Report ze zápasu OLO vs. MBL (4:2)

HC Olomouc

logo

4:2

(2:1, 1:1, 1:0)

logo

BK Mladá Boleslav

Mladá Boleslav nastupovala na olomoucký led v mnohem lepší pozici, než by se dalo dle tabulkových umístění usuzovat. Olomouckému mančaftu nevyšly poslední dva zápasy, v nichž bodově pohořel. A právě Bruslařům těsně po úvodním buly málem jejich úvahy o překvapení lehčího favorita duelu málem vyšly. Holík využil nesoustředěnosti olomoucké obrany a mohl už v prvních sekundách poprvé skórovat. Konrád však brzkému inkasování zabránil rychlým výjezdem. Olomouci se ani nadále moc nedařilo, v podobně vypadající šanci tak mohl znovu překvapit Hanáky Valský. I tentokrát byla ale proti aktivita slovenského brankáře ve službách Mory.

Kohouti se začali ukazovat v šancích až později. Tu největší si připsal Jergl, jemuž se puk dostal na hokejku přesně na hranici brankoviště. Olomoucký mládežnický odchovanec ovšem tváří tvář Maxwellovi selhal, když napálil kotouč pouze do betonů protivníka v boleslavské brance. Hra se nicméně v jednom momentu obrátila, co se týče převahy jednotlivých týmů, doslova vzhůru nohama. Zkušený bek Tomáš Houdek natáhl od modré a exvítkovický sniper Petr Strapáč jeho pokus ještě dokázal lehce ztečovat do protipohybu boleslavského muže v masce. Forvard, který si přál do nového roku zlepšení produktivity, tak svůj toužebný cíl prozatím plní, neboť se trefil hned ve druhém zápase po sobě.

Velký obrat obrazu hry se projevil i na skóre. Po šestadvaceti sekundách se do nezformované defenzívy hostí vehnal třetí útok Hanáků, který kombinací na jeden dotyk poslal ještě větší psychickou deku na Boleslavské. Autorem trefy z brejku se stal po průnikové přihrávce Čápa Jakub Herman. Hosté ovšem ještě nic nevzdávali. Ve chvíli, když už vše naznačovalo jednoznačnějšímu průběhu utkání, se vzchopila boleslavská ofenzíva, která ukázala týmový charakter a soudržnost v krizových momentech. Po dlouhém tlaku v útočném pásmu se dostal k palbě z osy hřiště Lukáš Žejdl, což stačilo k překonání Konráda. Trefa boleslavské hokejisty znovu vrátila do skoro již ztraceného duelu, psychická vzpruha tak začala úřadovat i na ledě.

Potvrzení těchto tezí přinesl další mladoboleslavský pres. Olomoučtí hokejisté jen tak tak odolávali postupnému zvyšování obrátek na straně soupeře a nejednou mu pomáhali i menšími zaváháními. Právě tento stav pomohl i hostům k jednoznačným tutovkám. Kotvan a ani Klepiš ovšem své situace ke gólovým oslavám nedovedli, když prvně jmenovaného vychytal spektakulárním zákrokem Konrád a bývalou oporu české reprezentace pak zradila koncovka.

Olomouc sice posléze od dalšího ohrožení vlastní branky vysvobodilo vyloučení Samuelse, leč ani to nevedlo k restartu olomoucké ofenzivní síly. Hosté si drželi kohouty důslednou a pozornou obranou od těla a dovolovali jim jen minimum možností na odvrácení hrozby vyrovnání. Před koncem první třetiny se ale Moře ještě přeci jen naskytla možnost na přidání třetí branky, Irgl se coby nová opora domácího mančaftu ale mezi střelce i kvůli fantastickému Maxwellovi nakonec nedostal.

Druhá perioda přinesla na začátku divákům pohledné ofenzivní představení. Brankáři byli v permanentním zápřahu, nicméně oba zatěžkávacími zkouškami prošli. Konrád odrazil nápor čtvrtého útoku, jeho soupeř na protilehlé straně kluziště pak vychytal bleskový brejk Sundhera. Korekce taktického nastavení obou střídaček avšak následně pro diváky atraktivní herní projevy utlumily. Aktéři duelu se začali více zaobírat obrannou fázi, čímž se taktéž na delší dobu snížilo vehementní snažení o změnu skóre. Na další dramatičtější momenty si tudíž musely ochozy počkat až polovinu duelu.

