Tipsport extraliga startuje! Kohouti na úvod přivítají Karlovy Vary

Martin Vavruša
O L O M O U C – Den, na který všichni čekali, je za dveřmi! Nový ročník Tipsport extraligy začíná již tento pátek a Kohouti přivítají v úvodním klání staronového účastníka nejvyšší soutěže, Karlovy Vary. Západočeši totiž loni ovládli WSM ligu a mohou slavit návrat mezi elitu. V předminulé sezóně Mora dokázala porazit Energii ve třech ze čtyř utkání v základní části, od té doby však oba týmy prošly několika změnami. Podaří se Hanákům zahájit sezónu úspěšně a porazit Karlovy Vary? Zápas začíná v 18:00.

Příprava je u konce a nová extraligová sezóna může konečně začít. Nadšení a očekávání z blížícího se prvního zápasu s fanoušky sdílejí také hráči. „Natěšení musí být, to nesmí chybět. Příprava byla dlouhá a teď jsme připravení do toho vkročit!“ neskrýval radost František Skladaný.

Úvodní utkání sehrají Kohouti s Karlovými Vary, které se po roční odmlce vrátily do nejvyšší soutěže. „Těžko říct, co od nich čekat. Vybojovali si místo v extralize zpět, takže je to trochu nevyzpytatelné. My musíme být připravení, hrát naši hru, to co jsme si v přípravě natrénovali, a od toho se bude odvíjet výkon,“ uvažoval hráč, který dříve sám působil v dresu Energie. „Rozhodně se nedá říct, jestli je lepší mít na úvod nováčka nebo tým ze špičky. Nemůžeme se dívat s kým hrajeme, musíme se na každý zápas připravit stejně,“ dodal.

⇒ Útočník František Skladaný

Nejen pro něj ale bude nadcházející utkání zvláštní. Za soupeře totiž nastoupí Tomáš Mikúš, který ještě před rokem a půl hrál za Moru. „Kontakt s Tomášem stále udržujeme a po zápase se jistě pozdravíme. Večer před utkáním možná ještě proběhne nějaké hecování, ale potom při zápase, to už se musí každý z nás soustředit na svůj výkon. Přátelství musí počkat až po zápase,“ vysvětlil Kohout s dvacítkou na zádech.

Olomoucký útočník se poté ještě vrátil k průběhu přípravy, která podle jeho názoru posloužila svému účelu. „Od prvního dne jsme se ve cvičeních věnovali naší taktice, tomu, co chceme hrát a jak má vypadat náš charakter mužstva. To bylo velmi důležité. Byly zápasy, které podle mě byly z pohledu diváka dobré, potom i takové, které ne, ale příprava je hlavně o tom, abychom všechno natrénovali. Důležité je, že jsme opravdu stihli nacvičit to, s čím chceme jít do sezóny,“ těšilo rodáka ze slovenského Martina.

A co všechno tedy Hanáci natrénovali? „Jde hlavně o návyk, aby ten hráč dělal věci automaticky. Museli jsme si projít všechny herní činnosti, nesoustředili jsme se na žádnou specifickou. Během sezóny pak určitě musíme pracovat na zakončení. To je potřeba vždy. A to taky procházíme každý trénink,“ prozradil František Skladaný.

Z KABINY SOUPEŘE: Karlovy Vary ovládly WSM ligu

Karlovy Vary před rokem spadly do WSM ligy, tam nicméně dokázaly, že stále patří mezi elitu. Základní část jednoznačně ovládly a se 109 body se mohly těšit pohodlnému náskoku nad druhými Českými Budějovicemi. Svou suverenitu potvrzovaly také v play-off, kde porazily Vsetín i Slavii jednoznačně 4:0 na zápasy. Komplikace pro ně nastaly až v baráži, kde o jejich postupu a nepostupu rozhodoval jediný bod!

Po postupu do nejvyšší soutěže klub pochopitelně prošel několika změnami. Klub opustili útočníci Vrdlovec, Rohan, Zadražil, Osmík, Harkabus, Tuominen a Vachovec. Na jejich místo přišli Marek Švec, Adam Lapšanský a Tomáš Mikúš, který v předminulé sezóně oblékal dres olomoucké Mory. V obraně už tým dále nepodrží Ondřej Pajk, Petr Vodička, Adam Rulík a Tomáš Kvapil. Místo nich se Energetici budou opírat o Lukáše Vágnera a Petra Šenkeříka. Navíc klub prohloubil spolupráci se Sokolovem, jehož hráči mu také jistě v nadcházející sezóně pomohou. Beze změny zůstalo jen složení brankářů. I nadále bude karlovarskou klec hájit trojice Kuchař, Novotný a Závorka, kterou však může doplnit šestnáctiletý Jan Bednář.

Poslední možnost změřit síly s Hanáky, měla karlovarská Energie v předminulé sezóně, kdy se oba týmy potkaly v základní části a poté i v play-out. Zatímco z prvních čtyř utkání vyšli Kohouti s úspěšnou bilancí tři vítězství a jedna porážka, v bojích o udržení byly Karlovy Vary jediným týmem, na který Olomoučtí nestačili a v obou utkáních soupeři podlehli.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI

Hlavní trenér: Martin Pešout
Hala (kapacita): KV Arena (6000)
Poslední utkání: Výhra nad Sokolovem 4:0

SOUPISKA Karlových Varů
ZMĚNY V KÁDRU Karlových Varů
ZÁPASY Karlových Varů
STATISTIKY Karlových Varů