Report ze zápasu OLO vs. KOM (7:2)

HC Olomouc

logo

7:2

(3:0, 1:0, 3:2)

logo

HC Kometa Brno

Čiliaka hned po dvaceti sekundách utkání vystrašil svou tečí Knotek, gólman si ale svoje betony dobře nachystal. Po dvou minutách se ale už domácí radovali. Jan Káňa se prosadil na brankovišti a postrčil puk za gólmana. A za půl minuty to už bylo o dva góly! Vyrůbalík našel od modré Miroslava Holce, ten se obtočil kolem svého obránce a zavěsil Čiliakovi pod víko.

Horké chvilky ale svým spoluhráčům připravil Petr Strapáč, který způsobil krvavé zranění brněnskému útočníkovi svou vysokou holí. Horké chvilky během čtyřminutové přesilovky olomoucké obraně zařizovala především trojka Nečas – Erat – Krejčík, Konrád byl ale pokaždé včas na správném místě. A došlo i na olomoucké šance, dvojice Káňa Burian ani Eberle Irgl nebyli ale ve svých protiútocích úspěšné.

Olomouc ale dlouhé oslabení neuspalo, na další šanci dostal nabito Lukáš Galvas, ale ani jeho střela, ani dorážky spoluhráčů, se neujaly. Na druhé straně se připomněl Zaťovič, kterému dal puk do výborné pozice Erat, ale ani on, ani Holík puk za Konráda nedostali. Na konci třetiny dostali početní výhodu domácí po držení Holce Malcem. V ní domácí hosty zamčeli, ale střely Vyrůbalíka a Strapáče z dobrých pozic gólem neskončily. Brankou ale skončila rychlá akce domácích těsně před koncem třetiny, kdy rychlým švihem k tyči překonal Čiliaka Vilém Burian.

Do druhé třetiny Kometa proházela útočné formace, v nichž už ale chyběl Erat a taky obránce Němec. Toho mohla Kometa postrádat hned v přesilovce po podražení Štencla Skladaným. I tak se ale do dobrých pozic dostali Hynek Zohorna a Nečas, své dobré možnosti ale neproměnili. Šanci na reparát měli prakticky ihned kvůli sekání Vyrůbalíka. Ale ani po Krejčíkově střele, kdy Konrád nevěděl, kde má puk, brněnští hráčí neskórovali. A když opět Nečas dostal přes střed hřiště nabito na hůl a netrefil, tak brněnský kotel jednotně zakroutil hlavami.

V polovině třetiny se Čiliakovi připomněli domácí. Nejprve Irgl promrhal sám před Čiliakem možnost zavěsit do prázdné klece. Následné střely od obránců brněnský gólman viděl. Skryta ale pro něj zůstala střela Jana Knotka, který ho zpoza obránce přes lapačku prostřelil. Kouhouti už do konce třetiny byli více na puku a najeli na střeleckou vlnu. K tomu se hloupě nechal vyloučit Gulaši krosčekem na Eberleho mimo hru, ale domácí se za celou početní výhodu nedostali do útočného pásma. Stejně hloupě vzápětí přišel o puk Mráz a záchranným seknutím zastavil Nečase. V přesilovce jak Štencel, tak i Zaťovič se pokoušeli prosadit z úhlu, ale Konrád u tyče prostory utěsnil.

Do třetí třetiny Kometa vstoupila parádně. Stačila využít zbytek přesilovky, když střela Jakuba Krejčíka od modré propadla Konrádovi přes lapačku. Kometa se nadechla a dále hrozila, třeba Čermákova dorážka byla velice nebezpečná. Olomouc buď kontrovala protiútoky nebo vyhazovala na icing. V polovině třetiny Kometa ještě více znervóznila domácí. Jan Štencel svou střelou o tyč nedal Konrádovi šanci.

Kohouti se mohli uklidnit v následné přesilovce, kterou jim nabídl Čermák. A taky to udělali. Čiliak neudržel střelu od modré a dal tak šanci na dorážku Janu Knotkovi, který jí nepohrdl. Rozruch poté vyvolala hromadná šarvátka u Konráda, která se nakonec obešla bez bitky i bez trestů. Následná souhra Zaťoviče s Malletem jen se štěstím pro Konráda neskončila gólem do prázdné. Ještě větší možnost měl pak po faulu Ondruška Krejčík, kterého rozhodčí svým verdiktem poslali na trestné střílení. Ten ho ale nedal, přes Konrádův beton puk brněnský obránce nepropasíroval.

Dva olomoučtí mladíci pak jednoduše přelstili celou brněnskou defenzivu. Jergl našel najetého Jakuba Galvase, který bekhendem zasunul puk mezi gólmanovi betony. A to nebylo všechno, David Škůrek napřáhl a jeho částečně zblokovaná střela zapadla za Čiliakova záda. Kometa měla v posledních dvou minutách přesilovku po faulu Škůrka, skóre i přes velký tlak nedokázala změnit. A tak propukli na vyprodaném olomouckém stadionu ovace po nejvyšší olomoucké výhře v sezóně.

OHLASY

Jan Tomajko (HC Olomouc): Nakopl nás začátek, kdy jsme dali dva rychlé góly a naštěstí jsme i ubránili i čtyřminutovou přesilovku, to bylo velmi důležité. Trošku jsme znervózněli při snížení Komety, ale hráči se po dalších gólech uklidnili. Jedinou výtkou je množství vyloučených na naší straně. Postup do šestky není v našich rukou, ale uděláme pro to všechno.