Nečekal jsem, že mi to až tak sedne, usmíval se po premiérovém gólu Petr Kolouch

Zuzana Spurná
O L O M O U C – První zápas, první výhra! Kohoutům vyšel vstup do letošního ročníku extraligy na výbornou a i přes to, že karlovarská Energie nebyla snadným oříškem, zaslouženě si do tabulky připsali první tři body. Velkou měrou se na výhře Hanáků podílela druhá lajna Olomouce, která se podepsala hned pod tři branky. Svou vůbec první po návratu na Hanou si připsal Petr Kolouch, který přidal i gólovou nahrávku.

Lepší vstup do extraligy si Kohouti mohli představovat jen těžko. Proti Karlovým Varům předvedli velmi dobrý výkon a díky čtyřem brankám si mohli do tabulky nejvyšší české soutěže připsat cenné tři body. „Nejdůležitější je hlavně to vítězství. Myslím, že pro nás je to dobrý začátek, od kterého se můžeme odrazit. Pro mě asi ještě lepší, možná proto, že jsem nečekal, že mi to až tak sedne. Jsem za to strašně rád a doufám, že to tak bude pokračovat i nadále,“ usmíval se Petr Kolouch, který se podepsal pod třetí gól.

Druhá lajna Kohoutů byla na ledě k nepřehlédnutí a postarala se hned o tři góly. Trojici ve složení Vilém Burian, Zbyněk Irgl a Petr Kolouch to evidentně klapalo. „Sedlo nám to. A když to vezmu obecně, tak hrát se Zbyňou (Zbyňkem Irglem) je sen asi každého hráče. Pro mě jen super. Sedlo nám to, dali jsme tři góly a doufám, že nám to bude klapat i nadále,“ doufal.

I Hanáci ale zažívali horké chvilky, když je Energie na přelomu druhé a třetí třetiny pořádně zatlačila. „To je prostě hokej. Nemůžete dominovat celých 60 minut. Ustáli jsme to, a to je důležité. Takové utkání rozhodují maličkosti. My jsme góly dali, oni ne, a proto máme tři body,“ shrnul první utkání olomoucký forvard.

Extraligový navrátilec z Karlových Varů s Kohouty dlouho držel krok, rozhodovala tak hlavně až třetí třetina. Olomoucké áčko si ale silné stránky Energetiků dobře uvědomovalo už před zápasem. „Myslím, že hráli přesně to, co jsme očekávali. Věděli jsme, že mají mladé mužstvo, že budou hodně bruslit, napadat a rychle otáčet hru, a to se potvrdilo. Myslím, že jsme se s tím dobře vypořádali, nepouštěli jsme je do nějakých vyložených šancí a když už ji měli, tak to skvěle pochytal Braňo (Branislav Konrád),“ chválil olomouckého brankáře.

Petr Kolouch v přípravě na gól čekal marně, začátek extraligy mu ale vyšel na výbornou. Spojení se zkušeným Zbyňkem Irglem a Vilémem Burianem zafungovalo a šikovný útočník se hned v prvním kole dočkal vytoužené branky. K tomu navíc přidal i bod za asistenci. „Snažil jsem se si to nepřipouštět. V přípravě mi to tam nespadlo, ale snažil jsem se na to nemyslet a říkal jsem si, že extraliga začíná až teď, takže jsem se na to snažil připravit a zaplaťpánbůh to vyšlo,“ oddechl si hráč nosící tradiční číslo 81.

Zatímco během léta lákaly vysoké teploty Olomoučany spíš k vodě než na zimní stadion, na zápas s Karlovými Vary se sešlo více než čtyři a půl tisíce hokejových nadšenců. Na atmosféře to bylo rozhodně znát a Petru Kolouchovi se dost možná vybavila atmosféra první baráže o extraligu v sezóně 2012/2013. „Přesně tak. Už v přípravě to bylo dobré, ale tohle se s ní nedalo srovnávat. Fanoušci nás opravdu hnali dopředu. Bylo to parádní, dlouho jsem takovou atmosféru nezažil,“ ocenil olomoucké fanoušky šestadvacetiletý hokejista.

Jedinou vadou na kráse tak byla kvalita ledu a celodenní déšť, kvůli kterému se nad ledem stařičkého olomouckého stadionu opakovaně tvořila mlha. Led nebyl moc kvalitní, počasí tomu nepřálo. Celý den tu byla mlha, ale běham zápasu se to naštěstí rozehnalo. Chvílemi jsem se ale cítil jako ve skleníku, protože ta vlhkost tu byla šílená. Vypotil jsem snad pět litrů vody,“ smál se rodák z Ostravy.