Čtvrtfinále play-off je tady! Kohouti míří do Plzně

Jan Meichsner
O L O M O U C – Potřetí za poslední čtyři roky vyzvou Hanáci ve čtvrtfinálových bojích neoblíbeného soupeře ze západočeské metropole. Plzeňští hráči předchozí dvě série zvládli lépe a nyní je na řadě třetí měření sil v rámci play-off. Atraktivní podívaná startuje na ledě indiánů v pondělí 18. 3. od 19:00 a pokračuje v úterý druhým vzájemným zápasem.

ŘEKL PŘED ZÁPASEM: Jan Knotek

Kohoutí družina si v základní části letošní extraligové sezóny zažila dobré i špatné momenty, vzestupy a pády. Závěr dlouhodobé soutěže však zakončila ve skvělé formě a v posledních zápasech, které nabídly strhující podívanou, si dokázala zajistit přímý postup do čtvrtfinále play-off. Své k tomu řekl i hráč první olomoucké formace Jan Knotek.

„Rozhodně nechci tvrdit, že nás šesté místo nějak uspokojilo ale samozřejmě musím říct, že je dobře, že jsme před koncem základní části chytili formu. Z počátku jsme se hodně strachovali o desítku, a nakonec je z toho šestka. Byli jsme odměněni za naši tvrdou práci, kterou jsem předváděli po celou základní část.“Tahoun olomouckého celku také vzpomněl některé fragmenty z opravdu památných zápasů základní části. „Základní část není tak výjimečná, jako když se opravdu povede zápas v play-off. Samozřejmě mě potěšilo, když jsem měl teď při základní části tříbodový zápas. Člověk má pak dobrý pocit a na ledě se cítí lépe. Vzpomínám si na své dva góly proti Kometě, to byl tehdy perfektní zápas s ještě lepší kulisou,“ uzavřel hodnocení už skončené dlouhodobé soutěže jednatřicetiletý hráč.

⇒ Útočník Jan Knotek

„Samozřejmě, že vzpomínky na předchozí série s Plzní nejsou moc dobré. Dvakrát jsme s nimi vypadli, i když musím říct, že loňská série už byla vyrovnanější než ta první. Mohlo by nás to teď zdravě naštvat a namotivovat nás to k tomu, abychom přes Plzeň přešli,“ zhodnotil Jan Knotek momentální vyhlídky k nadcházejícímu střetnutí. Hanáci vyrážejí na led západočeského celku už s jednodenním předstihem.„Do Plzně jedeme s cílem, který spočívá v tom, znepříjemnit jim jejich pojetí hry a herní styl. Nechci dopředu vysílat nějaké silácké řeči a něco tady vyvolávat ještě před začátkem série, ale nikde není napsané, že nemůžeme jít zápas od zápasu a vyhrávat,“ uzavřel před playoffové povídání hráč, který dres hanáckého celku obléká nepřetržitě od sezóny 2013/2014.

Z KABINY SOUPEŘE: Plzeň nezvládla dostihy o druhé místo

Kabinou Plzně se před letošní extraligovou sezónou prohnalo přestupové tornádo a řady západočeského celku opustilo hned jedenáct hráčů. Mezi nejcitelnější ztráty patřily odchody Tomáše Mertla s Dominikem Kubalíkem a konec aktivních kariér, které ohlásili zkušení borci jako Ryan Hollweg a Petr Kadlec. Na prázdná místa v sestavě reagovalo vedení Indiánů várkou nových posil, mezi které se zařadili Vojtěch Němec, Václav Nedorost, Jiří Novotný a další. Poslední jmenovaný však po čtyřech odehraných zápasech nabral směr Švýcarsko. V průběhu sezóny pak však plzeňskou sestavu doplnily ještě dvě kvalitní jména. Zadní řady vyztužil po návratu z Montrealu Michal Moravčík a největší přestupová bomba do řad západočeského celku dopadla s příchodem Jana Kováře. Ten si prakticky ihned porozuměl s Milanem Gulašem a zesílil už tak kvalitní přesilovou hru Plzně a celkový výkon směrem dopředu.

