Statistika základní části: NEJ čísla ze hry Olomouce

Kristýna Nováková
O L O M O U C – Kdo z Kohoutů se stal králem střelců? Kdo vyhrál kanadské bodování a jak si v brankovišti vedli Branislav Konrád s Janem Lukášem? A jak Hanáci obstáli v týmových statistikách? Tento článek potěší všechny milovníky čísel, připravili jsme pro vás totiž shrnutí statistik základní části letošní sezóny.

Týmové statistiky

Ve většině týmových statistik se Olomouc držela ve středu tabulky, kde ostatně po základní části skončila. Hanákům se nadmíru dařilo v prodloužení, celkem v něm dokázali vyválčit sedm výher – o jednu více než dokázaly Karlovy Vary, Hradec Králové a Plzeň. Další statistika, v níž se svěřencům trenérského dua Tomajko-Moták dařilo nadprůměrně, byla střelba na bránu. Kohouti soupeřovu bránu zasypali v zápase v průměru 31,77 střelami, lepší už byla jen Plzeň a Hradec Králové.

Co se týče průměru vstřelených gólů na zápas, tato statistika už tak veselá není - 2,44 branek za zápas Hanáky řadí na jedenácté místo extraligové tabulky. Těsně za branami desítky zůstala Olomouc také ve statistice vstřelených branek, kterých letos dokázala dát 127. Počet obdržených gólů pak činil 136.

Brankáři

Branislav Konrád, stálice olomouckého brankoviště, dostal v letošní sezóně nového parťáka – pětadvacetiletého Jana Lukáše, jenž – ač olomoucký odchovanec – se na Hanou vrátil po čtyřech letech. Trenérský tandem Tomajko-Moták na začátku sezóny vyhlásil, že tým nemá jasně danou brankářskou jedničku. Více zápasů si však letos připsal právě slovenský gólman. Ten svůj tým několikrát podržel při důležitých zápasech a podařilo se mu o několik desetinek vylepšit své statistiky z loňské sezóny a úspěšnost zákroků 90,93 % a 2,39 obdržených gólů na zápase. Oproti loňsku zaznamenal Konrád jen jednu jedinou nulu (loni jich bylo celých 7) a prohrál tak tento pomyslný souboj se Lukášem, jemuž se čistý štít podařilo udržet dvakrát. Na druhou stranu ale slovenský sympaťák zaznamenal dvě asistence.

Jan Lukáš naskočil v průběhu sezóny do několika utkání, bohužel měl však zrovna smůlu na zápasy, v nichž se nedařilo celému týmu, a to se podepsalo na jeho statistikách. Poté, co se v závěru základní části zranil Branislav Konrád, dostal příležitost a tu neváhal maximálně využít. I díky jeho výkonům se Kohouti protáhli na šestou příčku tabulky zaručující přímý postup do play-off. Blýskl se zejména výkony proti Liberci a Plzni, v těchto dvou zápasech na něj šlo dohromady 91 střel, za svá záda však pustil jen jednu jedinou. Ve statistikách mu tak po skončení základní části svítila velmi solidní úspěšnost zákroků 92,65 procent – to ho ostatně zařadilo na třetí příčku brankařských tabulek extraligy za plzeňského Dominika Frodla a vítkovického Patrika Bartošáka.

Obránci

Kanadské bodování obránců ovládl Jakub Galvas, přestože olomoucký talent zbrzdilo zranění žebra na konci základní části, kvůli němuž nemohl nastoupit do několika závěrečných zápasů. Za 40 odehraných utkání si ovšem stihl připsat 17 bodů za 4 branky a 17 asistencí. Na ledě strávil v průměru lehce pře 20 minut za zápas a díky tomu se stal nejvytěžovanějším juniorem letošního ročníku. Pro ty, kdo Galvase sledovali už vloni, však jeho čísla zase až takovým překvapením nebudou. Předchozí sezónu totiž 19letý talent zaznamenal 13 bodů a mezi obránci skončil druhý za Martinem Vyrůbalíkem.

