Report ze zápasu OLO vs. LIB (0:4)

HC Olomouc

logo

0:4

(0:1, 0:1, 0:2)

logo

Bílí Tygři Liberec

Již od úvodních vteřin první třetiny se hosté hnali do útoku. Do první vážnější šance se dostal Jelínek, který se natlačil před Konráda. Výhodu první přesilové hry ale dostali domácí, když Derner podrazil Vyrůbalíka při přechodu do útočného pásma. V přesilové hře si Kohouti vypracovali několik šancí, tvrdě pálil Rašner, jeho střelu Will schoval do lapačky. Ani přes souvislý tlak se Hanáci v početní výhodě nedokázali prosadit.

Olomoucký brankář si další zákrok připsal proti střele Špačka, který pálil po nabruslení do útočného pásma. Do velké šance se dostal Tomáš Fořt, který v útočném pásmu prokličkoval mezi třemi hráči a vystřelil, Will byl pozorný. V polovině první části tempo hry poněkud opadlo, domácí tým se provinil několika zakázanými uvolněními v krátkém časovém intervalu.

Po zakázaném uvolnění hostů tvrdě pálil Staněk, Will jeho pokus vykopl špičkou pravého betonu. Po vzájemné potyčce byli současně vyloučeni Staněk a Vlach. Hru ve čtyřech hráčích mohli diváci sledovat pouze patnáct vteřin, neboť Burian se provinil vysokou holí a Bílí Tygři dostali k dispozici přesilovou hru čtyř proti třem. V té pálil z vrcholu kruhu Ševc, Konrád jeho pokus schoval do výstroje. Následně nejprve Juraj Mikúš a poté Knotek dobře blokovali liberecké střely. Problémy měl domácí gólman s dorážkami Jelínka, ale udržel čisté konto. Jelínek se ještě ocitl sám před Konrádem, ale ten pomocí betonu puk vytěsnil mimo tři tyče.

Bílí Tygři se postupem času dostávali do tempa, Konráda v krátkém časovém sledu prověřili Krenželok, Jelínek a Šimek. Na druhé straně se do přečíslení dva na jednoho hnali Holec s Rácem, ale prvnímu jmenovanému utekl puk a Rác se mezitím dostal z ideální střelecké pozice. Will měl plné betony práce s akcí Skladaného, který z pravé strany prošel až před branku, ale ani on nebyl prvním úspěšným střelcem.

Prvního gólu se diváci dočkali v šestnácté minutě, Konráda překonal Petr Jelínek, který dokázal zužitkovat přihrávku Dominika Lakatoše. Kohouti se hned hnali za vyrovnáním, Knotek z těsné blízkosti neuspěl, Rašnerova střela byla zblokovaná. Bratři Mikúšové následně předvedli pěknou kombinaci, na jejím konci se Tomáš Mikúš ocitl sám na pravé straně, ale Will si s jeho bekhendovým pokusem poradil. Hrabík na druhé straně kontroval střelou z mezikruží, Konrád byl pozorný. Jelínkova střela v poslední minutě první části byla zblokována do ochranné sítě.

V první velké šanci druhé třetiny se ocitli Burian s Holcem, druhý jmenovaný ale nedokázal trefit poskakující puk, a proto Will nemusel zasahovat. Na druhé straně nebezpečně pálil Bartovič, ale Konrád puk za svá záda nepustil. Další zásah si připsal domácí brankář po střele Hrabíka od modré čáry.

V prostřední periodě diváci dlouho čekali na vážnější šanci, v jedné z ojedinělých možností na vsítění gólu se ocitl Tomáš Mikúš, ale před finálním zakončením byla přerušena hra, neboť branka Romana Willa byla vychýlena ze základního postavení.

Další velkou šanci promarnil Miroslav Holec, když nedokázal zužitkovat přihrávku Romana Ráce. Ten byl následně vyloučen za držení protiháče a Bílí Tygři hráli přesilovou hru. Hned v jejím úvodu Skladaný přišel o hokejku, ale tuto výhodu hosté nedokázali zužitkovat. Naopak ještě v době trvání přesilové hry se liberecký Bulíř provinil vysokou holí a rozhodčí ho poslali na čtyři minuty na trestnou lavici, diváci mohli téměř minutu a půl sledovat hru ve čtyřech hráčích na obou stranách. V této herní situaci si Kohouti vytvořili tlak, ale chybělo jim zakončení.