Výsledkově si Plzeň v letošní základní části nevedla tak dobře jako v minulém ročníku, i tak jí ale její pojetí hry dovedlo na třetí pozici. Cesta za pomyslnou bronzovou medailí po dlouhodobé části pro Plzeňské začala již 30. srpna, kdy modrobílí na domácím stadionu přivítali v rámci CHL švýcarského soupeře v podobě Lugana. Toho plzeňský celek porazil 3:2 a svou herní pohodu si přenesl i do dalších zápasů základní skupiny. Je důležité poznamenat, že tým ze západu Čech vyhrál všechny duely v rámci své základní skupiny a ztratil pouze jeden jediný bod poté, co v prodloužení porazil Bánskou Bystricu. V extralize mezitím indiáni také příliš mnoho bodů neztráceli a drželi si svůj herní standard od prvních kol. Jedinou herní krizi zaznamenal celek Plzně na konci měsíce října. Tehdy Škodovka ve čtyřech zápasech uzmula pouze jeden jediný bod za prohru po nájezdech na vlastním hřišti proti Vítkovicím. Víc bodů na svém hřišti ale Plzeňští pustili jen málokdy. Dlouhou sérii domácích výher drželi hráči Škody od 2. prosince do 24. února, než na led Home Monitoring Arény nastoupili Kohouti, kteří ubojovali výhru 2:1 a odvezli si domů na Moravu tři body. Plzeňští pak i přes kvalitně odehranou základní část nakonec ztratili kontakt s vedoucí dvojicí a obsadili v konečném pořadí třetí pozici.

Tým Plzně oplývá velkou herní kvalitou na obou koncích kluziště. Západočeši jsou po odehrání 52 zápasů nejlepším týmem směrem dopředu i dozadu. V průměru totiž Škodovka dokáže vstřelit 3,42 gólů na utkání. K tomu inkasuje pouhých 2,23 branky na zápas. Velkou zbraní modrobílých jsou již tradičně přesilové hry, na které si budou muset dát Kohouti velký pozor. Plzeň dokáže využít 19,83 % svých početních výhod což ji v celkovém hodnocení řadí na třetí pozici. Západočeši se umí trefit také ve vlastním oslabení. S celkovým počtem sedmi vstřelených branek jsou opět na třetí pozici. Víc gólů už vstřelil jen Verva a Berani. Oba celky po osmi gólech. Ale opět zpět k Plzni v jejichž řadách nastupuje kvalitní hráčská skvadra. Nejlepším střelcem nejen Plzně ale i celé extraligy je Milan Gulaš, který v základní části nasbíral 62 kanadských bodů. Druhý nejproduktivnějším mužem sestavy Škodovky je Vojtěch Němec. Hráč, který do Plzně dorazil před sezónou z Mladé Boleslavi a v letošním ročníku stihl nasbírat už 33 kanadských bodů za 20 branek a 13 nahrávek. Stejný počet kanadských bodů pak nasbíral navrátilec ze zámoří a odchovanec plzeňské organizace Jan Kovář. Ten sice za svůj mateřský klub naskočil až na konci první poloviny soutěže, i tak se ale ihned stal jedním z nejproduktivnějších hráčů svého týmu. V zadních řadách patřil mezi nejlepší hráče Západočechů slovenský obránce Peter Čerešňák, který až do svého zranění zažíval jednu z nejlepších sezón ve své kariéře. Šestadvacetiletý zadák si na reprezentační akci poranil vazy v koleni, které jej až do konce základní části vyřadily ze hry. I přes absenci svého klíčové muže si však Plzeňští dokázali v obraně vypomoci. Mezi další kvalitní beky lze zařadit Lukáše Pulpána, Connora Allena a nebo již zmíněného Michala Moravčíka.

Po skončení dlouhodobé části lze konstatovat, že Hanáci letos na Škodovku zkrátka uměli zahrát. Hráči ze středu Moravy získali v letošních vzájemných zápasech dohromady osm bodů za dvě výhry v základní hrací době a dva body za výhru v prodloužení. Na celek ze západu Čech pak připadly zbylé čtyři body za jednu výhru a prohru v prodloužení. Je také důležité zmínit, že Kohouti jako jeden z mála týmů dokázali nadvakrát vyloupit svatostánek Plzně a pokaždé po výsledku 2:1. Na domácím ledě pak Moravané hned v první zápase vyhráli 3:1. Ve druhém však na vlastním ledě podlehli Plzni 0:4. Nyní se oba týmy střetávají znovu a třetí vzájemná série začíná stejně jako ty dvě předchozí v Plzni. Startuje 18. března od 19:00.

TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ O SOUPEŘI:

Hlavní trenér: Ladislav Čihák
Kapitán: Milan Gulaš
Hala (kapacita): Home Monitoring Aréna (7 536)
Poslední utkání: Výhra nad Energií Karlovy Vary 2:1

SOUPISKA Plzně
ZMĚNY V KÁDRU Plzně
ZÁPASY Plzně
STATISTIKY Plzně