Report ze zápasu OLO vs. KOM (5:2)

HC Olomouc

logo

5:2

(1:1, 3:0, 1:1)

logo

HC Kometa Brno

Do zápasu vstoupily oba celky i přes velkou podporu z tribun ze zabezpečených obran, a do výraznějších šancí se tak žádný manšaft prakticky v úvodní dvouminutovce nedostal. Až na konci třetí minuty se u některé z branek začalo něco významnějšího dít. Kometa totiž potvrdila svou technickou vyspělost, když se po hezké kombinaci dostal ke střeleckému pokusu Kvapil, jenže na pozorného Konráda v olomoucké bráně střelou z první nevyzrál. Nicméně i Olomouc dokázala kontrovat, Jaroměřského ránu od modré se pokusil jemně tečovat Eberle, avšak i na druhé straně byl strážce brankoviště pozorný a nedal Kohoutům možnost odskočit do vedení. V těchto okamžicích si olomoucký tým zapisoval větší množství útočné aktivity, jenomže Brňané si i přes tento menší tlak dokázali vypracovat zajímavé příležitosti. Malec svým příklepem od modré ale svého záměru nedosáhl, Konrád byl totiž při svém zákroku bezchybný.

V těchto okamžicích se hrálo doslova nahoru dolů, žádný z hráčů si na ledě nechtěl nic darovat a každá chyba vyústila prakticky pokaždé v rychlý break jednoho nebo druhého celku. V jednom z takových se ocitl Holec, ale učebnicovou backhandovou kličkou brankáře Vejmelku nepřelstil. Stejně pak pořídil i dorážející Tomáš Mikúš, který pálil jen do betonů hbitého golmana hostů. V 8. minutě se Ostřížek ocitl ve skoro totožné střelecké pozici jako chvíli před ním Holec, ale na poslední chvíli se rozhodl ještě kotouč naservírovat volnému Strapáčovi, který ale byl při zpracování přihrávky faulován. Kometa tak šla poprvé v zápase do oslabení, během kterého se museli statistici pořádně zapotit. Na Vejmelkovu bránu letělo několik nebezpečných pokusů během pár okamžiků. Ty nejvážnější pro brněnskou defenzívu si zapsal Juraj Mikúš a za pár okamžiků také Ondrušek, nikdo z nich se ale do statistik i díky obráncům Brna, kteří aktivně napadali olomoucký trojúhelník rozehrávající v útočném pásmu, nezapsal.

Po odbráněné početní nevýhodě se také Jihomoravané ukázali v ráži, spolupráce Zaťoviče s Malcem však nedospěla k první brance zápasu. Konrád si totiž v brankovišti počínal bez větších potíží a brněnské duo svou aktivitou zbrzdil. V 15. minutě byl následně udělen první větší trest. Olomouckou přesilovku pěti proti čtyřem utnul zákrok Skladaného vysokou holí, za který si šel odsedět čtyři minuty na trestnou lavici. Kometa ale svou první, ovšem o necelou třičtvrtě minutu zkrácenou, početní výhodu nevyužila. Sekundu po začátku 17. minuty se totiž na ledě poměr sil znovu vyrovnal, kdy se na trestnou lavici poroučel Miklík. Tento moment byl podle všeho jedním z klíčových pro vstřelení první branky. Po buly v útočné třetině se totiž olomoucká čtveřice dokázala zkonsolidovat a po ráně Ondruška, kterou ještě ztečoval Petr Strapáč, se tak radovali jako první domácí fanoušci.

Kometa se ale prakticky vůbec nezalekla a po ukázkovém breaku se podruhé v utkání při hře čtyři na čtyři slavilo v jednom z kotlů, a to, když vyrovnával v 18. minutě po bleskovém zakončení brněnský Martin Erat. Ani ne za minutu a půl tak byl zápas prakticky na začátku, což i tak po divácky pohledné hře obou manšaftů. Závěr tak byl ještě dost vyhecovaný, ale dalšího zásahu se už diváci na olomouckém stadionu do konce první třetiny nedočkali.

Druhá třetina začala lépe pro Hanáky. Ve 23. minutě se totiž vedení v zápase díky individuální akci Tomáše Mikúše ujal právě olomoucký tým, když se prosadil Juraj Mikúš, který po obkroužení brněnské klece dostal puk mimo dosah gólmana Vejmelky. Brno se dostalo krátce po druhé obdržené brance znovu pod menší nápor, svůj tým totiž oslabil díky vyloučení jeden z jeho tahounů, a to Marek Kvapil. Kohouti se v této početní výhodě nedostávali prakticky do velkých šancí, ale deset sekund před návratem Kvapila na led se domácí tým přece jen dokázal přece jen dostat do pohodlnějšího náskoku, když se po dynamickém nájezdu do útočné třetiny dokázal Juraj Mikúš zorientovat a poslat puk od mantinelu žabičkou na Františka Skladaného, který se už před brněnskou svatyní nemýlil a poslal puk za bezradného Vejmelku.

