Report ze zápasu OLO vs. JIH (2:1)

HC Olomouc

logo

2:1

(0:0, 2:1, 0:0)

logo

HC Dukla Jihlava

Oba týmy vstoupily do zápasu opatrně, nikdo nechtěl moc otevřít svou obranu. Proto bylo k vidění i mnoho nepřesností pramenících z možná částečné oboustranné nervozity. Na první šanci si tak diváci museli počkat až do sedmé minuty. Kořenek dostal krásnou přihrávku před odkrytou jihlavskou klec, ale brankář Chaloupka zabránil možnému brzkému vedení domácích perfektním rozštěpem, kterým se natáhl přes celou šířku branky. Dlouho se znovu prakticky nic nedělo, oba týmy se nedokázaly dostat přes soupeřovy defenzívy do nebezpečnějšího zakončení. Až v 15. minutě poprvé vážněji zahrozili hosté, konkrétně Veleba. Ranou od modré však Schejbala nepřekonal, olomoucký brankář měl ale plné ruce a nohy práce s vyražením kotouče, který se jen se štěstím neodrazil k některému z jihlavských hokejistů.

Dukla v této fázi zápasu byla jasně lepším týmem, dokázala si vytvořit mnoho zajímavých příležitostí, ovšem zatím bez využití. Přesným důkazem těchto slov byla akce Jindry, který sice pálil mezi tři tyče, ale znovu jen do připraveného Schejbala. Ke konci první třetiny však byla v akci znovu domácí pětice, jenže Pěcha svůj samostatný únik neproměnil. Z vyložené pozice mířil jen nad horní tyč. To ovšem nebylo všechno, pět sekund do konce se mohl zapsat do statistik Karpíšek, jenže trefil jen beton zasahujícího Chaloupky. První třetina tak žádnou branku, i přes několik šancí, nepřinesla. Zápas měl i přesto velice rychlý spád, což jenom pomáhalo divácké atraktivitě.

Do druhé periody vstoupili pravou nohou Olomoučtí. Janečko poslal necelých třicet sekund po jejím začátku nabídku zpoza brány k Martinu Pěchovi, který se už z vyložené pozice nemýlil. Domácí tak šli podle předzápasových předpokladů celkem překvapivě do vedení. Hosté se ovšem s nastalou situací nechtěli smířit. Pár okamžiků po obdržené brance mohl vyrovnat Filip, ovšem naneštěstí pro něj se ve finální fázi netrefil do poskakujícího puku. Stejný hráč se vzápětí dostal znovu do šance, na Schejbala však zatím zůstával bezradný. Až ve 26. minutě se Jihlava ze svého tlaku dokázala prosadit, faulovaný Vala ještě dokázal přihrát před bránu, kde pohotový Lukáš Jindra jen doklepl kotouč do odkryté branky. S Olomoucí to v této chvíli nevypadalo úplně dobře, hosté totiž výbornou útočnou hrou neváhali zaměstnávat povětšinu času domácí beky, kteří si v těchto chvílích museli připadat jak na kolotoči. Dukla však svůj náskok v tomto období nezvýšila.

Ve 32. minutě se tak mohl mezi střelce zapsat Skopal, který získal kotouč po chybě v rozehrávce hostí. Ze zajímavé pozice ovšem vypálil jen do plexiskla za bránou, Chaloupka měl v této situaci velkou kopu štěstí. Z protiútoku tak mohlo zahrozit duo Vala-Úlovec. Přes obrannou řadu se ještě tato dvojice dostala, na brankáře Schejbala však už nevyzráli. Oba jejich pokusy z mezikruží totiž dokázal vystihnout betony. Ve 37. minutě se následně poprvé vylučovalo, Jihlavští však nabídnutou početní výhodu nezužitkovali.

Už to tedy vypadalo, že druhá třetina skončí nerozhodně, ale Olomouc byla proti. Devět sekund před koncem se první formace dokázala dostat do útočné třetiny a situace se pro ni vyvinula podobně jako na začátku této herní části. Pěcha naservíroval hezkou přihrávku zpoza brány na najíždějícího Jana Janečka, který už se zakončením neměl moc práce. Oba hráči si tak oproti první brance pouze vyměnili role střelce a nahrávače.

Třetí třetina začala velmi pozvolna, žádný z týmů si dlouhou dobu nevypracovával žádné šance. Oba celky se totiž soustředily na defenzívu, což trochu hru esteticky poznamenalo. K vidění byla častá zakázaná uvolnění a ofsajdy. Jak čas plynul, Dukla se postupně připravovala na závěrečný tlak. Olomouc se ale svého jednobrankového vedení nechtěla evidentně vzdát, tudíž se Dukle jen těžko dostávalo do vlastní útočné třetiny. Kouč Beran si vyžádal necelé čtyři minuty před koncem ještě oddechový čas, aby instruoval svůj tým na závěrečnou část zápasu, stejně tak činil i jihlavský trenér Moravec. Zápas tudíž čekalo bezesporu napínavé finále. Tři minuty před koncem měl velkou příležitost Kadleček s Valou, Kohouty ale znovu podržel pozorný Schejbal. Dukla měla obrovský tlak, domácí se ale v obraně také překonávali. Hosté ještě zkusili hru bez brankaře, domácí defenzíva už prodloužení nepřipustila. Olomouc tak získala po třech zápasech tři body, Jihlava naopak letos teprve popáté nezískala ani bod.

OHLASY

Karel Beran (HC Olomouc): K výhře nám hodně pomohla obětavost. Projevil se také charakter našeho mužstva, kdy jsme šli vítězství naproti a uhájili jsme nakonec těsný výsledek. Rozhodujícím momentem byla určitě naše šťastná branka na konci druhé třetiny, Jihlava byla po tomto momentu dost zaskočená. S výhrou jsme určitě spokojeni.