Jediný další Kohout z obranných řad, jenž se dokázal dostat přes hranici 10 bodů byl Jiří Ondrušek, který se zároveň blýskl také devíti vstřelenými brankami a toto číslo z něj udělalo snipera mezi obránci. Třetí pozici v tabulce kanadského bodování beků obsadil Jan Jaroměřský, jenž vsítil 2 góly a na dalších 7 přihrál. Také sympatickou stálici hanáckých zadních řad na konci základní části přibrzdilo zranění, jež ho předčasně poslalo na dovolenou.

Ostatně zranění byla tím, co olomouckou kabinu trápilo konstantně po celou sezónu. Další marod, který toho letos neodehrál ani zdaleka tolik, kolik by si přál, byl kapitán Martin Vyrůbalík, jenž v předchozích sezónách obvykle vévodil statistikám beků. Tentokrát ale naskočil jen do 32 zápasů a připsal si 5 bodů za gól a 4 asistence.

Příjemně překvapil 16letý junior Matúš Hlaváč. Ke konci základní části naskočil do pěti utkání a při svém čtvrtém startu proti pražské Spartě zaznamenal premiérovou trefu v extralize. V posledním zápase základní části pak připsal jednu asistenci.

Útočníci

Na první třech příčkách tabulek kanadského bodování a nejlepších střelců mezi útočníky najdete stejná jména – Zbyněk Irgl, Jan Knotek a Aleš Jergl. Kanadské bodování útočníků mělo letos dva vítěze, a to Zbyňka Irgla a Jana Knotka. Druhý jmenovaný se stal nejpilnějším sběratelem bodů už v loňské sezóně. V té letošní jen prohodil své statistiky, zaznamenal totiž 13 branek a 17 asistencí. Irgl s Knotkem navíc sdílí první místo také v další kategorii, a to sice v počtu vítězných gólů, oba mají na svém kontě čtyři vítězné kousky.

Zbyněk Irgl kromě koruny pro krále bodování získal také korunu pro krále střelců. Soupeřovy brankáře dokázala překonat hned 22x a Kohouti se tak po letech mohou zase pyšnit tím, že mají 20gólového střelce. A to ostravský rodák na přelomu roku marodil s nataženými třísly, jinak by jeho čísla mohla být ještě lepší.

Poslední z této trojice, Aleš Jergl, zažil životní sezónu a jeho výkony ho vyšvihly do pozice jednoho z největších překvapení letošní sezóny. Za 44 utkání stihl nasbírat 14 branek a 13 asistencí. Jerglova forma navíc přišla v pravý čas, a to sice ve chvíli, kdy tým na konci roku sužovala velká marodka, která posadila mimo jiné i Zbyňka Irgla.

Pozoruhodné jsou také statistiky Petra Strapáče. Jako jediný z Kohoutů letos zaznamenal hattrick, a to hned dvakrát. Poprvé v napínavé přestřelce proti Hradci Králové a podruhé v Mladé Boleslavi. Za zmínku však stojí také jeho další statistiky. Po Janu Švrčkovi totiž rozdal nejvíce hitů (63) o celých 20 více než třetí v pořadí Jan Jaroměřský. Druhou příčku si ostravský rodák odnesl také v počtu zablokovaných střel, statečně se vrhl do 53 střelám z hokejek soupeřů.

Statistické okénko těch NEJ

Nejvylučovanější hráč – Jiří Ondrušek (56 trestných minut)

Nejvíce gólů v přesilovce – Zbyněk Irgl (6 gólů)

Nejvíce gólů v oslabení – Zbyněk Irgl a Jan Knotek (2 góly)

Nejvyšší průměr času na ledě – Jiří Ondrušek (21:16 minut)

Nejvyšší úspěšnost na vhazování – Jan Knotek (52,16 %)

Nejvíce hitů – Jan Švrček (68)

Nejvíce zablokovaných střel – Jiří Ondrušek (56)