Vítejte v olomouckém pekle! Kluci dají do zápasů srdce i duši, slibují trenéři Tomajko a Moták

Johan Čáp
O L O M O U C – Poprvé v kariéře nastoupili na pozice hlavních trenérů mužské kategorie. Zvolili si na tuzemské poměry neobvyklý model dvou rovnocenných partnerů. A v základní části proti všem novinářským předpokladům dotáhli olomoucký A-tým přímo do čtvrtfinále play-off. Ziskem šesté pozice a 85 bodů vyrovnali nejlepší bodový zisk kohoutů po posledním návratu mezi českou klubovou smetánku – tedy sezónu 2015/2016, v níž tehdy Zdeněk Venera dotáhl tým na páté místo. Stejně jako tehdy půjdou Hanáci do čtvrtfinále proti plzeňským indiánům.

Tentokrát však kohouti nevstupují do boje o titul jako outsideři. Ale jako stabilizovaný tým s dvěma fantastickými brankáři, zkušenou obranou a ofenzívou se dvěma hráči schopnými dosáhnout na metu 30 kanadských bodů během základní části. V rozhovoru se oba trenérští bardi dostali k hlavním zbraním soupeře, možným šancím na postup, ale i k atmosféře vyprodaných zápasů v plecharéně. Z jejich slov vyplývá jasné varování: Olomouc tentokrát není radno podceňovat!

Na řadě je klíčová fáze sezóny. Oba dva jste zažili vyřazovací boje jako hráči nebo asistenti trenéra již mnohokrát. Poprvé v kariéře ale do nich nastoupíte z pozice hlavních trenérů. Necítíte lehkou nervozitu pod tíhou očekávání okolí?
Jan Tomajko: Já osobně nervózní nejsem. Tlak na výsledek si děláme akorát sami, než že bych cítil nějaký pres zvenčí. Půjde o vyvrcholení sezóny, takže spíš se na play-off těším. Víc než nervozita je to takové pnutí, kdy už to konečně začne. Půjde o velkou událost pro celý klub i město. Určitě to nebereme na lehkou váhu.

Zdeněk Moták: Také nijak extrémně nervózní nejsem. Ale takové tradiční předstartovní napětí cítím. Napětí, které je důležité. Je to vytoužené vyvrcholení sezóny. Konečně přichází na řadu to, o co jsme se od 7. května po celou letní přípravu a základní část snažili. Měli jsme sice několik výkyvů a stagnací, ale i kvalitních období. Přímý postup do čtvrtfinále play-off je skvělým vyvrcholením dlouhodobé práce. Jednoznačně cítíme zodpovědnost vůči klubu, městu i fanouškům.

⇒Trenér Zdeněk Moták



Díky postupu přímo do čtvrtfinále na váš čekalo devět dnů bez zápasového zatížení. Jak výrazně jste tréninky uzpůsobili svému soupeři z Plzně?
JT: Samozřejmě jsme si rozebrali nějaké zápasy Plzně, odehráli jsme s ní nedávno (pozn. 24. února) kvalitní utkání s vítězným koncem. Nicméně my máme svůj vlastní herní styl a tím se chceme prezentovat, takže určitě to nebude tak, že bychom se nějak razantně hře soupeře uzpůsobovali.

ZM: Jak už řekl Honza, analyzujeme jejich poslední utkání. Jestli třeba v nedávné době nepřenesli na led nějaký nový taktický či herní prvek. Připravujeme se opravdu důkladně, nechceme ponechat nic náhodě. Shrnujeme si, co bychom chtěli předvést. Určitě budeme na hru Plzně průběžně reagovat, protože mají ve svém středu několik výjimečných hráčských person.

Většina olomouckých hráčů při otázce na největší zbraň Plzně bez většího přemýšlení často vytasí přesilovky, v nichž má soupeř třetí nejlepší úspěšnost v extralize. A zároveň vyzdvihují duo Milan Gulaš-Jan Kovář. Neutralizovat tyto dva aspekty – může to být klíč k ovládnutí celé série?
JT: Souhlasím, tohle může být opravdu klíčové. V play-off rozhodují většinou ti nejlepší hráči. Navíc v přesilovkách jsou Plzeňští opravdu vynikající. Pro nás z toho vyplývá snaha, být co nejméně vylučováni. A když už se dostaneme do oslabení, tak je za každou cenu ubránit. Ale tohle platilo i v základní části, početní výhody rozhodují za každé situace. Ve vyřazovacích bojích se sice hraje trošku jinak, více se zajištěnou obranou. Nicméně připravujeme se na to. Doufáme, že v těchto ohledech budeme lepší.

