Report ze zápasu OLO vs. LIT (4:2)

HC Olomouc

logo

4:2

(1:0, 2:1, 1:1)

logo

HC Verva Litvínov

Olomouc načala poslední čtvrtinu základní části utkáním proti Litvínovu. Úvod zápasu začal v poněkud vlažnějším tempu, ani jeden z týmů nechtěl hned na začátku poskytnout soupeři prostor. Až se napadením provinil Čutta a Kohouti dostali k dispozici přesilovou hru. V té nebezpečně pálil z pravého kruhu Eberle, ani následná dorážka Laše neprošla za Kantora. Jenomže poté přišla chyba litvínovských při vyhození puku – kotouč přistál přímo na hokejce Františka Skladaného, který si nejprve srovnal puk na hokejce a posléze nemilosrdnou ranou na vzdálenější tyč prostřelil Kantora.

O několik chvil později mohlo být pro hosty ještě hůře, Herman už už procedil kotouč za Kantora, ale brankář hostů dokázal černou pryž zachytit lapačkou ještě před překročením brankové čáry. Vstřelená branka dostala Hanáky do tlaku, který vyústil v další vyloučení Jakuba Čutty, který si pomohl za vlastní brankou podražením protihráče. V početní výhodě nebezpečně pálil od modré čáry Škůrek, jeho střela však o centimetry minula branku hostů.

Následovala pasáž hry, kdy domácí ohrožovali Kantorovu branku, do nejvýhodnější pozice se dostal kapitán Vyrůbalík, ale ani jedna z jeho střel nebyla přesná. Po více než deseti minutách hry měl práci i domácí brankář Falter, když vyrazil Hüblův pokus. Poté se hosté osmělili a podnikli několik útočných výpadů proti Falterovi. Ani Kůs, ani Gula nebyli se svými střelami úspěšní. Litvínovský brankář svůj tým držel na dostřel, když dokázal vychytat i Eberleho, který byl osamocený před brankou a pálil z první po Knotkově přihrávce.

Stejně tak Kantor zasáhl proti Holcově střele, která následovala po Jaroměřškého křižné přihrávce. Posléze Kohouti hráli již třetí přesilovou hru, když na trestnou lavici usedl František Lukeš. Početní výhoda mnoho šancí nenabídla, jedinou střelu si připsal Vyrůbalík, ale kotouč ke Kantorovi ani nedoputoval, neboť byl zblokován.

V závěru úvodní třetiny si Hanáci vypracovali několik dobrých šancí. Nejprve se Jergl dostal za obránce, naservíroval kotouč Hermanovi na druhou stranu, ten měl v rozhodující chvíli zablokovanou hokejku a kotouč netrefil. Poté Strapáč zpoza branky našel přihrávkou Skladaného před brankou, Kantor si střelu na bližší tyč pohlídal a kotouč dostal do rohu, kde se ho znovu zmocnili domácí. Celou akci zakončoval Škůrek střelou od modré čáry, kotouč po teči neočekávaně změnil směr, avšak gólman hostů byl pozorný a v poslední chvíli vyrazil puk lapačkou a udržel tak hosty na dostřel jediné branky.

V úvodu druhé třetiny se hosté dostali do přečíslení dva na jednoho, avšak nepřešli správně modrou čáru a dostali se do ofsajdu. Na druhé straně nebezpečně tečoval před Kantorem Galvasovu střelu Jergl, ale brankář hostů byl připraven. V prostřední periodě byli hosté mnohem aktivnější a zvýšená aktivita vedla až k vyrovnávacímu gólu, když střela Marka Baránka od modré čáry zaplachtila až za Faltera. Domácí se následně museli bránit v oslabení, když byl vyloučen Škůrek, Falter si připsal několik dobrých zákroků. Největší šanci si připsal Růžička, když tečoval ránu od modré čáry.

Hanáci nenechali na světelné tabuli svítit nerozhodný stav dlouho. Knotek si v šanci před brankou rovnal kotouč a neměl mnoho místa na zakončení, takže trefil Kantora. Během stejného střídání dostal olomoucký útočník trochu prostoru na levé straně, zavezl puk do pásma, přenechal kotouč za sebe pro Marka Laše, který poslal černou pryž do horního růžku litvínovské branky a domácí znovu do vedení.

Holec dokázal obkroužit s pukem na holi celé útočné pásmo, vystřelil, Herman tečoval mimo dosah Kantora a Jergl nedokázal kvůli faulu na svou osobu uklidit puk do zpola odkryté branky. Olomouc hrála další početní výhodu. Sehrála ji na výbornou, když Vilém Burian před brankou dorážel Kantorem vyražený puk po střele Houdka do odkryté branky.

