Report ze zápasu HKM vs. OLO (5:2)

Mountfield HK

logo

5:2

(0:0, 2:1, 3:1)

logo

HC Olomouc

Přestože se Hanáci v posledních dvou kolech před pauzou zvedli a získali z nich čtyři body, bylo teď znát, že do Hradce přijel nejslabší tým soutěže. Domácí prakticky celou první třetinu soupeře svírali a motali. Jenže z toho nedokázali vytěžit ani jediný gól. Hned v úvodních minutách se pěknými akcemi prezentovali Hejna či Matouš, na dorážku Dufkovy střely si zase nebezpečně sjížděl Hidveghy.

Olomouc si sice zahrála první početní výhodu, nicméně Matěj Bartozel v ní nemusel ani jednou zasahovat. Po chvíli naopak putovali na trestnou dva hosté, Mountfield měl k dispozici 71 sekund přesilovky pět na tři! Tomáš Pospíšil ale zamkl svou bránu na sedm zápasů. Nejdřív vychytal Hidveghyho, pak už ve hře pět na pět zneškodnil samostatný únik Dvořáka. Nápor stále sílil, po gólu volaly i pozice Bureše a Matouše, ale nezadařilo se. Domácí vyslali na olomouckou branku neskutečných 24 střel – jenže bez efektu.

Do druhé části už promluvila vyloučení výraznější měrou. Čtvrtou přesilovku po tvrdém Macuchově faulu na Havránka Mountfield konečně využil, když Šaldovu ránu vyrazil Pospíšil před sebe a Tomáš Hofman neměl s dorážkou problém. Domácím stačilo devět sekund.

Právě hradecká osmnáctka mohla přidat druhou trefu z úniku. Přestože byl ale Hofman mohutně osekáván a neměl klid na zakončení, rozhodčí nechali hru plynout a posléze vyloučili právě jeho, což dovedlo Hanáky k vyrovnání. Receptem se ukázala být tvrdá rána Tomáše Holiše, která se zastavila až v růžku.

To byla pro domácí velká škoda, pak museli litovat další zahozené přesilovky pěti proti třem, kterou přitom mohli hrát skoro celé dvě minuty. Paradoxně se ale prosadili ve vlastním oslabení. Patrik Hidveghy vybojoval puk a v přečíslení poslal na párek dva obránce i gólmana, aby vybídl Dominika Matouše k zametení do prázdné brány. Velká paráda od Hidveghyho vrátila Hradci vedení!

Kdo ví, jak by zápas dopadl, kdyby Hanáci využili slušnou pasáž na startu třetí třetiny. Nejdřív odvážně vykličkoval před branku kapitán Marek, pak měl velkou šanci i Podlaha. Náskok domácích ale odolal a od té doby už hradecké barvy na ledě vládly. Klíčový gól, který jim uvolnil ruce, obstaral ve 48. minutě po pěkné otočce zpoza brány Tomáš Hofman.

Krátoškovi svěřenci pak nevyužili ani třetí dvojnásobnou přesilovku, na niž měli tentokrát minutu a 16 sekund. Nakonec je to ale mrzet nemuselo, udeřili totiž o chvíli později. Jaroslav Dvořák nabral na pravé straně rychlost, protlačil se před gólmana a doslova nacpal puk za čáru.

Na domácích hokejkách už byl v tu chvíli klid, hned za 54 sekund navíc přišla pátá trefa. Účet dvougólového Hofmana dorovnal z dorážky Dominik Matouš, a dlužno říct, že za svůj výkon si to zasloužil. Nejslabší tým soutěže ale ještě nesložil zbraně a poslední radost patřila jemu. Devět sekund před sirénou se o ni postaral po sebevědomém průniku slovinský reprezentant Rok Macuh.