Chceme si klást postupné cíle, zní z tábora Hanáků před novým extraligovým ročníkem

Kristýna Nováková
O L O M O U C – Na stejné datum jako vloni, tedy 10. září, letos připadla tradiční předsezónní tisková konference HC Olomouc. Jejími aktéry byli generální manažer klubu Erik Fürst, jednatel a trenér Jan Tomajko, trenér Zdeněk Moták a kabinu zastupoval kapitán Martin Vyrůbalík. Kromě nové podoby kádru pro sezónu 2019/2020 se mimo jiné řešila také případná rekonstrukce zimního stadionu.

Po loňském šestém místu po základní části a následné sedmizápasové čtvrtfinálové bitvě proti Plzni mohl leckterý fanoušek očekávat, že Kohouti vyhlásí útok na přímý postup do playoff. Představitelé klubu ovšem zůstávají při zemi. „Cíl je pořád stejný. Vyhnout se sestupu a dojít do playoff. Dostat se co nejdál,“ prohlásil generální manažer klubu Erik Fürst.

„Sezóna má samozřejmě svůj vývoj. Teď si tady jako cíl můžeme uvést semifinále, ale všechno jde postupně,“ přidal se k němu jednatel klubu a trenér v jedné osobě Jan Tomajko. „Primárně se musíme vyhnout poslednímu místu. Pak je další cíl dostat se do desítky, další cíl je dostat se do playoff... Chtěli bychom minimálně zopakovat minulou sezónu, ale nechceme tady nějaké velké řeči, že budeme ve finále, nebo tak něco. Chceme si klást postupné cíle a od těch se pak odrážet.“

„Vždycky se můžete zlepšovat a my se chceme zlepšovat. Důležité pro nás je, abychom bavili fanoušky a aby ti odcházeli vždy spokojeni. Vždycky uděláme na ledě maximum,“ přisadil druhý z trenérského tandemu A-týmu Zdeněk Moták.

V přípravě se přitom Olomouci dařilo, ze sedmi zápasů zaznamenali pět výher. Naposledy se blýskla parádním obratem proti Trenčínu – ještě deset minut před koncem Hanáci prohrávali o 3 branky, nakonec si ale ze Slovenska odvezli vítězství 3:4. „Sehráli ať už povedená či méně povedená utkání. Kvalitní utkání jsme odehráli s Kometou Brno, jak u nich, tak u nás. Kvalitní utkání byla také s Třincem a se Zlínem,“ vyjmenovával Moták. „Ukázalo nám to, co bychom chtěli hrát a ukázalo nám to také jednotlivé hráče, kteří přišli,“ dodal.

Kohouti v létě posilovali zejména v útoku. „Přišel k nám do obrany Tomáš Valenta ze Zlína, Marek Hecl z Trenčína. Lukáš Klimek ze Sparty Praha a na poslední chvíli Rosťa Olesz z Vítkovic,“ vyjmenovával Moták. Z hloučku přísedících novinářů padl dotaz zejména na produktivitu Lukáše Klimka a Rostislava Olesze. „Kdyby se podařilo dvacet gólů, bylo by to super. Já si myslím, že jsou schopni dát mezi 10-20 góly. Pro nás je jejich přínos v produktivitě, zkušenosti a také tím, že se k nám hodí svým stylem. Lukáš Klimek je výborný bruslař a nebojí se jít do soubojů. Rosťa Olesz je zase silový hráč,“ komentoval Tomajko.

A jak noví hráči zapadlo do kabiny? Podle kapitána Martina Vyrůbalíka velmi dobře. „Tady v Olomouci je taková tradice, že se dbá na vztahy v kabině. Chceme, aby sem chodili hráči, kteří nejsou problémoví. I letos kluci zapadli, mladší i starší. Myslím si, že nebude žádný problém,“ komentoval pousmál se veterán obranných řad olomouckého týmu.

Olomouc může stejně jako v loňské sezóně spoléhat také na talentované juniory. Ve druhé části loňského ročníku se v dobrém světle předvedli útočník Tobiáš Handl a obránce Matúš Hlaváč. Oba si přitom už stihli připsat premiérový gól mezi dospělými. „V přípravě nastoupil Matěj Kořenek, Tobiáš Handl, Adam Rutar a Matúš Hlaváč. Určitě si myslíme, že se v průběhu sezóny dostanou do hry. Někdo možná bude hrát už v pátek. Chceme, aby hráli a chceme, aby se zlepšovali, ale není to tak, že bychom tam někoho tlačili na sílu. Když si to zaslouží, tak hrát bude. Potenciál určitě mají, ale bude to záležet hlavně na nich,“ poznamenal Jan Tomajko. „Snažíme se jim domluvit nějaký zápas v první lize, aby něco odehráli v dospělým hokeji a jejich výkonnost šla nahoru,“ dodal Fürst.