Mora se s dvoubrankovým náskokem dostala do herní pohody, Kantor musel předvádět dobré zákroky, například proti Holcovi, který zakončoval z mezikruží. Verva zahrozila na druhé straně přečíslením tři na dva, kapitán Trávníček vzal zakončení na sebe, ale byl v poměrně velkém úhlu, takže Falter s jeho střelou neměl problém. Následně otěže hry převzali znovu domácí. Nejprve Eberle netrefil zpola odkrytou branku, poté ani Laš nemířil přesně. Mráz dostal dlouhou přihrávku na útočnou modrou, kde se snažil prosmýknout mezi dvěma obránci, což se mu povedlo, ale ještě před zakončením jeden z litvínovských hráčů dokázal zasáhnout puk a Kantor nemusel zasahovat.

Na konci druhé třetiny musel být Falter pozorný, nejprve jeho pozornost prověřil rychlou střelou Válek, na domácího brankáře si nepřišel ani Růžička se střelou zápěstím. Hosté se dostali do krátkého tlaku, ale chyběla jim střelba, naopak na druhé straně pláchli do přečíslení dva na jednoho Eberle s Jaroměřským, první jmenovaný posílal Jaroměřskému přihrávku, avšak ten, tísněný obráncem, puk netrefil. V posledních vteřinách prostřední periody zahrozil před Falterem exolomoucký Mikúš, ale na bývalého spoluhráče si nepřišel.

Úvod třetí třetiny byl rozkouskovaný několika zakázanými uvolněními na obou stranách, až Jurčík zachytil rozehrávku těsně před modrou čarou a vystřelil, ale nemířil přesně. Čuttovu dělovku od modré čáry zblokoval Podlaha. Na druhé straně měl Kantor hodně práce s první formací domácích, když se všichni tři olomoučtí útočníci snažili na hranici brankoviště dorazit poskakující kotouč, ale brankář hostů ho za svá záda nepustil. Další šanci spálil Strapáč, když dostal zpoza branky přihrávku od Buriana, ale nedokázal přehodit Kantorovy betony.

Verva se dostala do krátkého tlaku, ale nedokázala z něj vytěžit nebezpečnou střelu. Naopak, litvínovská hráčská lavice byla potrestána dvouminutovým trestem za příliš mnoho hráčů na ledě a Mora hrála přesilovou hru. V té si první nebezpečnou střelu připsal Škůrek, když dorážel Kantorem vyražený kotouč, v dalším průběhu početní výhody Litvínov srdnatě bránil a olomoucké Kohouty k ničemu nepustil.

Hosté si před polovinou třetí části hry vytvořili tlak, konkrétně druhá litvínovská formace, Juraj Mikúš přesnou přihrávkou zpoza branky našel Marka Růžičku, který bez rozmýšlení poslal kotouč až za Faltera. Vstřelená branka Vervu dostala na koně a domácí brankář měl plné betony práce s Hüblovou střelou z pravého kruhu.

Litvínov zmobilizoval všechny síly do útoku, po střele Gerháta z pravého kruhu Falter s velkými obtížemi puk lapačkou vyrazil před sebe. Tlak mohli hosté vystupňovat v přesilové hře, kterou hráli po faulu Laše v obranném pásmu. Při Kubátově střele Falter na kotouč neviděl a jen ho reflexivně vykopl levým betonem. Kohouti početní výhodu ubránili a z trestné lavice se vracející Laš se dostal ke kotouči, volil střelu, Kantor byl připraven. Litvínovský kapitán Trávníček se po přechodu přes útočnou modrou čáru nerozpakoval a vystřelil, překonal Faltera, ale puk pouze zacinkal na brankovou konstrukci. Necelé dvě minuty před koncem zápasu se do protiútoku dostali Holec s Hermanem, Holec krásně uvolnil Jakuba Hermana, který jel sám proti Kantorovi a bekhendovým blafákem vrátil domácím vedení o dva góly.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): My jsme po třech prohrách začali dobře, hodně jsme stříleli, chodili jsme před bránu, měli šance, ale bohužel jsme v první třetině byli málo produktivní. Ve druhé třetině jsme odskočili na 3:1 a ve třetí třetině nás paradoxně naše přesilovka úplně odpálila. Tam jsme přestali hrát, Litvínov toho využil, měli jsme i trochu štěstíčka, když soupeř nastřelil břevno, ale myslím si, že to štěstí jsme si zasloužili, že jsme padesát minut hráli dobře. Zejména jsme rádi, že jsme po třech prohrách bodovali a doufáme, že produktivita se trochu zlepší, protože to je náš největší problém.