Lehce zaskočený hostující tým mohl ještě více dostat dolů Jaroměřský, ale tvrdým nápřahem, když se k němu dostal náhodně odražený puk, se mezi střelce nezapsal. Vejmelka si totiž alespoň o trochu zvedl sebevědomí perfektním zákrokem, když si díky vyjetí před brankoviště pokryl pravým ramenem záludně letící puk. Ve 30. minutě pak na ledě došlo k zajímavému momentu. Na ledě se totiž střetly dvě hokejové generace v pěstním souboji. Mladičký Galvas se dostal do křížku s více jak o dvacet let starším Čermákem a i díky tomuto střetu si ještě po několik sekund po přerušení vyměňovali hokejisté z obou táborů své názory formou postrkování. Na trestnou lavici nakonec ovšem zamířilo jen zmíněné duo, které tyto strkanice de facto spustilo.

Ve 34. minutě se po několika minutách bez většího vzrušení dostala do několika příležitostí olomoucká čtvrtá formace. Burian, ale ani Fořt se ovšem v předbrankovém prostoru neprosadili. Vejmelka si oba domácí útočníky „vychutnal“ bezchybným zákrokem. 36. minuta pak přinesla podle předzápasových předpokladů už dost nepředkládanou situaci. Olomouc se totiž dostala už do tříbrankového náskoku zásluhou herního přehledu Buriana, který nahrál na najíždějícího Jakuba Hermana, jenž se před z části odkrytou brankou nemýlil.

Brno se ale sympaticky dralo alespoň za snížením. Jednu z největších možností si připsal po sklepnutí Erata Štencel, když se po jeho nahození na bránu puk nepředpokládaně i díky lehké teči Buriana svezl po horní tyčce, ale nakonec doplachtil na zadní mantinel. Kometa ale byla v těchto chvílích v jednoznačné převaze, když se v početní výhodě po vyloučení Vyrůbalíka, dostala do mohutného náporu, z kterého však nic nevytěžila. Nejzajímavěji se jevila pumelice Ondřeje Němce, kterou se Konrádovi podařilo vyrazit mimo dosah brněnských forvardů. Do konce druhé třetiny se už ale diváci žádné velké šance nedočkali, pouze vyloučení Knotka, který šel na trestnou lavici dvě sekundy před sirénou.

Úvod třetí dvacetiminutovky přinesl další branku zatím z pohledu i nezaujatého diváka atraktivního utkání. Přesilovku totiž využil Leoš Čermák, jenž dorazil do olomoucké sitě puk, který se odrazil od Konráda po tvrdé ráně Gulašiho od modré čáry. Kometa byla nadále ve velkém náporu, ale nedokázala se po snížení dostat ke střeleckým pokusům. Na druhé straně kluziště tudíž mohla zahrozit i olomoucká útočná pětka. Přečíslení dva na jednoho však Holec s Jurajem Mikúšem nezužitkovali, když se dostali z ideálních pozic pro zakončení. Za pár okamžiků pak musel být Vejmelka znovu ve střehu, když se po Knotkově pasu od mantinelu dostal k teči Laš, ale kotouč skončil přece jen o několik čísel nad horní tyčkou brněnské klece.

Necelých deset minut před koncem byla Olomouc stále v tlaku, ke kterému mu pomáhala hlavně kombinační hra. Typickým příkladem kupříkladu byla akce Strapáče z 50. minuty, po které olomoucký forvard pálil těsně vedle. Vejmelka sice při této domácí šanci posunul branku, ale to až poté, co se puk dostal na plexisklo. Závěr zápasu už si domácí vesměs hlídali, Kometa se sice snažila dostávat do rychlých protiútoků, ale ve většině případu hosté ztroskotali na nechybující olomoucké defenzívě. Kouč Zábranský tak zkusil risk, když odvolal gólmana Vejmelku na střídačku. Kohouti však hosty při power-play k ničemu zásadnímu nepustili a navíc ještě dokázali vsítit jednu branku, když se v 59. minutě trefil do prázdné brány Martin Vyrůbalík. Olomouc si tak došla pro druhé domácí vítězství v řadě, Kometa naopak pokračuje v lehké krizi, když zaznamenala už druhou prohru po sobě

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Zápas nám vyšel po všech stránkách, nejvíce asi druhá třetina. První třetinu jsme sice hráli aktivně, měli jsme několik šancí, ale důležité poté bylo, že nás nijak moc nezlomil vyrovnávací gól na 1:1, což ukázalo vnitřní sílu týmu. Pro nás je každý vstřelený gól vzpruha, tudíž ve druhé třetině jsme dostali mnoho impulsů k uklidnění a zápas se nám nakonec podařilo dovést do vítězného konce