Report ze zápasu OLO vs. KLA (4:3)

HC Olomouc

logo

4:3sn

(0:3, 2:0, 1:0 - 0:0)

logo

Rytíři Kladno

Utkání 33. kola juniorské extraligy mělo mít dle tabulkového postavení jednotlivých týmů jednoznačného favorita. Kladno se coby čtvrtý tým tabulky mělo postarat dle předzápasových předpokladů o jednoduchou výhru, naproti tomu ovšem stála coby argument aktuální kladenská nevyrovnanost výkonů. Úvod první třetiny však možnému překvapení ale vůbec nenasvědčoval, takřka hned z první šance duelu se dostali Rytíři k otevření skóre. Při signalizovaném vyloučení rozjela elitní formace ťukec na jeden dotyk, na jejímž konci stál nejužitečnější hráč soutěže Tomáš Vildumetz. Pro kladenské eso šlo již o devatenáctou branku v sezóně.

Kohouti nicméně ještě nic nevzdávali, o první vážnější olomouckou šanci se tak mohl krátce po inkasování postarat Jelínek, brankář Stahl spolu se svou obranou ovšem byli prozatím celkem jistí. Kontrovat mohl Kučera na druhé straně, jeho pokus na zvýšení vedení byl však ještě neúspěšný. O něj se postaral až o chvilku později Tomáš Březina, který využil ne úplně vhodně zvolenému odpálení puku od Ovčařiho. Jeho rána tak byla pro domácího muže v masce prakticky nechytatelná, neboť byl už rozhozen z brankářského postoje.

Ani tento neúspěch stále Olomouc překvapivě ještě nepokořil, Kladno tak mělo se soupeřem stále velké problémy. Po uspokojení se skórem se také začaly objevovat okénka v jeho obraně, jedno takové využil Tomaník, avšak svůj samostatný únik do gólové radosti i zásluhou fantastického Stahla nedostal. Zajímavou možnost si navíc připsal o chvilku později i Hajšman, v této chvíli se tak už dalo mluvit o domácí převaze. I v kontextu této teze tak půlminuty před koncem přišlo pro Olomouc velmi hořké procitnutí. Kladenští dokázali chytrými přihrávkami překombinovat olomouckou obrannou hráz a šanci navíc vygradovali ve třetí trefu, o niž se postaral milimetrově přesnou ranou Michal Kučera.

Trenérský štáb na domácí střídačce měl před sebou těžkou misi. Tříbrankové manko už po dvaceti minutách logicky nahlodalo psychickou pohodu, jedním z viditelných impulsů tak byla výměna brankářů. Do brány Olomouce se podíval místo Jakuba Ovčařiho Jiří Matoušek. I on tak mohl z ledu sledovat první z šancí, které přinesly razantní vzedmutí Mory ze dna. Cach se po Macuhově průnikové přihrávce ale ještě ze snížení ztráty na Kladno neradoval, tváří tvář Stahlovi totiž pálil mimo tři tyče. Verifikaci olomouckého restartu v hlavách tak musel přinést až Ludvík Rutar. Olomoucký obránce propálil po svém kontru prostor přesně mezi betony kladenského brankáře.

Právě Rutarova rána zapůsobila na domácí zřejmě jako primární nakopávač. Ani ne během minuty mohli už dokonce srovnat na 3:3. Cach však ve svém druhém brejku během pár minut znovu pálil mimo bránu, Tomaník pak pod tlakem obránců nedokázal dokončit svůj blafák na hranici brankoviště. Ani to ovšem nijak nebránilo Olomouci v pokračování tlaku, Rytíři tak byli najednou pod obrovským náporem. Hostující obrana sice dlouho odolávala tomuto neočekávánému oživení domácích, i dlouho bezchybný Stahl však nakonec podruhé inkasoval. Po důrazu v předbrankovém prostoru totiž nakonec kontaktní trefu vstřelil Rok Macuh. A o zápletku tak bylo rázem postaráno!

Dramatický vývoj dlouho jednoznačného duelu vygradoval po druhé přestávce. Po dvou minutách a šestatřiceti sekundách po startu třetí třetiny se postaral o vyrovnání ranou z osy kluziště Patrik Říčka, který tak dal zápasu logicky úplně jiný rozměr. I nadále se sice Olomouc dostávala k převaze, Rytíři však dokázali v hlavách spustit nouzový režim a svou defenzívu vyšperkovali takřka k dokonalosti. Nic platné tak bylo kupříkladu Janečkovi, že se na brankovišti dostal ke střele, pod tlakem byl totiž donucen k palbě mimo kladenskou klec. Na řadu tak přišla odpověď hostů.

Tu mohlo zařídit duo Vildumetz-Patyk. Jedni z nejčastěji bodujících hokejistů z celé tuzemské juniorské špičky však překvapivě svou brejkovou situaci nevyužili. Matoušek si proti těmto kanonýrům připsal spektakulární zákrok maskou. Rozhodnout mohli vzápětí i Olomoučtí, a to když se valil do brejku Marek. Domácí kapitán nicméně nakonec nedotáhl svou kličku před Stahlem do konce, když jej jeho protivník v masce dokázal lehce rozhodit. I díky tomu tak i po šedesáti minutách platil nerozhodný stav.

Ani v prodloužení to dlouho nevypadalo na konečné rozhodnutí, jelikož prakticky jedinou větší šanci Kladenští, a konkrétně Vildumetz, spálili. Utkání tudíž musely rozhodovat až nájezdy. V nich odstartoval Matoušek šťastným zákrokem proti pokusu Zicha, což byl jeden z rozhodujících momentů dovednostní soutěže. Hned po kladenském bekovi totiž svůj pokus proměnil Patrik Říčka a olomoucký brankář už ostatní exekutory poté vychytal. Domácí si tak připsali po velkém obratu cenné dva body, Kladno se muselo spokojit už se čtvrtou prohrou z posledních pěti duelů.