Report ze zápasu OLO vs. ZLN (4:2)

HC Olomouc

logo

4:2

(1:0, 1:1, 2:1)

logo

PSG Berani Zlín

Zlín s Olomoucí v letošním průběhu Tipsport extraligy podávali hodně podobné výsledky, a podle toho vypadalo i jejich umístění po základní části, kdy Zlín získal jen o bod více. V prvních třech zápasech play-out, ale byli o zlomek lepší Hanáci, kteří se po vítězství nad Zlínem v posledním zápase dostali na jedenácté místo.

Na první šanci Olomouce diváci nemuseli dlouho čekat, jen po minutě hry vybízel Eberle žabičkou volného Buriana ke střele z první, ale olomouckému útočníkovi puk přeskočil hokejku. Také změna skóre přišla poměrně záhy, když ve třetí minutě tečoval Rutarovu stelu od modré čáry Marek Laš, který poslal puk mezi betony brankáře Hufa.

Zlín mohl odpovědět o tři minuty později. Po střele Žižky se k odraženému puku dostal Bukarts, ale skákavý puk nezkrotil a Falter proti dorážce zasahovat nemusel. Na druhé straně zase zkoušel najít místo mezi Hufovými betony Mrázek, ale zlínský brankář už byl pozorný. V desáté minutě zůstal mezi kruhy volný Ondráček, ale do jeho střely se obětavým zákrokem položil Mrázek, poté ale opět úřadovali Kohouti, kteří Zlín takřka nepouštěli k puku.

V třinácté minutě ovšem Zlín ujel do přečíslení dvou proti jednomu, Holík vzal celou akci na sebe a Falter musel předvést pohotový zákrok ramenem. Za Olomouc mohl navýšit náskok Fořt, když mu Macuh adresoval přihrávku zpoza branky, ale ani on nedokázal skóre změnit a zahrozil opět Zlín, na Ondráčka zívala prázdná branka, ale hůl mu na poslední chvíli zblokoval Staněk. Berani ake zvýšili tempo a ačkoliv se skóre nepohnuli, dokázali alespoň vyrovnat obrázek hry.

Hned po přestávce Falter musel čelit střele Říčky, která mu letěla mezi tělo a paži, a olomoucký brankář si svým zákrokem vůbec nebyl jistý, ke štěstí domácích fanoušků ovšem zůstal v jeho výstroji. Berani ovšem dál tlačili domácí hokejisty v jejich pásmu a na konci dvacáté třetí minuty si dokázal Holík vybruslit před Faltera a poslat puk k druhé tyči, kde trpělivě číhal Tomáš Žižka, který puk pohotově poslal pod horní tyč. Jen o chvíli později si navíc Kratochvíl s Ondráčkem vypracovali další přečíslení dva na jednoho a obratu ve vývoji zápasu zabránil jen pohotový zákrok olomouckého brankáře.

Olomouc poprvé zahrozila až po šesti minutách hry, když se dostala do přečíslení tří proti dvěma, ale Macuh zamířil jen mimo tři tyče. Ačkoliv akce gól nepřinesla, pomohla Hanákům trochu se oklepat ze zlínského tlaku a opět se začít prosazovat i směrem do útoku a v jedenatřicáté minutě se jim podařilo i přetavit svou snahu v druhou branku, když Skladaný nabídl puk zpoza branky Jiřímu Ondruškovi, a ten s přehledem poslal puk za přesouvajícího se Hufa. Jen o pár vteřin později mohl být olomoucký náskok dvoubrankoví, ale Fořt, Spurný ani Mrázek, své samostatné úniky nedokázali využít.

Zlín mohl opět vyrovnat pět minut před koncem, když se Falter zapletl do chumlu hráčů za brankou, nahrávka na Gazdu však přišla příliš pozdě. Na druhé straně si dokázal ještě vypracovat dvě zajímavé šance Mrázek, poprvé však nedokázal kličku zakončit do odkryté klece a podruhé promáchl nabídku ke střele z první. Poslední šanci na vyrovnání ještě ve druhé třetině si připsal Bukarts, který jel sám na Faltera, ale pod tlakem se dostal jen k bekhendové střele a tu si olomoucký brankář pohlídal.

Také třetí třetina přinesla rychlou branku, když Holec poslal puk před branku Marku Lašovi, který poslal potřetí puk za záda přesunujícího se Hufa. Jen o chvíli později mohl Laš zkompletovat hattrick, ale Skladaného přihrávku nesklepl přesně. Zlín se mohl vrátit do hry po vyloučení Macuha, z kraje přesilové hry měl ale potíže aspoň se dostat z vlastního pásma a zahrozil až v posledních vteřinách Říčka střelou z první, která jen těsně minula tyč.

Dvanáct minut před koncem zápasu zůstal před Hodem úplně volný Holec, než si však zpracoval puk, zlínský brankář na něj byl připraven a poslal jeho pokus vysokým obloukem za branku. Mora i dál tlačila Zlín v jeho pásmu, Berani hrozili jen z ojedinělých střel z dálky, zatímco na druhé straně se blýskl několika kličkami s bekhendovým zakončením Skladaný, ačkoliv puk do branky nedostal.

Zlínu se nakonec přece jen podařilo vstřelit kontaktní branku, když Roberts Bukarts dorazil volný puk po střele Žižky, a o chvíli později mohl dokonce vyrovnat Holík, ale puk se mu odrazil příliš daleko.

Definitivní pojistku do zlínské sítě měl na holi Mrázek, k němuž se odrazil puk po střele Kotaly, ale olomoucký útočník trestuhodně minul poloprázdnou branku. Zlín v závěru zkusil ještě hru bez brankáře, v jejím průběhu se ale dostal ke střele Roman Vlach, který tak definitivně rozhodl o vítězství domácího týmu.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): V letošním play-out jsme nechali nastoupit několik hráčů, kteří by se asi do sestavy nedostali, pokud by se hrálo o baráž nebo bychom byli v play-off, a musím říct, že nezklamali. Jak Ludvík Rutar, tak Lukáš Spurný a Rok Macuh jsou příslibem do budoucna, a právě tyto zápasy jim pomáhají zkusit si dospělý hokej a zvyknout si na něj. Vítězství nás samozřejmě těší. Na to, že se hraje play-out přišlo poměrně dost diváků, a jsme rádi, že jsme je potěšili.