„Asi nejzajímavější změnou je trenérská výzva. Museli jsme sem nechat nainstalovat nový videosystém. Uvidíme, jak to bude vypadat. Pro nás trenéry bude zajímavé, jestli ji využít,“ přemýšlel Tomajko. Olomouc měla nový kamerový systém nainstalovat už na loňskou sezónu, nakonec ale nemusela. „Snažil jsem se to odsouvat co nejdál, protože si myslím, že by bylo lepší to instalovat až po rekonstrukci střechy. Ale výjimka nám letos udělena nebyla, takže jsme to museli na poslední chvíli realizovat,“ objasnil situaci generální manažer klubu.

Dalším tématem byla dlouho diskutovaná rekonstrukce zimního stadionu, který se nachází v tristním stavu. „Co se týče stadionu, snahy představitelů města jsou takové, že by chtěli něco přestavovat, nebo postavit novou halu. Nová střecha je nutnost. Ta stávající je v žalostném stavu. Bezpodmínečně potřebná je také malá hala proto, aby se vychovávala mládež. Tréninkové porce pro mládež jsou nedostačující,“ poukázal Erik Fürst. „Zázemí jsme za ty roky dali nějakým způsobem dohromady a myslím, že je srovnatelné s jinými extraligovými kluby. Co se ale týče zevnějšku, ten je v extraligové společnosti asi opravdu nejhorší,“ povzdychl si.

„Olomouc by si určitě zasloužila lepší stánek nejen pro sport, ale i pro kulturu. Je to krajské město, stotisícové město... Vezměte si třeba Karlovy Vary, kde mají dvě krásné haly, v nichž se mohou připravovat,“ souhlasil trenér Moták.

Kolotoč extraligy se roztočí už v pátek, kdy Olomouc zamíří do nedaleké Ostravy. Přestože vítkovický klub v létě opustila řada důležitých hráčů, není radno moravskoslezský tým podceňovat. „Je to určitě těžký soupeř. Je to blízko, skoro derby. Lehké to určitě nebude. Budeme se snažit připravit, abychom tam hráli co nejlépe a ideálně vybojovali 3 body,“ doufá v dobrý start nového ročníku Tomajko. „Bude to vstup do soutěže, pochopitelně chceme, aby byl úspěšný. Musíme být nároční vůči sobě, svým výkonům a svému vystupování, a to nejen v tomto zápase, ale po celou sezónu,“ souhlasil Moták. Do utkání by podle všeho měl naskočit i Zbyněk Irgl, který se v úterý po drobnějším zranění zapojil do tréninku. Do začátku sezóny se ovšem nestihnout dát zdravotně do pořádku Jan Káňa, František Skladaný a Marek Laš. Co se brankářské dvojice týče, více zápasů by měl opět odchytat Branislav Konrád, ačkoli Jan Lukáš v závěru loňské sezóny ukázal, že on se o své místo také popere.

Olomoucký kádr je poměrně úzký, proto by větší marodka mohla znamenat nepříjemný problém. I proto se klub dohodl – podobně jako vloni – na spolupráci s prvoligovým Havířovem. Ostatně v pátek proti Trenčínu naskočili v olomouckém dresu dva junioři, jeden z nich, Dominik Pawliczek, dokonce zaznamenal gól. „V případě potřeby budou mít vyřízeny střídavé starty, protože by měli být stabilně zařazeni do prvoligového kádru Havířova. Pokud bychom potřebovali pomoct, měli by nám být k dispozici,“ potvrdil spolupráci Fürst. V dresu Havířova se na oplátku představí Adam Rutar s Alexem Rašnerem.

Vedle dravého mládí Kohouti sází především na zkušenosti. Na soupisce je celkem 14 hráčů starších 30 let, to z Olomouce dělá tým s poměrně vysokým věkovým průměrem (navíc už za měsíc své třicetiny oslaví také Petr Strapáč). „Nemyslím si, že by to měl být problém. Bereme to tak, že hráči jsou zkušenější a neustále se zlepšují. Naopak si myslíme, že jsou v tom nejlepším věku,“ prohlásil Jan Tomajko. V podobném duchu se vyjádřil také Martin Vyrůbalík. „Když je někdo mladý, tak to na ledě není přednost. Ať už je někdo mladý, nebo starý, tak si to musí uhrát,“ řekl.

Po svém návratu do extraligy Hanáci každou sezónu ukazují, že je třeba s nimi počítat a že už dávno neplatí za otloukánky. „Potřebujeme udržet laťku, kterou jsme nastavili minulý rok, a ještě ji zase někam posunout. A pak můžeme chtít, aby z nás ostatní týmy měly větší respekt,“ odtušil Jan Tomajko.

Soupiska pro sezónu 2019/2020

Brankáři: Jan Lukáš, Branislav Konrád

Obránci: Tomáš Dujsík, Matúš Hlaváč, Jan Jaroměřský, Jiří Ondrušek, Alex Rašner, Rutar Adam, Rutar Ludvík, David Škůrek, Jan Švrček, Tomáš Valenta, Martin Vyrůbalík

Útočníci: Vilém Burian, Tobiáš Handl, Marek Hecl, Zbyněk Irgl, Jan Káňa, Lukáš Klimek, Jan Knotek, Petr Kolouch, Matěj Kořenek, Marek Laš, Lukáš Nahodil, Rostislav Olesz, David Ostřížek, František Skladaný, Petr Strapáč, Vojtěch Tomeček