Hanáky čeká další domácí prověrka, v pátek vyzvou Hradec Králové

Daniel Fekets
O L O M O U C - Olomoucké hokejisty čeká utkání 37. kola Tipsport extraligy. Do plecharény tentokrát zavítá hradecký Mountfield. Svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka budou chtít z tohoto duelu vytěžit všechny tři body. Nutně už totiž potřebují prolomit nepříliš lichotivou domácí bilanci. Úvodní buly zápasu padne v pátek 17. 1. 2020 v 18:00.

Uplynulé střetnutí v Pardubicích Kohouti prohráli po nájezdech. Nenavázali tak na cenné vítězství v penaltové loterii na ledě úřadujícího mistra z Třince. Přestože Olomouc na počátku utkání vedla, tak nakonec musela dotahovat vedení soupeře v poměru 2:1. V 33. minutě vyrovnával František Skladaný. Jelikož další gól už nepadl na žádné straně, tak rozhodnout musely nájezdy. Oproti nedělnímu utkání v Třinci se však nakonec radoval soupeř. „Máme bod, chtěli jsme samozřejmě více. Po tom povedeném zápase v Třinci se hrálo v rychlém sledu vložené kolo. Chtěli jsme tam vyhrát, ale bohužel výkon nebyl takový, jaký jsme si představovali. Byl to velmi těžkopádný zápas z obou stran, který nakonec skončil remízou. Rozhodně to pro fanoušky nebylo moc pěkné utkání, protože moc střel ani na jedné straně nebylo. Víceméně se oba celky praly o výsledek,“ zhodnotil zápas s pardubickým mužstvem kapitán Martin Vyrůbalík.

⇒ Obránce Martin Vyrůbalík

Hráči a trenéři se už nyní připravují na utkání s Hradcem Králové. Jsou si však vědomi malého bodového zisku především z domácích utkání. Olomouc totiž uhrála před svými fanoušky 20 bodů, což je společně s Vítkovicemi nejmenší číslo v celé soutěži. Naopak na venkovních kluzištích patří Hanáci mezi nejlepších pět týmů extraligy. „My teď potřebujeme každý bod. Chceme se dostat minimálně do předkola. Mnoho zápasů v našem prostředí jsme pokazili, takže to musíme napravovat venku. Jsme rádi, že jsme něco z Třince a Pardubic přivezli, ale teď je potřeba už vyhrávat také doma,“ doplnila dlouholetá stálice obranných řad Kohoutů.

Hradec Králové předešlé čtyři vzájemné zápasy s Olomoucí vyhrál. Úvodní dvě bitvy letošní sezony nenabídly mnoho branek. „S Hradcem nemáme příliš oslnivou bilanci, ale na to se dívat nemůžeme. Po novém roce, když to zhodnotím celkově, to není tak špatné. Herní projev je podle mě lepší, ale potřebujeme pravidelně vyhrávat. Věřím, že Hradec porazíme,“ burcuje osmatřicetiletý rodák z Hodonína.

To nejdůležitější o soupeři:

Hradci tato sezona nevychází dle předsezonních představ. Mountfield se po většinu základní části drží na pozicích, které by zaručovaly postup do předkola play off. Ambice Západočechů jsou však vyšší. Vedení týmu v průběhu první poloviny základní části zareagovalo na výsledkový útlum. Do zbraně totiž povolalo zkušeného kouče Vladimíra Růžičku, který v trenérském štábu doplnil Tomáše Martince a Petra Svobodu. Hradec se v průběhu sezony už několikrát pokusil okysličit kádr. Útočné řady z brněnské Komety posílil Jakub Lev, jenž se stal součástí výměny za Daniela Rákose. Stejným směrem jako Rákos zamířil také Tomáš Vincour. Novými akvizicemi v posledních měsících a dnech se stali Oscar Eklund, Kevin Klíma nebo Maris Bičevskis.

Mountfieldu se start tohoto týdne náramně povedl. Jakožto druhý český zástupce v historii novodobé Ligy mistrů se dostal až do finále této soutěže. Tým Vladimíra Růžičky dvakrát zdolal Djurgården. O zisk trofeje se utká v domácím prostředí s Frölundou. V extralize nasbíralo východočeské mužstvo 51 bodů v 35 zápasech, což momentálně stačí na devátou příčku. Hradec míří na led soupeře po čtyřech domácích zápasech. Ve svém prostředí z těchto čtyř duelů urval vždy minimálně bod. Celkově v základní hrací době neprohrál už pět zápasů v řadě.

Předešlé vzájemné bitvy v této sezoně vyhrál Hradec. Na olomouckém ledě zvítězil poměrem 2:0. Na počátku prosince taktéž vyhrál, tentokrát 2:1. Petr Kolouch tehdy poslal Hanáky do vedení, ovšem trefy Rudolfa Červeného a Matěje Chalupy otočily vývoj utkání ve prospěch Mountfieldu.

Hlavní trenér: Vladimír Růžička a Tomáš Martinec
Hala (kapacita): ČPP Aréna (6890 diváků)
Poslední utkání: Výhra 5:0 s Karlovými Vary

Srovnání výsledků:

HC Olomouc Mounfield HK
45 (11.) Body (umístění) 51 (9.)
Zbyněk Irgl (12+15)
Nejproduktivnější hráč Radek Smoleňák (14+11)
Lukáš Nahodil (13) Nejlepší střelec Radek Smoleňák (14)
Jan Lukáš (91,27%)
Branislav Konrád (90,54%)
Úspěšnost brankářů Marek Mazanec (91,50%)
Štěpán Lukeš (82,93%)
13,49% Přesilovky 13,97%
82,01% Oslabení 79,51%