Report ze zápasu OLO vs. HKM (3:4)

HC Olomouc

logo

3:4p

(1:1, 1:1, 1:1 – 0:1)

logo

Mountfield HK

Již v úvodní minutě utkání dostali domácí možnost přesilové hry. V nejnadějnější šanci se ocitli Laš s Knotkem, když před Rybárem doráželi Vyrůbalíkovu střelu. Hostující gólman si s jejich pokusy poradil a Mountfield přečkal úvodní oslabení bez inkasované branky. Hradecký tým vyloučení v úvodu zpomalilo a měl problém se dostat do tempa. V úvodní pětiminutovce si Konrád připsal dva jednoduché zákroky po nahozeních od modré čáry. Patrik Rybár na druhé straně měl o něco více práce, nebezpečně pálil Laš, ale jeho střela byla zblokovaná mimo tři tyče.

Hradecká obrana se nedohodla, Rybár nechal puk za brankou, kde jej sebral Eberle a nahrával Strapáčovi, ale hradecký brankář se stihl vrátit do své svatyně. Jakub Herman si vybruslil od mantinelu až před Rybára, ten sklapl betony včas. V prvních deseti minutách zápasu se hosté soustředili zejména na defenzivu, olomoučtí obránci obětavě padali do střel a Konrád neměl mnoho práce.

Mikúš se ve spolupráci s Knotkem dokázal v útočném pásmu uvolnit a vyslat na Rybára nebezpečnou střelu. V první vážnější šanci Hradce se ocitl po polovině úvodní části Jaroslav Bednář, ale Konrád si s jeho pokusem poradil. Následně se Šimánek pokoušel nachytat domácího gólmana objetím branky, ale neúspěšně. Vyrůbalík krásnou přihrávkou našel na levé straně Skladaného, ale jeho pokus nebyl přesný. Poté Mora zatlačila Mountfield ve vlastním pásmu, Knotek se Skladaným tečovali před brankou a puk jen o centimetry minul horní růžek.

První branky se dočkali diváci ve třinácté minutě. Ondrušek zachytil vyhazovaný puk, poslal jej na Petra Strapáče, který se střelou nad lapačku nemýlil a poslal Kohouty do vedení. Hosté se ihned vrhli do protiútoku, Džerinš poslal jedovatou střelu na Konráda, olomouckému brankáři pomohla branková konstrukce. Následně se do přečíslení dva na jednoho dostali Jaroslav Bednář s Rastislavem Dejem a druhý jmenovaný bekhendem poslal puk do Konrádovy branky. Mountfield vstřelený gól nastartoval, Šimánek našel před Konrádem úplně volného Džerinše, Konrád mu do pokusu sáhl holí a puk vyrazil.

Kohouti dostali možnost další přesilové hry, když si nedovoleně počínal ve vlastním obranném pásmu Jarůšek. V přesilové hře pálil Vyrůbalík, ale přes clonící hráče puk neprošel. Ve zbytku početní výhody se Hanákům nepodařilo dostat puk do útočného pásma a hosté i druhé oslabení přečkali. Po vypršení Jarůškova trestu se před Rybára prodral Jakub Herman, ale hradecká obrana jeho bekhendový pokus zblokovala. V posledních vteřinách první třetiny se před hostující brankou snažil dorážet Fořt, ale poskakující puk netrefil.

Na začátku druhé části se do úniku po levé straně dostal Eberle, ale puk mu přeskočil hůl a nezakončil ideálně. Na druhé straně pálil Kukumberg, ale jeho střela nebyla přesná. Oba týmy se soustředily na přesnou obranu a útočníci měli problém se prosadit. Dejova prudká rána směřovala nad domácí svatyni, Rybárovu pozornost zkoušel Ostřížek.

Větší šanci si před Konrádem vypracovala třetí hradecká formace, z pravé strany zakončoval Potulny, domácí gólmán si skákavý puk ve změti těl před sebou našel a schoval do lapačky. Jakub Galvas hledal v útočné třetině osamoceného Knotka, přihrávka ale byla zblokovaná Pláňkem a Mountfield ujížděl v přečíslení tři na jednoho, ale celou situaci překombinovali a Konrád nemusel zasahovat.

Následovala pasáž hry, kdy měli hosté navrch, domácí čekali na samostatné úniky, do jednoho se dostal i Miroslav Holec, Rybár jeho střelu z pravého kruhu vyrazil ramenem. Na druhé straně před Konrádem kombinovala nebezpečně hradecká druhá formace, kdy Dej po Bednářově přihrávce zakončoval do připraveného Konráda. V první polovině prostřední třetiny neměl Rybár mnoho práce, Kohouti se před něj dostávali spíše sporadicky. V největší šanci domácích se ocitl Holec, který přihrával volnému Hermanovi, v poslední chvíli do finální střely sáhl Dietz. Kohouti postupně zvyšovali své tempo, rychlé rány vyslali Strapáč a Jan Knotek, ale Rybár jejich pokusy ve spolupráci s obranou zlikvidoval. Při Vyrůbalíkově střele od modré čáry clonil těsně před hostujícím brankářem Herman, ale i přesto si Rybár s pukem poradil.

