V hledáčku máme ještě další posily, hlásí trenér Zdeněk Moták

Jan Meichsner
O L O M O U C – Extraligový ročník 2018/2019 je už nějaký ten týden minulostí a většině týmu začala nejméně oblíbená část roku. Tou je úporná dřina v podobě letní přípravy. Výjimkou nejsou ani olomoučtí kohouti, kteří už několik dní polykají plné tréninkové dávky a dřou, aby byli co nejlépe připraveni na start nového ročníku. O aktuální podobě letní přípravy, odchodech a příchodech hráčů, a dalších zajímavostech jsme si povídali s trenérem Zdeňkem Motákem.

Jaký je program týmu v následujících týdnech aktuálně rozběhnuté letní přípravy?
Do konce června nás čeká práce tady v okolí zimního stadionu. V průběhu suché přípravy bychom taky rádi využili umělý trávník na Sigmě. Čekají nás nějaké výběhy – naší hlavní snahou je to, aby ta příprava byla pro tým co nejpestřejší. Aby dřina, kterou tady kluci podstupují, byla co nejvíc zajímavá a různorodá a svým způsobem je i bavila.

Jan Tomajko se v posledních dnech zmiňoval, že klub plánuje teambuildingové aktivity na Libavé – jak to aktuálně vypadá s touto akcí?
Nevím, jestli to bude přímo na Libavé nebo někde jinde, ale takovouto akci už máme předjednanou i s nějakým datem, které bych tady nechtěl sdělovat. Ještě musíme navštívit velitele 7. mechanizované brigády v Hranicích.

Uvažovali jste, že v přípravě využijete služeb přímo kondičního trenéra tak, jak je dnes u ostatních týmů zvykem?
Samozřejmě, že jsme o tom uvažovali, a pár hráčů bude mít individuální přípravu. Hlavně pro ty starší hráče je individualizace letní přípravy důležitá. My jsme jim to i v úvodním proslovu zdůrazňovali, že chceme, aby na sobě pracovali a třeba něco udělali i jinak než v předchozích letech. Třeba aby šli z větší vytrvalosti do větší dynamiky a rychlosti.

Na Hanou v posledních týdnech dorazilo několik výrazných posil – tou vůbec největší je příchod Lukáše Klimka - sehrálo v příchodu tohoto forvarda nějakou roli to, že pod vámi už dříve hrával ve Vítkovicích a na Spartě? A co od něj očekáváte?
Určitou roli to samozřejmě sehrálo, já osobně ho znám dlouhodobě. S generální manažerem Erikem Fürstem komunikace samozřejmě taky proběhla. Já doufám a věřím, že bude pro náš tým posilou. Je to univerzální hráč, který v útoku dovede hrát na jakémkoliv postu. Očekáváme od něj zvýšení herního potenciálu mužstva.  

Jak jste zatím osobně spokojen s novými posilami, která nahradily odcházející hráče?
Já si myslím, že ten poměr odchody-příchody je v pořádku. S generálním manažerem jsme v kontaktu každodenně a hráče, kteří odešli, se nám podařilo nahradit.

⇒ Trenér Zdeněk Moták

Mohl byste jednotlivě popsat nově příchozí tváře v olomoucké sestavě...
Začnu úplným nováčkem v naší sestavě, kterým je Marek Hecl ze Slovenska. Je to velmi rychlý útočník od jehož bruslení si slibujeme, že bude soupeřům dělat problémy. Je to mladá krev pro naši kabinu – tím zase na druhé straně nechci říct, že bychom měli nějak přestárlé mužstvo. Pak máme dvě staronové tváře v zadních řadách, kterými jsou Alex Rašner a Tomáš Valenta. Od těch si slibujeme hlavně zvýšení konkurence v obraně. Oba dva už zde působili a jejich adaptace by měla být o to jednodušší.

Jedním z prozatím posledních odchodů byl konec Robina Staňka – z jaké důvodu? A plánujete ještě nějaké příchody v průběhu letního období?
Robinu Staňkovi u nás skončila smlouva a nebyla prodloužena. Co se týče nových posil – ještě máme nějaké hráče v hledáčku. Jejich příchody, ale ještě nejsou hotové, a nakonec nemusejí vyjít. Jedná se zejména o posílení útočných řad.

Odešel také Jakub Galvas, který byl jedním z nejofenzivnějších obránců mužstva – jak jeho odchod vnímáte?
Pro nás je to docela zklamání, že hráč šestého mužstva extraligy odchází do čtrnáctého mužstva finské ligy. Možná jej to nakopne správným směrem, ale pro nás je to prostě zklamání, protože ten hráč pro nás byl opravdu oporou. Dostal tady hodně prostoru, vyhrál se, řekl si o místo ve výběru reprezentace do dvaceti let. Já mu samozřejmě přeji jenom to dobré, aby se ve Finsku chytil a třeba se tady i jednou vrátil a rozdával hokejovou radost.

Když se ještě po těch několika týdnech ohlédnete za sedmým čtvrtfinále v Plzni, jak to vnímáte? Přebolelo to vypadnutí a co si ze čtvrtfinálového klání berete do další sezóny?
To už nebolí, i když víme, že nám sice chyběl kousek k postupu a k tomu, abychom mohli dojít ještě dál. Musíme si z toho vzít hlavně to, že je potřeba pracovat ještě víc a ještě tvrději, abychom příště už úspěšní byli.