Kokrhél má svého dřevěného dvojníka! Zdobí areál Sokola v Horce

Johan Čáp
H O R K A N A D M O R A V O U – Olomoucký maskot Kokrhél baví celou sezónu návštěvníky plecharény. Nyní však bude rozdávat radost i v Horce nad Moravou. V obci ležící severně od Olomouce totiž od neděle stojí dřevěná skulptura kohouta od světoznámého řezbáře Jiřího Halouzky. Nápad na vznik půldruhého metru vysoké sochy vyšel z místní silné fanouškovské komunity, která spolu s patrioty a sponzory také celou realizaci zafinancovala.

„Napadlo nás to u piva v Sokolce. Měl se kácet uschlý kaštan. Pořád jsme sice přemýšleli, že je moc malý na takovou sochu, ale nakonec z něj vznikl celkem podařený podstavec na krásné dílo,“ vysvětloval Miroslav Veselý, jeden z otců myšlenky na tvorbu kohoutího dvojníka. Právě on spolu se svým kamarádem Radkem Procházkou oslovili pro svůj nápad uměleckého řezbáře Jiřího Halouzka, který provozuje Pradědovu galerii v Jiříkově na Sovinecku.

Halouzka patří mezi tuzemské špičky v oboru, jeho výtvory s křesťanskými i čistě světskými náměty se mohou pyšnit i několika zápisy v české Guinnessově knize rekordů. „Peněžně se nedá cena sochy vyčíslit. S panem Halouzkou jsme se domluvili, že mu pomůžeme postavit ateliér, a s klukama jsme mu byli několik víkendů k ruce,“ vyprávěl Veselý při slavnostním křtu v areálu TJ Sokol Horka nad Moravou. Samotná realizace díla trvala něco přes rok.

Skulptura je vytesána v nadživotní velikosti. Dřevěný Kokrhél se může pyšnit detailním vyobrazením, v křídlech drží hokejku, na nohou má reálně vyvedené brusle s tkaničkami. Povrch sochy je upraven speciální impregnací proti nešvarům počasí. „Kohout je z dubového dřeva. Váží okolo 180 kilogramů, i proto byl trošku problém dostat jej na místo,“ popisoval řezbář Jiří Halouzka. Právě od něj také zaznělo velké díky za nezištnou pomoc komunity z Horky nad Moravou

„Horní část je vyřezaná podle loga HC Olomouc a maskota. Spodní část jsem pak udělal podle skutečného kohouta mé tety, který i jezdíval po různých výstavách,“ usmíval se Halouzka před slavnostním odhalením. „Musíme poděkovat vedení HC Olomouc, které nám povolilo použít logo jako předlohu pro sochu, ale zejména hokejistům, jež nás motivovali svými výkony k samotné realizaci,“ děkoval Radek Procházka. Odhalení a křtu šampaňským se zúčastnili i dva hráči A-týmu – brankář Branislav Konrád a obránce Jan Jaroměřský. Celé velké události se během pošmurného odpoledne pak účastnila i cirka stovka fanoušků.

V celé České republice jde minimálně mezi hokejovými kluby o unikát. Socha je nyní volně přístupná. Naleznete jí přímo před hospodou Sokolka kousek od autobusové zastávky MHD Horka nad Moravou. Přesná adresa je Nádražní 283/2, Horka nad Moravou.