Energetiky už Hanáci letos jednou porazili. Zvládnou to i podruhé?

Kristýna Nováková
K A R L O V Y V A R Y – V neděli budou mít Kohouti další příležitost prolomit sérii proher. Tentokrát je ovšem čeká dlouhá cesta na západ Čech, kde se postaví Karlovým Varům. První letošní utkání mezi oběma týmy vyhrála Olomouc, podaří se jí zabodovat i podruhé? Utkání začíná v neděli 3. 11. od 15:30 v KV Aréně.

Na páteční zápas na domácím ledě proti Zlínu by Hanáci nejraději co nejrychleji zapomněli. Přestože po dvou dvacetiminutovkách vedli 2:1, nakonec si Berani z plecharény odvezli 3 body za výhru 3:5. „Dvě třetiny jsme hráli to, co jsme měli a do ničeho jsme je nepouštěli. Pak přišla třetí třetina, my se poděláme a darujeme jim všechny góly,“ litoval po zápase obránce David Škůrek, který proti Zlínu zaznamenal jednu asistenci. „Předtím jsme hráli zápasy 60 minut, teď hrajeme necelé tři třetiny, a to je základ našeho neúspěchu. Musíme se naučit hrát celých 60 minut až do konce zápasu a ne si to takhle podělat,“ pokračoval v kritickém hodnocení výkonu svého týmu.

⇒ Obránce David Škůrek

Kritický byl pro vývoj zápasu začátek třetí třetiny, kdy se Zlínu podařilo vyrovnat. „Všechno se odvíjelo od toho jejich rychlého gólu ve třetí třetině. Lajdácky jsme vstoupili do třetiny a posadili jsme je na koně,“ pokýval hlavou Škůrek. Poté se podruhé v zápase prosadil Bedřich Köhler a 10 minut před koncem se prosadil David Nosek. Poslední hřebíček do rakve Kohoutů se prosadil ex-olomoucký Jakub Herman. Domácí celek už dokázal pouze snížit gólem Rostislava Olesze.

Svěřence trenérů Tomajka a Motáka navíc trápí slabá produktivita, letos dokázali soupeřům nasázet 31 branek, což je nejméně z celé extraligy. Pro Hanáky byla páteční prohra už čtvrtým nezdarem v řadě. Proti Vítkovicím, Mladé Boleslavi i Zlínu přitom rozhodla třetí třetina. „Pořád si můžeme něco říkat, ale dokud to nezačneme plnit celých 60 minut, tak to nepůjde. Musíme to ubojovat a nedívat se na ostatní,“ řekl šestadvacetiletý bek.

V Karlových Varech to ale Olomouc nebude mít vůbec jednoduché. Západočeši jsou v tabulce čtvrtí a mají třetí nejlepší skóre. „Začátky sezóny bývají takové, že se někomu podaří a vystřelí nahoru. Zdobí je bojovnost a hrají jako tým,“ chválil Škůrek soupeře. „Tohle my teď postrádáme. Hrajeme jako tým možná 40-50 minut a pak z toho všichni vypadneme,“ dodal.

To nejdůležitější o soupeři:

Karlovy Vary patří mezi největší překvapení letošní sezóny. Tým ze západu Čech je aktuálně na výborném čtvrtém místě se ziskem 30 bodů. V posledních 10 zápasech pak hned 7x vyhráli. V pátek na ledě kladenským Rytířům sice neměli moc důvodů k radosti, protože týmu kolem Jaromíra Jágra podlehli 4:2, předtím však zaznamenali tři výhry v řadě, a to 8:0 proti Pardubicím, 1:4 proti zlínským Beranům a 0:4 v Liberci. Energetici se mohou chlubit druhým nejlepším využitím přesilových her.

Nejlepším střelcem týmu je Tomáš Rachůnek, kterého jeho 8 přesných zásahů vyneslo na solidní pátou příčku kanonýrů TELH. Kromě toho je Rachůnek s 21 kanadskými body druhým nejproduktivnějším hráčem ligy, lepší už je pouze Milan Gulaš z Plně. Oporou týmu je také brankář Filip Novotný, jemuž patří s úspěšností zákroků 93, 45 % druhé místo v tabulce brankářů celé soutěže.

Hlavní trenér: Martin Pešout
Hala (kapacita): REALISTIC Arena (6 000)
Poslední utkání: Prohra 4:2 s Kladnem

Srovnání výsledků:

HC Olomouc HC Energie Karlovy Vary
17 (12.) Body (umístění) 30 (4.)
Zbyněk Irgl (7+2) Nejproduktivnější hráč Tomáš Rachůnek (8+13)
Zbyněk Irgl (7) Nejlepší střelec Tomáš Rachůnek (8)
Jan Lukáš (89,96%)
Branislav Konrád (90,75%)
Úspěšnost brankářů Filip Novotný (93,45%)
Jan Bednář (89,29 %)
11,54% Přesilovky 25,00%
83,61% Oslabení 84,21%