Report ze zápasu OLO vs. TRI (2:4)

HC Olomouc

logo

2:4

(1:1, 0:3, 1:0)

logo

HC Oceláři Třinec

Začátek střetnutí byl z obou stran dost neurovnaný, jak už je ale přece jen pro přípravné utkání v takovéto fázi předsezónního období typické. Jedinou vážnější příležitost první pětiminutovky si tak připsal Svačina, který po Hladoníkově pasu mířil do na poslední chvíli se přesunujícího Faltera.

Nicméně po této akci se jakoby mávnutím kouzelného proutku hra rozproudila do pořádných otáček. Po Petružálkově spálené šanci tudíž diváci mohli vidět první branku parného večera. Z následného protiútoku se Buc neukvapoval a počkal na spoluhráče z druhé vlny. Adresátovi jeho přihrávky Jakubu Hermanovi už tak nic nebránilo ve střelbě na rozhozeného Hrubce, jenž na střelu do horního růžku nemohl dosáhnout.

Oceláři se samozřejmě snažili o rychlou odpověď, jejich mírná nesehranost však v mnoha akcích sehrávala rozhodující roli, která tomuto záměru bránila. V sezóně by kupříkladu hostující diváci od svého týmu, mančaftu takových kvalit, jen velmi zřídka viděli přečíslení tří proti jednomu nezakončené ani střelou. Kohouti však také měli slabší chvilky, zářným příkladem může být akce Jergla, kterému při finální kličce uskočil puk z hole. Smůla pak jen o vteřinu později ulpěla i na hokejce Skladaného, jenž svou dorážku o pár milimetrů nezakroutil do správného směru.

Lekci produktivity tak Moře dali hosté. V 19. minutě se Erik Hrňa vydal ve vlastním oslabení do samostatného úniku, jenomže před plánovaným zakončením ho zfauloval Herman. Sám zahákovaný třinecký bomber posléze proměnil bez jakýchkoliv problémů nařízené trestné střílení, čímž vyrovnal na 1:1. Falterovi proklouzl puk pod levým betonem. Nevyužívání šancí pak jen ke konci periody podtrhl Spurný, na jehož vyraženou střelu nereagoval ani jeden z olomouckých forvardů.

Druhá třetina započala dokonáním třineckého obratu. Nejprve se po chybné rozehrávce dostal k puku Polanský, který se vůbec nerozpakoval a poslal puk přímo na Milana Douderu. Třinecký bek nedal tvrdým příklepem Falterovi pražádnou šanci na zákrok. Demolice Olomouce pokračovala, do dezorientované obrany vlétla za minutu další formace Ocelářů, jejíž krásnou kombinace zakončil do odkryté brány Marek Růžička.

Prakticky hned vzápětí mohl na třinecké vzedmutí reagovat Jergl, avšak jeho ránu vytěsnil Hrubec špičkou betonu mimo tři tyče. Nedáš, dostaneš. Zas a znovu se toto sportovní kliše potvrzuje v zápasech různých sportů, nejinak tomu bylo i v tomto utkání. Vladimír Svačina se podobně jako v předchozí brankové situaci dostal k puku před odkrytou Falterovu klec, kde už se nemohl mýlit – Kohouti tak už prohrávali 4:1.

Olomouc však jako by na tuto situaci nedokázala zareagovat, Ondřej Kovařčík a Martin Růžička tak nebyli daleko od toho, aby dali průběžnému stavu punc debaklu. Nicméně Falter v těchto situacích mohl konečně předvést některé efektní zákroky, které mu mohli dodat znovu alespoň částečnou jistotu. Olomouckým řadám však tato pohoda prozatím chyběla, nic na tom nezměnil ani pěstní souboj Škůrka, který zdolal pověstného bitkaře Janka. Na konci druhé dvacetiminutovky tak stále vedli Třinečtí o tři branky.

Oceláři třetí třetinu pokračovali tak, jak prakticky skončili. Jejich enormní tlak tudíž Faltera neustále zaměstnával. Po jednom z mála zaváhání olomouckého brankáře mohl vsítit mladý Hladoník svou první branku za A-tým, jenže v obrovské příležitosti nedokázal dotlačit poskakující puk z boční síťky za brankovou čáru. V podobné možnosti byl i Svačina, avšak ten naopak nepřetlačil Falterův beton. Na Olomouci sice byla vidět snaha, ale výsledky stále nepřicházely.

Velký tlak Kohoutů nicméně přece jen přinesl ovoce, po kombinaci v útočném pásmu se k dorážce dostal Jakub Herman, který se ani podruhé v zápase nemýlil. Avšak Třinec toto snížení neukolébalo, ba naopak. Petružálkovo sólo přes celé hřiště z jednapadesáté minuty neskončilo brankou jen díky bezchybnému Martinu Falterovi. Mora se poté i nadále snažila vsítit alespoň kontaktní branku, i kvůli Holcově vyloučení v závěrečné tříminutovce jí to však dovoleno nebylo. Druhý přípravný zápas tak poznali Kohouti porážku v poměru 2:4.

OHLASY

Zdeněk Venera (HC Olomouc): I přestože jsme byli už v první třetině aktivnější a herně to nevypadalo špatně, musím s ní být nespokojený. Během ní jsme měli dát minimálně tři branky, poté by se vývoj zápasu vydal úplně jiným směrem. Nevyužívali jsme soupeřových chyb, Třinec naše naopak proměnil s přehledem, a to hlavně ve druhé třetině, kde jsme měli několikaminutový výpadek. Jediný hráč, který dostal po druhé třetině pochvalu, byl David Škůrek. On jediný se snažil mužstvo nějak nabudit.