Snaha domácích přinesla ovoce – v pětatřicáté minutě u mantinelu před střídačkou převzal puk Jakub Matai a poslal jej na volného Jana Jaroměřského, který se střelou k pravé tyči nemýlil a znovu poslal domácí do vedení. Domácí se dál hnali do útoku Vyrůbalíkovu střelu tečoval Herman a puk jen těsně minul branku hostů. Mountfield se nechtěl nechat zahanbit, Konrád musel zasahovat proti pokusu Pavlíka. V závěru třetiny dokázal Hradec vyrovnat. Konrád pustil za svá záda pokus Jaroslava Bednáře, který unikl sám po pravé straně.

Třetí třetina začala ve vysokém tempu, ale ani jeden z brankářů nemusel zasahovat. Dietz dokonce svou střelu ze středního pásma nasměroval do ochranné sítě. Radovan Pavlík zasáhl v útočném pásmu Jaroměřského holí do obličeje a Kohouti hráli přesilovou hru. V té pálil Laš, posléze i Mikúš, ale ani jeden z nich nebyl úspěšný. Mountfield pozorně bránil a Hanáci jen těžko pronikali s pukem na holi do útočného pásma. Hosté v tomto oslabení neinkasovali, těsně po jeho skončení před Rybárem doráželi Ostřížek se Strapáčem, ale hradecký gólman svůj tým podržel.

V první polovině třetí části hry měli optickou převahu Kohouti, z levé strany se snažil převážit skóre na svou stranu Skladaný, ale Rybár schoval puk v lapačce. Jednu z mála střel Mountfieldu vyslal od modré čáry Šimánek, ale obětavě do ní padl Jaroměřský a puk ke Konrádovi nedoputoval.

Z levé strany se snažil Rybára nachytat střelou z úrovně brankové čáry Holec, ale hostující brankář držel nerozhodný stav. Následně se stejný hráč obtočil okolo branky a snažil se poslat puk pod Rybárovy betony, ale neúspěšně. Za Mountfield vyrazil do útoku Jarůšek, za modrou čárou vystřelil, Konrád jeho pokus schoval v lapačce.

Hra se přelévala z jedné strany na druhou, Jaroměřský našel zpětnou přihrávkou Ostřížka, který těsně minul branku. Zápas pokračoval plynule, bez přerušení, teprve až po střele Gregorce Konrád podržel skákavý puk ve výstroji. Posléze byl domácí kapitán Vyrůbalík při přechodu přes modrou čáru faulován a Mora hrála další přesilovou hru. Hanáci se ale nedokázali na delší dobu usadit v útočném pásmu, aby mohli rozjet přihrávkový kolotoč. Až formace Ostřížek, Eberle, Strapáč zatápěla svou kombinací hostujícím obráncům a Džerinš zatáhl na poslední chvíli za záchrannou brzdu a Hanáci dostali možnost hrát téměř minutu v přesile pět na tři.

Dvojnásobnou přesilovou hru dokázal využít Marek Laš, který chtěl puk nahrát na Holce, ale bránicí hráč puk zablokoval a poslal zpět na hráče s devětatřicítkou, ten napodruhé volil střelu na bližší tyčku a potřetí v zápase poslal Kohouty do vedení. Prvním provinilcem z řad domácích se stal střelec třetího gólu Marek Laš a Mountfield dostal možnost zahrát si v početní výhodě. Nejprve se sám před Konrádem ocitl Köhler, proti jeho pokusu domácí gólman ještě zasáhl, ale hra pokračovala a puk se dostal až na modrou čáru, odkud vystřelil Blaž Gregorc a propálil vše, co mu stálo v cestě.

V závěru třetí třetiny se Kohouti tlačili do zakončení, největší šanci si připsal Skladaný, když se dostal přes tři bránící hráče, ale Rybár s problémy dokázal puk zastavit před brankovou čárou. Ani Hradec nechtěl končit třetinu s vyrovnaným skóre, Bednář pronikl po levé straně, ale jeho ránu zblokoval Galvas. V třetí periodě už další gól nepadl, a tak následovalo prodloužení.

V prodloužení se provinil podražením Jan Knotek a Mountfield dostal možnost ukončit zápas v přesilové hře. Hosté svírali domácí trojici v obranném pásmu, Konrád si připsal několik výborných zákroků a Kohouti obětavě padali do ran. Zápas svou přesnou střelou ukončil Jiří Šimánek a hosté si do tabulky připsali dva body po výhře v prodloužení.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): První třetina byla výborná, škoda, že jsme nebyli produktivnější. Vždy jsme odskočili a vzápětí inkasovali, v první, druhé i třetí třetině. Dá se říct, že svojí nedisciplinovaností jsme si prohráli zápas, byli jsme vyloučení na konci třetí třetiny a v prodloužení. Věděli jsme, že Hradec má výborné přesilovky a to také prokázal.