Spolupráce a týmová kultura se díky soustředění hodně zlepšila, těšilo trenéry Konopčíka a Kočiříka

Zuzana Spurná
O L O M O U C – Stejně jako mladí brankáři, i hráči sedmé a osmé třídy vyrazili na konci června na soustředění. Pod vedením trenérů Luďka Konopčíka a Lukáše Kočiříka je čekal v Karlově týdenní náročný, ale zábavný program. Nově složená dvojice trenérů zapojila do soustředění i velké množství moderních metod.

Závěr suché přípravy sedmé a osmé třídy se i tentokrát odehrál mimo zdi areálu zimního stadionu nebo jiných tréninkových prostor. Trenérské duo Luděk Konopčík – Lukáš Kočiřík využilo možnosti soustředění v přírodě a se svými svěřenci vyrazilo do Karlova. „Do Karlova se jezdí už více než deset let, a nebyl nikdy důvod to měnit, jelikož je zde příjemný personál, který ve všech ohledech vychází vstříc. Také prostředí je zde výborné, čistý vysokohorský vzduch v přírodě, ideální místo pro soustředění,“ vysvětlil Luděk Konopčík.

Pobyt mimo dobře známé prostředí zimního stadionu nebo Olomouce byl pro hráče velmi důležitý zejména kvůli stmelení kolektivu. „Hráči se lépe poznají mezi sebou, jelikož tým stráví spolu 24 hodin denně, což se v sezoně nevyskytuje, až na nějaké turnaje. V programu máme také cvičení a hry na rozvoj spolupráce a nutno podotknout, že právě spolupráce a celková týmová kultura se díky soustředění hodně zlepšila. Hráči musí reagovat v krizových momentech a teprve tady se pořádně poznávají, což je velmi důležité,“ shodla se trenérská dvojice.

Před novou sezónou se u některých týmů změnilo složení trenérského týmu a osmá a sedmá třída nebyly výjimkou. Pro Luďka Konopčíka však nebylo soustředění v Karlově žádnou novinkou, a tak věděl, do čeho jde. „Není to nic složitého. Je nutné zajistit ubytování, stravu, sportoviště. To je po letech už jednodušší. Zbývá jen program pro hráče. Důležité je, aby to bylo pestré pro hráče, pár hodin za stolem a program soustředění je na světě,“ řekl zkušený kouč.

Trenéři připravili dospívajícím hráčům náročný program a využili i řadu moderních metod. Na závěr ale nesměla chybět ani společná aktivita na odreagování. „Hlavním cílem soustředění bylo nabrat fyzickou kondici co možná nejvíce zábavnou formou. Samozřejmě dril je taktéž nedílnou součástí tréninkové jednotky, ale zábava musí být, proto děti sportují. V Karlově jsme strávili pět dní, dopolední tréninkovou jednotku jsme zaměřili na rozvoj spolupráce, rychlosti, koordinace a zakončili bazénem. Následoval odpočinek a odpolední fáze byla zaměřená na rozvoj síly, herního myšlení, střelby, stickhandingu a na závěr opět bazén. Před večeří probíhal team meeting na posílení týmové kultury, hráči si sami vytvářeli týmová pravidla, podle kterých se budou řídit celou sezonu. Po večeři nechyběla soutěž superstar nebo třeba společná hra aktivity,“ prozradil Lukáš Kočiřík.

I přes náročný program soustředění splnilo svůj účel a jak trenéři, tak hráči odjížděli zpět do Olomouce nadmíru spokojení. „S hráči jsme komunikovali už během soustředění a získávali zpětnou vazbu, která byla pozitivní. Nejvíce bylo zmiňované od hráčů, že soustředění bylo zábavné, ale i velmi náročné což splnilo náš cíl. Taktéž se k nám dostala pozitivní zpětná vazba i od některých rodičů, za což jsme rádi,“ usmíval se mladší z trenérského dua.

Nejen hráči odjížděli ze soustředění plní nových zážitků. Také trenéři si odvezli nové a cenné poznatky o týmu. „Jestli nám to něco dalo? Určitě ano. Právě ve zmíněných krizových momentech poznáváme hráče a poznáváme jejich charakter, z některých se stávají lídři, jiní jsou zase obětavý pro tým, další vytváří pozitivní atmosféru v týmu vtípky a podobně,“ přiznal Lukáš Kočiřík, který v minulosti sám hájil barvy olomouckého klubu.

Mladí Kohouti se k tréninkům vrátí na konci července, kdy začne příprava na ledě většině olomouckých týmů. Mimo jiné je ale čeká další zpestření. „Startujeme 28. 7. a 29.7. na ledě v Olomouci, následuje další soustředění ve Vyškově, kde budeme od pondělí do pátku dvakrát denně na ledě a jednou na suchu. V srpnu už jsme normálně na ledě a čekají nás jen přípravné turnaje a v září soutěž,“ dodal Luděk Konopčík.