S Kometou poprvé naostro! Podaří se Kohoutům přemoci rivala?

Lukáš Losleben, Daniel Fekets
O L O M O U C – Kohouty čeká další domácí zápas, tentokráte proti Kometě Brno. Oba týmy se spolu utkaly již dvakrát v přípravě. Nyní dojde k prvnímu ostrému střetu v rámci devátého kola Tipsport extraligy, v němž Hanáci určitě nedají rivalovi nic zadarmo a pokusí se jej obrat o všechny body! Utkání začíná v sobotu 12. 10. v 15 hodin na Zimním stadionu v Olomouci.

Poslední zápas hráčům Mory nevyšel. Na půdě Liberce prohráli 0:2, i když svého soupeře v konečném součtu přestříleli. „Řekl bych, že to bylo převážně o neproměnění vyložených šancí. Z naší strany je to v posledních zápasech o koncovce. Nejsme schopni dát gól. Věřím, že kdyby nám tam jeden spadl, tak by se průběh utkání změnil“, hodnotil útočník Rostislav Olesz.

⇒ Útočník Rostislav Olesz

Sám rodák z Bílovce ovšem věří, že se v následujícím kole podaří střeleckou smůlu prolomit. „Nedali jsme branku už dva zápasy, ale pracujeme tvrdě a nyní je čas všechny ty šance začít proměňovat,“ řekl.

Dalším soupeřem bude pro Hanáky Kometa Brno, která je mimo jiné známá i svojí přesilovou hrou, která, i když se jí momentálně tolik nedaří, umí být silná. „Víme to všichni, celá extraliga. Nemůžeme se ale soustředit jen na Brno, musíme začít hlavně u sebe. Když začneme dávat góly, tak určitě můžeme porážet každého,“ je si vědom olomoucký kanonýr.

V kádru Jihomoravanů má forward s číslem 57 svého bývalého spolužáka, Michala Gulašiho. Vzájemné předzápasové pošťuchování ovšem nepřipouští. „Známe se dlouho, spoustu let, ale de facto hrajeme proti sobě každou sezonu. Neřekl bych, že proběhne nějaká speciální hecovačka. Všichni víme, že Brno je jeden z top týmů posledních několika let a zápasy proti nim jsou vždy extrémně těžké. Každý tým je chce porazit. Bude to veliká výzva. Navíc se určitě budeme moci spolehnout na naše skvělé fanoušky,“ dodal.

To nejdůležitější o soupeři:

V loňské sezoně se Brno, jenž vládlo extralize dva roky předtím, zastavilo v semifinále na libereckých Bílých Tygrech. Po této sérii přišla v Kometě změna na trenérském postu – Libora Zábranského vystřídal Petr Fiala, jenž je dobře znám i v Olomouci. Devětapadesátiletý kouč vedl Kohouty od roku 2007, přičemž jeho největším úspěchem je postup Hanáků do extraligy v sezoně 2013/14.

Kromě této trenérské rošády udělali Brněnští značné množství změn i na hráčských pozicích. Klub mimo jiné opustili Bedřich Köhler, Alexandre Mallet, Zbyněk Michálek či Michal Barinka. Po konci minulé sezony zažila Kometa i dvě dojemná loučení, jelikož se klubové legendy Leoš Čermák a Martin Erat rozhodly pověsit brusle na hřebík. Na základě těchto odchodů přivedl jihomoravský klub několik posil. Z Vítkovic přišli například Jakub Lev s Lukášem Kucserou. Velkým povzbuzením pro brněnské fanoušky pak bylo přetavení hostování Tomáše Plekance v přestup.

Brnu momentálně patří sedmá pozice v tabulce s patnácti body. Poslední utkání ovšem Jihomoravanům hrubě nevyšlo. Na vlastním ledě utrpěli krutou porážku 0:7 se zlínskými Berany. Celková zápasová bilance je ovšem pro Kometu příznivá. Z osmi duelů dokázalo Brno čtyři vyhrát a jednou zvítězit po samostatných nájezdech.

Kohouti se s Kometou utkali již v přípravě, přičemž první zápas skončil 2:0 pro Brněnské, druhý pak v 6:5 pro Olomoucké. V loňské sezoně pak třikrát zvítězili Jihomoravané v nastavení, čtvrté utkání skončilo vítězstvím Hanáků v základní hrací době.

Hlavní trenér: Petr Fiala
Hala (kapacita): DRFG Aréna (7 700 diváků)
Poslední utkání: Prohra 0:7 se Zlínem

Srovnání výsledků:

HC Olomouc HC Kometa Brno
13 (8.) Body (umístění) 15 (7.)
Zbyněk Irgl (4+1)
Nejproduktivnější hráč Petr Holík (3+3)
Zbyněk Irgl (4) Nejlepší střelec Petr Holík (3)
Jan Lukáš (92.52%)
Branislav Konrád (91,33%)
Úspěšnost brankářů Karel Vejmelka (94,27%)
Lukáš Klimeš (72,73%)
16,98% Přesilovky 11,66%
81,03% Oslabení 86,28%