Vzhůru pod Ještěd! Kohouti změří síly s Bílými Tygry

Martin Vavruša, Josef Prášek
O L O M O U C – Utkání proti Plzni Hanákům nevyšlo podle představ a střelecky se neprosadili, to je však potřeba hodit za hlavu a soustředit se na další zápas. Už v neděli od 16 hodin totiž kohouti vyjedou na led libereckých Bílých Tygrů, kde není vůbec lehké zvítězit. Přesvědčit se o tom Olomouc mohla také loni, kdy Liberec dokázala udolat v obou utkáních na domácím ledě, z Podještědí si ale přivezla jen jediný bod. Podaří se Hanákům tentokrát prolomit smůlu libereckého ledu a odvezou si z Home Credit areny body?

Olomoučtí doposud získali třináct bodů a nachází se na 7. příčce v tabulce. V posledním zápase ale Hanáci vyšli bodově i gólově naprázdno, jelikož Plzni podlehli 0:4. Klíčová přitom byla hra v přesilových hrách, oba týmy dostaly celkem pět takových příležitostí. „Oni měli pět početních výhod, ze kterých dali tři branky… to je skvělá produktivita. My se z toho musíme poučit,“ přiznává David Ostřížek.

⇒ Útočník David Ostřížek

Oba celky měly téměř stejný počet střel na branku, produktivita byla úspěšnější na straně hostů, Olomoucký útočník proto ještě velí k většímu důrazu do branky. „Musíme hrát více kompaktněji, podle mě jsme daleko od sebe a chybí nám větší tlak do branky. Na druhou stranu je to těžké, když máme dvě tutovky za stavu 1:0 a nedáme z toho ani jeden gól. Ten by nás nakopl. Když jsme se zvedali k nějakému náporu, tak jsme vždycky dostali branku. Ta koncovka musí být z naší strany lepší,“ ví čerstvě devětadvacetiletý hokejista.

V první formaci nastoupil spolu s Davidem Ostřížkem a Lukášem Klimkem devatenáctiletý Matěj Kořenek, který v letošním ročníku vede produktivitu olomoucké juniorky. „Byla to jeho premiéra a trenéři nechtěli dělat velké změny, tak ho dali k nám a já myslím, že nám to šlapalo. Před zápasem jsem mu říkal, ať si to užije a ať hraje jednoduše. Škoda, že nedal gól. Ale zvládl to dobře, není tam nic, co se mu dá vyčítat,“ komentuje hanácký útočník spolupráci s mladým forvardem.

V neděli čeká kohouty venkovní duel se třetím Libercem, ten zaznamenal první porážku až v sobotu, a to s Kladnem 5:3. „Hrají výborně organizovaný hokej, jsou techničtí a zdatní hráči, co jsou nepříjemní do těla. Určitě po nás budou chodit a my si s tím musíme dobře poradit, dostávat jejich beky pod tlak, a nemůžeme je nechávat rozehrávat zadarmo,“ praví David Ostřížek a zároveň věří, že pod Ještědem prolomí jeho tým menší střelecké trápení: Myslím, že v Liberci to půjde a že to zlomíme.“

To nejdůležitější o soupeři:

Liberec si loni nevedl vůbec špatně. Základní část vyhrál se ziskem 101 bodů a v play-off si proklestil cestu až do finále, kde podlehl Třinci v šesti zápasech. Letos skvělé výkony Bílých Tygrů pokračují a během září neprohráli ani jediný ze svých šesti zápasů a ztratili pouhé dva body, když Spartu a Vítkovice udolali až v nastaveném čase. V dosud posledním utkání ale Tygři poprvé prohráli a to proti nováčkovi s Kladna, kterému podlehli 3:5.

Bilanci s kohouty měl Liberec v předešlém ročníku vyrovnanou, oba týmy si rozdělily po dvou vítězstvích a celkem po šesti bodech, přičemž vždy platilo, že vítěznou radost zažíval domácí celek. Bílí Tygři na svém ledě vybojovali výsledky 4:3 v prodloužení a 5:1, Mora doma slavila po vítězstvích 3:2 v samostatných nájezdech a 1:0.

Hlavní trenér: Filip Pešán
Hala (kapacita): Home Credit arena (7 500)
Poslední utkání: Prohra na Kladně 5:3

Srovnání výsledků:

HC Olomouc Bílí Tygři Liberec
13 (7.) Body (umístění) 16 (3.)
Zbyněk Irgl (4+1) Nejproduktivnější hráč Michal Birner (5+9)
Zbyněk Irgl (4) Nejlepší střelec Michal Birner (5)
Jan Lukáš (92,52%)
Branislav Konrád (91,10%)
Úspěšnost brankářů Justin Peters (87,75%)
Marek Schwarz (77,78%)
10,34 % Přesilovky 32,00 %
87,10 % Oslabení 78,26 %