Report ze zápasu OLO vs. LIT (1:3)

HC Olomouc

logo

1:3

(0:2, 0:0, 1:1)

logo

HC Verva Litvínov

Úvod utkání se lépe vydařil hostům – přečkali úvodní tlak Kohoutů a následně sami udeřili. Litvínovští se dostali do útoku dvou proti jednomu, Richard Nejezchleb poslal puk přesně na hůl Robina Hanzla, který se nemýlil a poslal puk za Konrádova záda. Domácí se hnali za vyrovnáním, sám před Janusem se ocitl Herman, když mu zpoza brány nahrával Skrbek, ale jeho pokus nebyl úspěšný.

I přesto, že herní převahu měli domácí, z dalšího gólu se radovali hosté. Olomoucká obrana zaváhala ve vlastním pásmu a Viktor Hübl se ocitl s pukem na holi sám před Konrádem, jeho střelu ještě domácí brankář vyrazil, ale na dorážku Filipa Pavlíka již nedosáhl. A pro domácí mohlo být ještě hůře, hákováním se provinil Jan Eberle. Přesilová hra se hostům nepovedla, mnohem větší šance měli Kohouti. Nejprve se do přečíslení dvou proti jednomu dostali Herman s Burianem, první jmenovaný vzal koncovku na sebe a vystřelil, Janus jeho střelu vyrazil. Ještě během oslabení Olomoučtí na chvíli zavřeli Litvínov v pásmu, Vyrůbalík pálil od modré čáry, ale Janus držel neprůstřelnost.

Hanáci se pustili do útoku, ale občas se jim objevovala okénka v obraně. Mladý Reichel se téměř dostal do samostatného úniku, na poslední chvíli mu šanci zmařil Ondrušek. V závěru úvodní třetiny dostali domácí možnost přesilové hry. Hosté se bránili pozorně, Janus nebyl ohrožen, navíc Hübl číhal na přihrávku na útočné modré čáře, puk byl tečovaný a hostující forvard se do šance nedostal. Po první třetině Kohouti prohrávali o dvě branky.

Největší šanci na začátku prostřední periody si připsal Tomáš Mikúš, když unikal po sám po pravé straně, jeho první střelu Janus vyrazil, dorážku mu nedovoleným zákrokem znemožnil Sorvík a putoval na trestnou lavici. V početní výhodě se Litvínovští osvobodili a puk pomalu klouzal do útočné třetiny, kde o něj svedli bruslařský souboj Konrád s Gerhátem, domácí brankář byl úspěšnější. Přesilovou hru Hanáci nedokázali využít, Lašova střela o centimetry minula hostující branku.

Domácí se tlačili do brány, trápila je koncovka, ve velké šanci se ocitli Ostřížek se Strapáčem, druhý jmenovaný trefil pouze ležícího Januse. I nadále byla Mora aktivní, čímž si vysloužila přesilovou hru, Nejezchleb nedovoleně bránil a domácí dostali další možnost na snížení. Početní výhoda se Kohoutům vůbec nepovedla, Litvínov pečlivě bránil.

Brzké vedení dopřálo Litvínovu klid na hokejkách. Hostující hráči vycházeli ve druhé třetině z dobře zabezpečené obrany a startovali do rychlých protiútoků. Pro jeden z vyhozených puků se rozjel k modré čáře Konrád, ale rozehra se mu příliš nepovedla, Gerhát však kvůli ofsajdu nemohl poslat puk do prázdné brány.

Litvínovským se nepovedlo střídání a chvíli hráli v šesti, za což museli pykat na trestné lavici. V početní výhodě kombinovali před Janusem bratři Mikúšové společně se Skladaným, žádný z jejich pokusů neskončil za zády hostujícího gólmana. V závěru třetiny oba týmy dobře bránily střední pásmo, ani jeden z brankářů neměl mnoho práce. Janus si připsal zákrok po střele Hermana, Konrád zasahoval proti nahození Reichla.

První vážnější šanci třetí třetiny měl Martynek, jeho střelu Konrád vyrazil nad branku. Na druhé straně Janus zasahoval proti Vyrůbalíkovi, který si sjel až na bod pro vhazování. Na útočné modré čáře dostal přihrávku Holec, postrádal však rychlost, a proto nahrávkou hledal Laše, jeho střelu vyrazil hostující brankář pravým betonem. Hosté trošku polevili v aktivitě, což umožnilo Strapáčovi zavézt puk před Januse, zde dorážel i Ostřížek, litvínovský gólman dokázal udržet čisté konto.

Na druhé straně Konrád nemusel zasahovat proti úniku Hübla, kterému se puk zamotal mezi nohy a stihli k němu přistoupit domácí obránci. Kohouti se trápili v koncovce, žádný z hráčů na sebe nechtěl vzít odpovědnost, Knotek se proháčkoval před Januse do dobré pozice, ale místo střely volil přihrávku Holcovi, ke kterému stihl přistoupit Gerhát.

Staněk předvedl čistý hit, Nejezchleb chtěl pomstít svého spoluhráče pěstmi, za což dostal od rozhodčích dvě minuty a domácí hráči hráli přesilovou hru. V té nebezpečně pálil Holec, ale Janus vyrážečkou puk poslal mimo tři tyče. Mora poté kombinovala v útočném pásmu, celé kombinaci chyběla střela, až v závěru početní převahy pálil Staněk nad ledem, litvínovský gólman zasáhl pravým betonem.

Konrád ve třetí třetině nezasahoval příliš často, když se však hosté dostali do šance, musel předvést své umění. Trávníček nahrával přes brankoviště volnému Martynkovi, domácí gólman se dokázal přemístit a velkou šanci hostů na zvýšení náskoku zlikvidoval. Na konci třetí části hry Hanáci vrhli všechny síly do útoku, čehož Litvínovští využívali k rychlým protiútokům. Lapačkou musel Konrád vyrazit střelu Robina Hanzla, který společně s Lukešem ujížděl v přečíslení dva na jednoho.

V závěru utkání domácího gólmana prověřili ještě Reichel s Hüblem, třetí branku do Konrádovy branky nepřidali. V posledních dvou minutách sáhli domácí ke hře bez brankaře. Jan Knotek tuto převahu dokázal využít krásnou střelou do levého horního růžku. Ve hře bez gólmana pokračovali Hanáci i dále, tentokrát se z gólu radovali hosté – Jakub Černý se dostal k vyhozenému puku a před prázdnou bránou se nemýlil, čímž stanovil skóre zápasu na 1:3.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Zaspali jsme začátek utkání, ve druhé minutě měl Litvínov brejk dva na jednoho, dali gól, my se následně dostali do stejného přečíslení, naložili jsme s tím úplně jinak. Litvínov celý zápas dobře bránil a my nedokázali proměnit šance.