Report ze zápasu OLO vs. VIT (2:0)

HC Olomouc

logo

2:0

(0:0, 0:0, 2:0)

logo

HC Vítkovice Ridera

V rámci pátého kola Tipsport extraligy přivítali Kohouti na svém ledě Vítkovice, které až do té doby bodovaly v každém zápase. Lehce ve prospěch hostů mluvila také bilance z loňského ročníku, kdy ostravský celek vyhrál tři ze čtyř utkání.

Jednoznačně lepší ale byli od prvních minut domácí, kteří se prezentovali aktivněji a u každého puku byli dříve než soupeř. Také šancí měli více, ale co nepochytal brankář Bartošák, s tím si poradila hostující obrana. Nic se nezměnilo ani když v polovině třetiny dostal puk k levé tyči Tomeček, který se pokusil vyjet si na osu a protlačit puk mezi betony vítkovického brankáře. Na druhé straně zase mohli zahrozit hokejisté z Ostravy, ale kapitán Martin Vyrůbalík přečíslení dva na jednoho obětavě zastavil.

Obrovská šance jako kdyby hosty nakopla a hra začala být mnohem více vyrovnaná, ačkoliv se jednalo spíše o schopnost zamknout soupeře v útočném pásmu než o vyložené šance. V těch se ocitali i nadále častěji domácí a vítkovická obrana měla co dělat, aby držela puk mimo svůj předbrankový prostor. Nicméně branku nakonec nepřinesla ani přesilová hra v závěru dvacetiminutovky. V ní dvakrát šikovně ukryl střelu Škůrek a zvláště s tou druhou měl Bartošák co dělat.

Také do druhé části Hanáci vstoupili aktivněji a po třech minutách byli jen milimetry od branky. Zbyněk Irgl vleže přisunul puk na druhou tyč Ostřížkovi, ale tomu se do cesty na poslední chvíli postavil beton hostujícího brankáře! A olomoucká čtyřiačtyřicítka stála i u další krásné akce, krátce před polovinou zápasu, kdy zastavila útok hostů a v kleče předložila puk Tomečkovi, jenž ujížděl s Mrázem do přečíslení. Nahrávka mezi nimi už ale nebyla tak přesná.

Vítkovice více zahrozily až ve 28. minutě, když Schleiss bravurně tečoval nahození od modré čáry, ale Konrád mu místo u tyčky nenechal. Dlouhé minuty se poté hra přelévala ze strany na stranu, než přišla další obrovská šance Mory. Tentokrát byl sám před Bartošákem Mráz, který si jej dokázal roztáhnout a poslal puk do odkryté branky. Zřejmě i s přičiněním brankáře Ostravy nakonec puk proskákal brankovištěm na druhou stranu a kolem tyčky vyklouzal z pro hosty nebezpečného prostoru.

Mráz se před koncem třetiny připletl ještě do jedné obrovské šance, kdy dostal přihrávku na protější tyč, ovšem ani tentokrát se nemohl radovat z gólu. Následně Kohouti hráli přesilovku, v níž Strapáč vybídl ke střele z první Koloucha, ale Bartošák předvedl bleskurychlou lapačku, a tak ani druhá třetina branku nepřinesla.

Ani do třetice se Vítkovice nepřipravily příliš dobře na nástup Hanáků a v úvodu musely čelit střelám Buriana a Koloucha či nebezpečnému průniku Jergla, který si ale postrčil puk příliš daleko před sebe. V dalších minutách se obrázek hry neměnil a Mora dál všemi silami dobývala vítkovickou klec. Obzvlášť nebezpečné akce si vytvořila v 54. minutě, když se nejprve Kolouch prokličkoval až před soupeřovu branku a bekhendem nastřelil okraj Bartošákova betonu, a o chvíli později Burian předložil zpoza branky puk Jerglovi, který však našel rovněž jen připraveného brankáře Vítkovic.

Zlom utkání přišel až v samotném závěru. Ve chvíli, kdy už se zdálo, že prodloužení je nevyhnutelné, vyrazil Jergl do útoku, ale místo střely přenechal puk Jakubu Galvasovi, který zamířil k pravé tyči a rozvlnil síť i domácí fanoušky. Vítkovice poté vrhly všechny síly do útoku a 81 vteřin před koncem odvolaly brankáře. Tím se ovšem otevřela cesta Vojtěchu Tomečkovi, který potvrdil vítězství Hanáků gólem do prázdné branky.

OHLASY

Zdeněk Moták (HC Olomouc): Pro nás to bylo zasloužené vítězství. Měli jsme výborný pohyb, vypracovávali jsme si spoustu střeleckých i gólových příležitostí. Lehké trable jsme měli snad jenom ve druhé desetiminutovce první třetiny, ale pak jsme do toho skočili znovu. Zasloužené vítězství, chlapci zasluhují absolutorium. Výborný byl také Braňo.