dvacetiminutovky byl na trestnou lavici za nedovolené bránění poslán Martin Matějíček, početní převahu však Kohouti nevyužili, což Zlín vzápětí potrestal. Jiří Ondráček vjel neohroženě do útočného pásma domácích a propálil olomouckého gólmana Trvaje. Domácí hráči si sice poté vytvořili tlak,který ale nedokázali zužitkovat, a tak se do kabin šlo za stavu 1:0 pro Berany.

Druhou část pátečního zápasu začali lépe domácí, ve třetí minutě měl šanci vyrovnat skóre olomoucký útočník Tomáš Rachůnek, jeho pohotovou střelu zastavila až lapačka zlínského brankáře. Vzápětí ovšem šli domácí do čtyř a Ševci přesilovou hru využili. Petr Leška dlouho držel puk v pravém kruhu, odtud přihrál na modrou Jiřímu Marušákovi, který překonal Trvaje, a navýšil tak náskok Zlína na 2:0.

Domácí se snažili náskok Beranů stáhnout. V 28. minutě našel Rostislav Marosz před Štůralovou svatyní Martina Cibáka, ten však přestřelil. Mora postupně přebrala iniciativu utkání a začala se čím dál tím více tlačit před branku soupeře. Ve třicáté minutě měl obrovskou šanci Marek Laš, ten však byl při zakončení faulován, a Mora tak dostala výhodu početní převahy. Kohouti si vytvořili tlak, šanci snížit měl Radim Kucharczyk, jeho tvrdá střela od modré ovšem skončila v ochranné síti. Do konce třetiny byli aktivnější domácí, Štůrala ale žádný puk za svá záda nepustil.

Do třetí periody vlítli Kohouti jako namydlené blesky a první čtyři minuty prakticky nepustili Ševce k puku. Ve 44. minutě vypálil Pavel Skrbek od modré, jeho prudká střela ovšem skončila pouze ve Štůralově lapačce. O dvě minuty se do velké šance dostal Martin Vyrůbalík, Štůralu však zachránilo břevno.

Necelých sedm minut před koncem závěrečné periody došlo k úpravě skóre. Roman Rác zpracoval nahrávku Martina Vyrůbalíka a překonal zlínského brankáře Tomáše Štůralu. Kohouti se vzápětí dostali do početní převahy, žádná jejich akce ale gólem neskončila. Hanáci ještě do konce třetiny odvolali brankáře a zkusili to v šesti. Toho ovšem Berani využili a Jakub Svoboda vstřelil pojišťovací gól do úplně prázdné branky. Zlínští tak porazili Olomouc 3:1 a připisují si tři body.

OHLASY

Petr Fiala (HC Olomouc): Rozhodně nejsme spokojeni s tím, jak jsme zápas začali. Pokud bychom do utkání vstoupili tak, jak jsme odehráli třetí třetinu, bylo by to o něčem jiném. Utkání podle mě rozhodli přesilové hry, ve kterých jsme se trápili, nebyli jsme schopni vytvořit si tlak a to byl také jeden z důvodů, proč jsme proti Zlínu prohráli.