Juniorská liga akademií: juniory čeká nový formát soutěže

Kamila Ludwigová
O L O M O U C – Olomouckou juniorku čeká v pořadí již patnáctá sezona v řadě v nejvyšší soutěži. Stejně jako před sezonou minulou, nejvyšší soutěž prošla několika změnami. Hanáčtí mladíci se musí připravit na nový formát soutěže, který s sebou nese i jiné soupeře, zrušení nadstavby po každém zápase i na víkendové tripy na led soupeřů.

Účastníci soutěže

Od nové sezony se stane nejvyšší mládežnickou soutěží DHL Juniorská liga akademií. V té se v bojích o titul potká devatenáct týmů. Je to sedmnáct týmů se statusem Akademie Českého hokeje, následně olomoučtí junioři, kteří se do soutěže dostali díky účasti A týmu v extralize, a rakouská akademie Red Bull Salcburk. Soutěž bude v premiérové sezoně nesestupová.

Hrací formát

Oproti uplynulé sezoně dochází ke zrušení nadstavby o čtvrtý body, která se hrála, i když bylo utkání rozhodnuto po 60 minutách. Pokud by zápas skončil remízou, následovalo by pětiminutové prodloužení se třemi hráči na obou stranách, posléze samostatné nájezdy s pěti exekutory.

Druhou velkou změnou je zrušení skupin v základní části. Týmy budou hrát dvoukolově každý s každým, jedenkrát doma, jedenkrát venku. To znamená, že v základní části každý z týmů odehraje 36 utkání. Prvních 16 týmů po základní části bude mít stále naději na zisk titulu, pouze poslední tři mužstva budou ze hry venku a sezonu dohrají čtyřkolově každý s každým, přičemž se jim do závěru soutěže budou započítávat body získané v základní části.

Prvních 16 týmů vytvoří čtyři čtyřčlenné skupiny o účast v play-off, kde se jim nebudou započítávat body ze základní části, nýbrž se jim dle umístění připočítají bonifikační body – nejlépe nasazený tým v každé skupině získá šest bodů, druhý nejlépe nasazený tým body tři. Ve skupinách o účast v play-off se celky utkají čtyřkolově a do play-off postoupí dva nejúspěšnější týmy z každé skupiny.

V play-off se bude hrát na dva vítězné zápasy, a to již od čtvrtfinále. Nasazení do play-off bude určeno tak, že se podle bodů seřadí nejprve týmy z prvních příček a poté týmy z druhých příček. Prodloužení ve vyřazovacích bojích je desetiminutové se čtyřmi hráči na obou stranách. Bitva o titul vyvrcholí 31. března, případně 2. dubna.

V zápasech DHL Juniorské ligy akademií smí nastupovat hráči ročníku 2000 a mladší. Do každého z utkání smí tým nasadit pouze jednoho cizince, přičemž cizincem nesmí být gólman.

Rozlosování

Základní část soutěže absolvují celky formou dvojzápasů, kdy byly vytvořeny územní dvojice a během víkendu tým absolvuje buď domácí dvojutkání, nebo dvojzápas na ledech soupeřů. Vzhledem k lichému počtu týmů, zůstal samostatným týmem Salcburk, ten bude hrát stejným stylem jako ostatní týmy – buď absolvuje venkovní dvojzápas, nebo soupeř přijede na jejich led a bude mít druhý hrací den volný. Olomoučtí junioři tvoří územní dvojici s týmem PSG Berani Zlín.

Hracími dny byly stanoveny pátek a sobota, plus byly přidány dva úterky – 29. října a 7. ledna. Je možno hrát i ve čtvrtek, pokud by si týmy zápasy přehodily v případě kratších dojezdových vzdáleností.

Olomoučtí junioři během prvního hracího víkendu absolvují venkovní trip, a to do Hradce Králové a Pardubic.