Hosté těsně před ní dostali k dispozici přesilovou hru, v níž dlouhou dobu hledali sebemenší skulinku v olomoucké obranné zdi. Nakonec však přeci jen slavili i zasloužený gólový úspěch. Po trpělivém obléhání Konrádovy branky se dostal před branku Jakub Orsava, jehož rána zápěstím nakonec překvapivě prošla až za brankovou čáru. Hostům sice trefa nalila do žil novou krev, soupeře ale k další chybě nedokázala přinutit. Olomouc navíc dostala nedlouho po vyrovnání možnost na reparát v přesilové hře. I tentokrát absence jednoho muže na ledě zásadně ovlivňovala hráčské statistiky. Po necelých šesti minutách vrátil Moře vedení Vilém Burian, který obstál tváří tvář Maxwellovi a důraznou dorážkou se trefil protivníkovi mezi betony. Hosté mohli hned zakrátko odpovědět stejnou měrou, jenomže proti Klepišovi tentokráte už poněkolikáté zasáhl pozorný Konrád.

Ovšem hegemon kluziště by se nadále hledal marně, i Olomouc totiž stále hrozila. V další fázi duelu, ve které střídala jedna šance druhou, se zjevil před brankou Bruslařů Holec, leč třetí branku v sezóně tento třicetiletý šíbr nepřidal. Jeho rána ale potvrzovala narůstající sebevědomí Hanáků, které začalo exponenciálně růst hned po opětovném uzmutí vedení. Mohutné ofenzivní nájezdy se ale prozatím svěřencům kouče Venery v další brankové trefy neproměnily. Konec třetiny nakonec přinesl přeci jen velký náznak dalšího olomouckého vzedmutí, pohledná Irglova individuální akce, v níž předvedl své technické finesy, skončila jen trefou do břevna. Boleslav tak po dalším přečkáním gólovky dotáhla do druhé přestávky pouze jednobrankové manko.

I po přestávce se začala projevovat touha obou stran po dalším gólovém zářezu. Na domácí straně ale ani toto mámení nezastřelo myšlení Janu Eberlemu. Osmadvacetiletý člen elitní formace kohoutů sice po kontaktu s Žejdlem zůstal ležet na ledě, po upozornění rozhodčích ovšem boleslavský hokejista na trestnou lavici nezamířil. Rozhodčí vzali v potaz morálně cenné přiznání útočníka Hanáků, jenž si faulu od protivníka nebyl vědom. Hru to nijak výrazně neovlivnilo, neboť obraz hry stále poskytoval atraktivní ofenzivní podívanou.

Větší šanci, která by se vymykala valné většině předchozích, měl Američan Samuels. Jeho důraz nadělal domácí obraně mnoho problémů, ovšem nakonec jeho ránu pod tlakem ukryl do výstroje Konrád. Náhodný okamžik to ovšem také nebyl, na hokejistech z města automobilů byla vidět velká chuť po brance, a to podobná jako ve druhé třetině. Vystupňovat nápor mohli hned vzápětí při nabídnuté početní výhodě, ta však z těch nejlepších ze strany Boleslavi nebyla. O velkou šanci se tak mohl postarat Eberle, jenomže jeho rána z brejkové situace nakonec proletěla těsně nad Maxwelllovou maskou mimo tři tyče.

Olomouc se chytila příležitosti a i ona zkoušela své štěstí dalším ofenzivním náporem, spolupráce exslezského dua Strapáč-Irgl nakonec vyplynula v pořádný závar před boleslavskou bránou. Zůstalo ale jen u něj, víc důsledná defenziva hostů nedovolila. Hanáci i přes tento fakt nadále zkoušeli své štěstí ve snaze o pojišťovací trefu, Bruslaři ale vše zmíněné odmítali. Ba naopak, i oni hledali cesty ke skulinám v obraně bránící Konrádovu bránu.

Tah trenérského štábu ve formě oddechového času a následného power-play se v konečném důsledku ukázal jako účelný. Bruslaři mohutně tlačili a nepustili Olomouc dlouhé okamžiky z obranné třetiny. Avšak kohoutům stačila jediná maličká chybička soupeře při bránění modré čáry a pojišťovací branky a zároveň prvního zásahu v novém působišti se dočkal Zbyněk Irgl, který se trefil do opuštěné klece. Domácí tak přerušili minisérii proher a zároveň si pojistili členství v elitní šestce, Boleslav na vzestup tabulkou musí stále čekat.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Pro nás to bylo velice náročné utkání. Sice jsme se dostali do dvoubrankového vedení, jenže právě tento fakt s námi hodně zamával. Paradoxně nás ale následně nakopl gól v přesilovce, v nichž se nám poslední dobu moc nedařilo. Třetí třetinu jsme už snažili výsledek ubránit, jenomže Boleslav výborně bruslila. Braňo Konrád naštěstí předvedl fantastický výkon a dovedl nás k třem veledůležitým bodům. Zbyněk Irgl na konci navíc ukázal své schopnosti, branku do prázdné branky si zasloužil. Je to určitě velká posila mančaftu.