Když bychom navázali na roli zmíněných hvězdných útočníků pro hru Plzně. Pane Motáku, vy jste coby asistent trenéra zažil Jana Kováře v mládežnických reprezentacích. V osmnáctce i dvacítce pod vámi hrál na světovém šampionátu. Nakolik bude důležité jej dostat z jeho komfortní zóny a znepříjemnit mu hru?
ZM: Jeho hráčský vývoj celkem znám. Už v juniorských letech byl výjimečný. A po jeho příchodu do Plzně po zkoušce v NHL hra indiánů najednou poskočila o dva levely nahoru. Dvojice Gulas-Kovař určuje styl hry. Pokud je budeme dobře bránit, budeme u nich blízko a znechutíme jim to, můžeme být úspěšní.

⇒Trenér Jan Tomajko



Ve fanouškovských kruzích se hodně řeší pozice jedničky pro první čtvrtfinálový zápas. Janu Lukášovi se povedla výborně koncovka základní části, Branislav Konrád se vrátil po zdravotních problémech až na zápas 52. kola. Už je jasné, kdo začne?
JT: Z taktických důvodů musíme nechat vaši otázku bez komentáře. Stejně tak i aktuální stav marodky. Raději nebudeme ani naznačovat.

Plzeň je olomouckým soupeřem ve čtvrtfinále play-off potřetí během posledních čtyř sezón. Základní osa vašeho týmu zůstala pohromadě, takže máte obě předchozí vyřazení od indiánů v paměti. Může to být motivační výhoda?
JT: Těžko říct. U každého hráče je to jiné. Sám si pro sebe ovšem říkám, že do třetice už by to mohlo vyjít. (úsměv) I když Plzeň je favorit, tak v sezóně jsme jí byli vyrovnaným soupeřem. Třikrát jsme nad ní vyhráli, takže to může nakonec být hodně otevřené. Věřím, že to ubojujeme.

Okřídlené poučky pro play-off mluví často o tom, že pro tým začínající sérii na venkovním hřišti je důležité pro zdárný postup uhrát alespoň jednu výhru, než se přesune na svou vlastní půdu. Může to v případě olomouckého čtvrtfinále rozhodovat?
ZM: Každý hráč i každý trenér jde utkání vyhrát. Není to tak, že jedete někam remizovat nebo čekat na to, co předvede soupeř. A my jedeme do Plzně vyhrát! Stojí proti nám 25 lidí, kteří nás budou chtít zatlačit do země, zadupat, porazit. My budeme samozřejmě ti, kteří půjdou proti jejich záměru, a budeme chtít odehrát co nejlepší výsledek. Jestli to bude jedno vítězství, tak výborné. Jestli dvě, tak skvělé. Na řadu přichází dva zápasy doma a zase budeme chtít triumfovat. Nikdo nechce prohrávat. Měli jsme na konci základní části šňůru sedmi vítězných duelů v řadě a klima v klubu se díky tomu obecně vždy ohromně zlepší. Najednou cítíte sebedůvěru a dobrou náladu hráčů, což je velmi důležitá věc.

JT: Do každého zápasu jdeme s tím, že vyhrajeme. Já už jsem třeba zažil, že jsme prohrávali 0:2 po prvních dvou zápasech venku a stejně jsme vyhráli.

ZM: V tomto na Honzu navážu. I kdybychom se vraceli z Plzně a měli na kontě nulu, tak hrajeme dvě utkání doma a tady nám fanoušci neskutečně pomůžou. Když vytvořili tu fantastickou atmosféru v předposledním zápase základní části proti Zlínu a nebyl ani vyprodaný stadion, tak to byl velký zážitek. Všichni se připojili, řvali. To byla paráda. Právě pro tohle hokej všichni děláme. Aby to bavilo lidi, aby to bavilo nás a abychom samozřejmě vyhrávali.

Zmínili jste série sedmi výher na konci základní hrací části Tipsport extraligy. Na druhou stranu jste však v 52. kole prohráli na půdě Chomutova. Nenarušilo to lehce to vyzdvihované dobré klima v týmu?
JT: Já bych to moc nepřeceňoval. Prohry je škoda, protože jsme špatný výkon nepodali, jenom jsme nedávali góly. Nebyl to z naší strany úplný propadák. Sedm výher z osmi zápasu, to není zas až tak špatná bilance.

Kdybyste měli něco vypíchnout, co by mělo fanoušky přilákat na domácí zápasy s indiány. Co by to bylo?
ZM: Bude to bezesporu skvělý hokej. Určitě to budou zápasy, které budou bavit. My do nich půjdeme na sto procent. Necháme na ledě srdce i duši. Když bude vyprodáno, tak to bude skvělá zpráva pro nás všechny.

JT: Musím souhlasit. Když je náš olomoucký zimák vyprodán, tak to stojí opravdu za to. Vždy to je velký zážitek. Už jsem to několikrát zažil a věřím, že se toho dočkáme s hráči i proti Plzni. Doufám, že fanouškům připravíme příjemné chvilky a předvedeme krásný hokej.

ZM: ...a naopak Plzni nepříjemné chvilky. Vítejte v olomouckém pekle! (úsměv)