Report ze zápasu OLO vs. KVA (3:2)

HC Olomouc

logo

3:2p

(0:1, 1:1, 1:0 - 1:0)

logo

HC Energie Karlovy Vary

Hned v úvodu vystrašil Konráda Škůrek, který málem srazil do vlastní branky Rachunkův pokus o přihrávku. Puk se ale naštěstí pro domácí jen otřel o levou tyč a skončil za brankou. Do dalšího Rachůnkova pokusu nahrát Tuominenovi už domácí nezasáhli, ale finský útočník prudkou přihrávku nezpracoval. Na druhé straně zkoušel Houdek využít zakrytého výhledu Závorky, ale ten proti jeho tvrdé střele včas srazil betony. Proti Skladaného projektilu zase vytáhl zákrok vyrážečkou a stejně si počínal i Konrád proti Vachovcovi.

Jako první dostali možnost zahrát si přesilovou hru Kohouti, ale jedinou jejich akci představovalo nahození Škůrka, které skončilo mimo branku. Vzápětí se navíc provinil domácí hráč a při hře ve čtyřech nebezpečně střílel Dujsík. Konrád jeho střelu skryl do lapačky a po buly vyrazil dopředu Vlach, jehož bekhendový pokus Závorka zkrotil jen s obtížemi. Už v pěti hráčích na obou stranách Knotek zkusil překvapit karlovarského brankáře výjezdem zpoza branky a bylo by se mu to i podařilo, ale nestočil dostatečně puk a poslal ho jen do betonu. O pár vteřin později šli Herman s Holcem v přečíslení dva na jednoho, ale první jmenovaný našel jen připravenou hruď Závorky.

Tři a půl minuty před koncem využil Flek střídání domácích hráčů a rozjel se podél levého mantinelu do útočného pásma, kde tvrdou střelou prověřil Konráda, později hledal Rachůnek v nebezpečné pozici Mikulíka, ale jeden z domácích útočníků puk vypíchl k bekovi na modrou čáru, proti němuž byl olomoucký brankář připraven. Ze stejného místa to zkoušel o chvíli později také Dujsík, ale Konrád zlikvidoval i jeho pokus. Na druhé straně Fořt poslal do přečíslení dva na jednoho Mrázka, který ale přihrál Mataiovi jen na brusle a domácí útočník nedokázal zakončit. Skóre se tak měnilo až v poslední minutě první třetiny, když se z trestného střílení prosadil Ondřej Beránek, jehož střela se odrazila od hole Branislava Konráda a přeletěla přes slovenského brankáře do olomoucké sítě.

Na začátku druhé části střílel Škůrek z úhlu do Závorkových betonů a následně se snažila dorážet celá první útočná formace Kohoutů, ale neúspěšně. Hned při dalším střídání ale rozjásal domácí fanoušky Roman Vlach, který se nejrychleji zorientoval před brankou hostů, roztáhl brankáře a poslal puk nad jeho lapačku. O chvíli později Mrázek tečoval Škůrkovu střelu, ale puk příliš zpomalil a karlovarský brankář neměl potíže přikrýt jej. Na druhé straně zahrozili hosté díky Tuominenovi, který Konráda prostřelil, ale puk zamířil jen do tyče. Finský útočník se ještě pokusil zpoza brány dát gól o Konrádovy betony, ale ani to mu nevyšlo.

Ve 29. minutě šli olomoučtí do přečíslení čtyř proti třem, na jehož konci chytře uvolnili Jaroměřského, který ale nastřelil jen brusli bránícího hráče. O minutu později se Skladanému podařilo přihrát ke vzdálenější tyči najíždějícímu Mrázkovi, ten však byl příliš rychlý a než kotouč zpracoval, ocitl se za brankou. Blíže gólu byla akce Knotka, který poslal Lašovi střílenou přihrávku, ale Závorka se stihl včas přesunout. Udeřit tak mohly opět Karlovy Vary, když Václav Skuhravý s Vachovcem ujeli v přečíslení dva na jednoho a první jmenovaný situaci vyřešil střelou na bližší tyč.