Pokračující přesilová hra se ale Hanákům příliš nevyvedla, Lašova teč směřovala mimo tři tyče. Bílí Tygři zodpovědně bránili a domácí se dlouho nemohli dostat do útočného pásma. Bulíř se hned po návratu na led vydal do útočného pásma, Konrád ale jeho pokus za svá záda nepustil. V závěru druhé třetiny se ani jeden z týmů nemohl dostat do vážnější kombinace v útočném pásmu. Liberec sice držel puk více na svých hokejkách, ale olomoucká obrana vytěsňovala hostující útočníky mimo ideální střelecké pozice.

Minutu a třičtvrtě před koncem prostřední periody se ještě měnilo skóre. Milan Bartovič se po chybě domácí obrany ocitl sám před Konrádem, kterého střelou nad vyrážečku překonal a poslal liberecké šelmy do vedení o dva góly. Po obdržené brance se Kohouti snažili prosadit před Willem, ale hostující obrana jim k tomu nedala příležitost.

V úvodu třetí třetiny se hákováním provinil Robin Staněk a byl odvelen na trestnou lavici. Ve vlastním oslabení uháněl sám na Willa Marek Laš, ale jeho dráhu křižoval Radim Šimek, takže domácí hráč vystřelil, hostující brankář si připsal další úspěšný zákrok. Do další šance v oslabení se dostal Juraj Mikúš, ale neměl příliš času na zakončení. Bílí Tygři se nemohli dlouho usadit v útočném pásmu, Konrád si připsal zásah proti střele Šimka, ostatní pokusy hostů byly zblokované.

Možnost přesilové hry dostali i domácí, hosté špatně střídali a byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledové ploše, trest odpykal Hrabík. Přesilová hra se Kohoutům vůbec nevydařila. Vyrůbalík zaváhal na modré čáře, do samostatného úniku se následně dostal Petr Jelínek, který nabídnutou šancí nepohrdl a navýšil vedení hostů. V pokračující přesilové hře Hanáků se do velké šance dostal Skladaný, ale ani nadvakrát Willa nepřekonal.

Před polovinou třetí třetiny dostali Kohouti další možnost zahrát si přesilovou hru. První střelu si v této početní výhodě připsal Radim Šimek, ale Konrád jeho pokus vytěsnil do ochranné sítě. Jenže ani tato početní výhoda se Hanákům nedařila podle představ, první vážnější šanci si připsal osm sekund před vypršením Vitáskova trestu Roman Rác. Hned po naskočení na led se Vitásek vrhnul do útoku a prověřil Konráda střelou z blízkosti, domácí brankář byl úspěšnější.

Následovala pasáž hry, kdy se ani jeden z týmů nedokázal dostat do útočného pásma s pukem na holi. Až prošel Staněk, který byl nedovoleně zastaven Ordošem, a Kohouti hráli další přesilovou hru. Bílí Tygři zodpovědně bránili a nepouštěli Hanáky do šancí. Jednu ze střel, které prošly až k Willovi, si připsal Jaroměřský.

Ve velké šanci se se ocitl František Skladaný, který zblízka dorážel volně poskakující puk, ale hostující gólman ve spojení s obranou udržel čisté konto. Na Branislava Konráda nešlo příliš mnoho střel, ale když se Liberec dostal do šance, měl plné ruce práce. Jan Ordoš se dostal do samostatného úniku, ale tentokrát byl domácí maskovaný muž úspěšnější.

V závěru třetí části se Kohouti snažili vsítit branku, ale gól spadnul do domácí branky. Dominik Lakatoš dorážel puk do odkryté branky a poslal Bílé Tygry do čtyřgólového vedení. V posledních minutách poslední třetiny se ani jeden z týmů nedostal do větší šance a tři body si odvezli hosté za výhru 4:0.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Největší rozdíl bych viděl v sebevědomí týmů. Na jedné straně my bez sebevědomí, oproti tomu Liberec si dnes připsal osmou výhru v řadě. Soupeř s přehledem trestal naše chyby. V útočném pásmu jsme si počínali zbrkle, trefovali jsme první hokejku, první brusle. Momentálně máme velmi špatné období, ale musíme se z něj dostat.