Fotky, autogramy a fotbalové utkání. Akce hokejistů a fotbalistů bavila hráče i fanoušky

Zuzana Spurná, FOTO: Karolina Martinková
O L O M O U C – Ve středu 27. června se v podvečerních hodinách na fotbalovém hřišti v Hodolanech uskutečnila společná akce olomouckých hokejistů a hodolanských fotbalistů. V přátelském utkání změřili síly místní fotbalisté a olomoučtí junioři. Oba týmy se nakonec rozešly za nerozhodného stavu 3:3. V areálu se navíc po celou dobu utkání starali o zábavu hráči A týmu hokejistů, kteří rozdávali podpisy, úsměvy a nezapomněli ani na fotky. Junioři i olomoucké áčko byli ze společné akce na závěr suché přípravy nadšení.

Mezi hráči, kteří se zúčastnili fotbalové akce, patřil i Tomáš Dujsík. Toho právě takové ukončení suché přípravy nadchlo. „Akce takového rázu mě rozhodně baví, ale důležité je, a řekl bych, že je to hlavní smysl, aby to bavilo fanoušky, a to se snad podařilo,“ doufal olomoucký obránce.

Hráči A týmu se sice zápasu aktivně zúčastnit nemohli, fotbal ale patří pro většinu z nich mezi nejoblíbenější sporty, a tak pravidelně sledují i probíhající vrchol fotbalové sezóny. „Já osobně mám fotbal hodně rád. Sleduji Premier League, Ligu mistrů a teď hlavně mistrovství světa, což je svátek fotbalu. Hlavně miluji fotbal na playstationu, tak jako většina z nás,“ smál se.

Dospělí hokejisté obouvali kopačky v rámci tréninků, tentokrát si ale vyzkoušeli, jaké to je, stát na druhé straně, a tak jen sledovali výkon juniorů. „Junioři hráli dobře, po fyzické stránce fotbalistům stačili, po té technické už tolik ne, ale nahradili to právě tou fyzičkou. Myslím, že exhibiční zápas nás všechny pobavil. Určitě jsem pro víc takových akcí,“ usmíval se pětadvacetiletý hokejista.

Junioři se do některých akcí olomouckých hokejistů zapojují pravidelně, fotbalové utkání proti fanouškům však pro ně bylo novinkou. O tom, že taková akce proběhne, ale věděli poměrně dlouho dopředu. „Pro nás to vlastně ani tak překvapení nebylo. Trenéři nám to oznámili už zpočátku. Překvapivá pro nás byla spíš atmosféra celé akce,“ řekl Petr Bahounek.

Hokejisté do 19 let si tak mohli vyzkoušet v podstatě typické fotbalové utkání, kterým si zpestřili konec suché přípravy. „Myslím, že můžu mluvit za všechny kluky, že bylo super zkusit si pomalu klasický fotbalový zápas. Byla to pro nás i určitá výzva, protože fotbal je od hokeje dost odlišný. Ale fanoušci byli úžasní a byla to pro nás všechny radost mít je v zádech,“ měl radost bek olomoucké juniorky.

Stejně jako A tým, i juniorka fotbal pravidelně hraje, ale i sleduje, a tak si nemohla nechat utéct ani probíhající mistrovství světa. „Už když jsem se dozvěděl, že se tato akce uskuteční, moc jsem se těšil. Fotbal mám rád, sice nesleduji českou ligu, ale když je v televizi Liga mistrů nebo mistrovství světa, tak se vždycky rád kouknu. Myslím si, že zakopat si jen tak na hřišti, má rád každý sportovec,“ tvrdil osmnáctiletý hokejista.

Ani tentokrát nechyběli na střídačce trenéři juniorky, kteří si tak vyzkoušeli novou roli. „Trenéři k tomu samozřejmě přistoupili tak, že je to přátelské utkání, ale zároveň se nás snaží vždy motivovat a přistupovat už trochu profesionálně,“ prozradil něco ze zákulisí utkání i juniorky Petr Bahounek.

Těšit všechny mohla vysoká návštěva fanoušků, která zhruba odpovídala návštěvnosti fotbalových utkání. Hokejoví i fotbaloví nadšenci se během zápasu dobře bavili, což dávali jasně najevo. „Fanoušci mě nepřekvapili, tady totiž chodí na hokej opravdu hodně lidí, ale je příjemné, že si udělali čas i na takovou akci. Hodně se mi líbilo pyro,“ řekl pobaveně Tomáš Dujsík.

Junioři si takovou podporu fanoušků vyzkoušeli vůbec poprvé a rádi by ve společných akcích s A týmem pokračovali. „Bylo to opravdu skvělé, zkusit si zahrát za podpory jejich fanoušků a trochu se vžít do jejich kůže. Takové akce si vždycky užijete,“ dodal s úsměvem šikovný obránce juniorky.