I v dalším průběhu se Mora tlačila více dopředu a držela Karlovy Vary především v jejich pásmu, ale šance nepřicházely a naopak obránci několikrát na poslední chvíli zabránili přečíslení soupeře. V osmatřicáté minutě Kohouti z tohoto tempa ubrali, snad proto že si uvědomili riskantnost svého počínání, ale kýžený efekt to nepřineslo, naopak mohl náskok hostů ještě navýšit Flek, kterého domácí obránci zapomněli osamoceného mezi kruhy.

Třetí třetinu zahájil prudkou střelou do Závorkovy masky Tomáš Mikúš, který se ale záhy provinil hákováním. Z trestu uplynulo jen pět minut, když se do sebe pustili hlava nehlava Knotek s Tuominenem, kteří svedli dlouhou a vyrovnanou pěstní potyčku, na jejímž konci odcházel na trestnou lavici spokojeněji finský útočník. Z přesilovou hrou hosté nenaložili vůbec dobře a vzápětí se vracející se Mikúš dostal do přečíslení dvou proti jednomu, ale přihrávka mu nevyšla. Kohouti si pak dokázali vytvořit tlak v útočném pásmu, v jehož průběhu se snažil tečovat nejprve Laš, poté Skladaný, ale oba útočníci puk sklepli mimo branku.

Ve 48. minutě Gorčík nabídl puk před branku Stloukalovi, ale ten si na Konráda nepřišel. Vzápětí ale fauloval Houdek a tak si Karlovy Vary zahrál další přesilovku. V ní si sice dokázali vytvořit tlak, ale nikoli výraznější šance a v její polovině byl Gorčík příliš důrazný před Konrádem a musel si odsedět dvouminutový trest za sekání. Navíc jen o třináct vteřin později dostal trest také Dušek za vysokou hůl, přičemž kvůli krvavému zranění byl zákrok ohodnocen čtyřmi minutami. Hanákům ale stačilo jen sedm vteřin, když se Vyrůbalíkova střela odrazila k Jakubu Hermanovi a ten ji dorazil za záda bezmocného Závorky.

Ještě ve zbytku přesilové hry domácích Herman šikovně skryl střelu za nohama Ondruška, ale Závorka se blýskl mrštnou vyrážečkou, po něm Škůrek jen o vlásek minul tyč, ale branka nepřicházela. V závěru početní výhody ještě mohl zahrozit Matai, který se vřítil do útočného pásma jako blesk, ale jeho střela proletěla nad Závorkovou bránou. Už při hře v pěti hráčích na obou stranách Skladaný zavezl puk do útočného pásma a uvolnil na středu Hermana, ten však zpracovával puk příliš dlouho a stihli se k němu stáhnout hostující obránci.

V závěru třetí části Olomouc zklamala disciplína a během pár chvil odešli na trestnou lavici Mrázek, Skladaný a Jaroměřský, takže si hosté mohli užít dvouminutovou přesilovku pět na tři. V jejím průběhu se nebezpečně drali do brankoviště Konráda a v koncovce jim jen za cenu zranění zabránil Vyrůbalík. Ještě před závěrečnou sirénou musel Konrád krotit Baldaevovu tvrdou střelu, ale branku se mu podařilo uhájit a tak se muselo prodlužovat.

Do prodloužení si Karlovy Vary přenesli ještě jedenáct vteřin přesilové hry pět na tři a dalších dvacet sedm z klasické početní výhody. Tu se použil rychle využít Dujsík, ale po teči domácího hráče skončil puk v ochranné síti. Zbytek oslabení už Kohouti přečkali a naopak se sami dostali do početní výhody poté, co Stloukal fauloval Vlacha. V něm byl blízko rozhodnutí Herman, který se dostal do podobné situace jako u svého prvního gólu, ale tentokrát nastřelil jen boční síť. Olomouc po celé dvě minuty nepustila soupeře z jeho obranného pásma a její snahu nakonec čtyři vteřiny před vypršením trestu korunoval vítěznou brankou Miroslav Holec.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Získali jsme dva body, ale náš výkon nebyl vůbec dobrý. V první třetině nás Vary přehrávaly, v druhé třetině jsme hráli tak prvních sedm minut, pak měli opět ze hry více hosté. V té třetí části se to trochu vyrovnalo, ale v zápase nás zachránily přesilové hry a to, že jsme je dokázali využít. Dva body jsou určitě krásný zisk, ale takhle hrát nemůžeme.