Olomouc stoupá evropským žebříčkem klubů! Přeskočila Spartu i kluby z KHL

Redakce
O L O M O U C – Olomoucký A-tým dosáhl v uplynulé sezóně jednoho z největších úspěchů v novodobé historii klubu. Na čtvrtfinále Generali play-off se podařilo hlavnímu kouči Zdeňku Venerovi dosáhnout znovu po dvou letech. Navzdory všem předsezónním analýzám. Toto vzedmutí se tak projevilo i v žebříčku evropských klubů, který každoročně vydává analytický web passsionhockey.com. Kohouti se v něm znovu vrátili do elitní šedesátky!

Tradiční seznam TOP 250 nejúspěšnějších hokejových klubů uplynulé sezóny zveřejňuje komunita Hockey Archives, projekt pod hlavičkou frankofonního webu Passion Hockey, již od roku 1999. Celky ze všech tradičních i exotičtějších hokejových zemí na starém kontinentu jsou v něm seřazeny podle získaných bodů za uplynulou sezónu.

Speciální algoritmus se v aktuálním vydání žebříčku řídí podle výsledků v hokejové Lize mistrů, Kontinentálním poháru (obdoba Ligy mistrů pro evropské kluby z méně kvalitních lig, pořádáno pod hlavičkou IIHF), jednotlivých ligových soutěží a mezinárodních utkání. Všechny výsledky jsou pak násobeny koeficientem daným kvalitou a prestiží jednotlivé soutěže.

Olomoucký klub se letos nakonec vrátil do elitní šedesátky, když z loňského 69. místa poskočil na 56. pozici. V historii tohoto žebříčku jde o historicky druhé nejvyšší umístění! Jen v roce 2016 byli Hanáci ještě o deset příček výše. Mezi tuzemskou extraligovou elitou i obecně českými klubovými zástupci to tentokrát stačilo na konečnou osmou pozici.

Kohoutům se letos povedlo předskočit i tak prestižní adresy jako pražskou Spartou, která zažila i kvůli neúčasti v CHL sešup o 40 příček. Za Olomoucí skončily i oba zástupci z KHL, se kterými se utká v rámci letní přípravy. Vladivostok skončil celkově 76., Slovan Bratislava dokonce ještě o osm příček pod ním. Jen o kousek pak Hanáky porazila kazašská Astana (hrající KHL) nebo známý švýcarský velkoklub Fribourg-Gotterón.

Pořadí klubů s podobným ziskem jako Olomouc

51. Dynamo Moskva (RUS, KHL)
52. Mannheim (GER)
53. Ässät Pori (FIN)
54. Fribourg-Gotterón (SUI)
55. Barys Astana (KAZ, KHL)
56. HC Olomouc (CZE)
57. Dinamo Minsk (BLR, KHL)
58. Servette Ženeva (SUI)
59. Lukko Rauma (FIN)

Extraligové týmy v evropském žebříčku

6. HC Kometa Brno

12. HC Škoda Plzeň

13. HC Oceláři Třinec

17. Mountfield HK

35. HC VÍTKOVICE RIDERA

48. Bílí Tygři Liberec

50. Dynamo Pardubice

56. HC Olomouc

63. Aukro Berani Zlín

65. HC Sparta Praha

72. BK Mladá Boleslav

74. Piráti Chomutov

92. HC Verva Litvínov

120. HC Energie Karlovy Vary

Letošnímu pořadí i podruhé v řadě vládl SKA Petrohrad, semifinalista loňského ročníku KHL. Hned za ním se však zařadilo Växjo, které ovládlo loňskou edici švédské SHL a probojovalo se i do finále Ligy mistrů. Třetí i nadále zůstává poražený finalista KHL – CSKA Moskva, jeho přemožitel a tedy i novopečený majitel Gagarinova poháru AK Bars Kazaň je čtvrtý. Elitní pětku uzavírá finský mistr Karpät Oulu.

Z českých celků se pak nejvýše umístila brněnská Kometa (6.) coby obhájce extraligového titulu a čtvrtfinalista CHL. O více než 40 míst si pak na konečnou dvanáctou příčku polepšila Plzeň, a to hlavně díky zisku Prezidentského poháru. Třinec coby finalista play-off to dotáhl na třináctou příčku, do elitní dvacítky se ještě dostal i hradecký Mountfield.


Kompletní žebříček TOP 250 klubů si můžete prohlédnout zde!