Statistické okénko před závěrečnou fází sezony. Produktivitě vládne Irgl, gólmani si drží vysoký standard

Daniel Fekets
O L O M O U C - Hanáci mají za sebou 44 soutěžních zápasů. Do konce základní části Tipsport extraligy zbývá odehrát 8 duelů, ve kterých půjde o postup do play-off. Jak si vedou svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka v detailnějších statistikách před klíčovou a nejzajímavější částí sezony? V článku se dozvíte, kdo kraluje týmové produktivitě, jak si Kohouti vedou v přesilových hrách či jaká je momentální úspěšnost brankářů.

Zlepšení na domácím kluzišti a zvyšující se náskok na jedenácté Kladno

Olomouci momentálně patří desátá příčka v tabulce. Hanáci v posledních týdnech rapidně navýšili náskok na jedenácté Kladno, který nyní čítá 10 bodů, a právě desátá příčka je teď pro Kohouty důležitou metou, neboť rozhoduje o postupu a nepostupu do play-off. Povzbudivou vyhlídku však mají i před sebou, na sedmé Karlovy Vary, osmý Hradec nebo devátý Zlín ztrácí nejvýše čtyři body.

V první polovině letošního ročníků se Kohoutům na domácím kluzišti příliš nedařilo. Situace se však v uplynulých dvou měsících zlepšila a soupeři si z plecharény neodvážejí body příliš často. Od začátku prosince Hanáci před vlastním publikem jen dvakrát nebodovali, a to v posledním utkání kalendářního roku 2019 s Pardubicemi a následně 10. ledna s brněnskou Kometou. Olomouc nyní bodovala ve čtyřech domácích duelech v řadě.

Venkovní statistiky jsou pro celek z Hané velice příznivé. Hned 31 z 61 celkových bodů vybojoval na soupeřových stadionech, což jej řadí na páté místo v celé lize. Častěji mimo své mantinely bodují jen týmy z užší špičky tabulky, kterými jsou Sparta, Liberec, Třinec nebo Karlovy Vary.

Zbyněk Irgl kraluje produktivitě

⇒ Útočník Zbyněk Irgl

Není velkým překvapením, že také v letošní sezoně vládne týmové produktivitě zkušený Zbyněk Irgl. Vicemistr světa z roku 2006 zažívá ještě povedenější sezonu, než tu předešlou. V loňském ročníku posbíral 30 kanadských bodů po 42 zápasech. Teď své počínání o chlup vylepšil. Devětatřicetiletý veterán doposud nastřádal 33 bodů ve 43 odehraných zápasech. Produktivitě olomouckého celku tak kraluje o čtyři kanadské body před Lukášem Nahodilem. Bronzová příčka patří Lukáši Klimkovi. Letní posila ze Sparty se zatím dostala na 23 bodů.

Nejpilnějším střelcem je Irgl, nejpřesnějším Nahodil s Kolouchem

Zajímavou statistikou je četnost střel na bránu za celou sezonu. Jednoznačně nejčastěji střílejícím útočníkem týmu je opět Zbyněk Irgl, jenž vyslal na bránu soupeře už 157 pokusů. Přesně o padesát střel méně má na svém kontě Rostislav Olesz, jemuž patří druhá příčka. Nejspíše hned v dalším duelu vyčerpá svých 100 pokusů také obránce Tomáš Dujsík, který do současné chvíle vyslal 99 střel na bránu. Nejlepší úspěšností střelby se ale mohou pyšnit Lukáš Nahodil a Petr Kolouch. Oba olomoučtí centři hned 17% svých pokusů proměnili v gól a Nahodil je s patnácti brankami také na čele tabulky střelců HC Olomouc.

Radegast index i nadále v režii obránců

⇒ Obránce Jan Jaroměřský

V seznamu největších bojovníků na soupisce Kohoutů můžeme hledat celkem pravidelná jména. Nejlépe si vedou Jan Jaroměřský s Janem Švrčkem. Oba tito zkušení zadáci se navíc drží v elitní desítce celé soutěže. Dobře si vedou také další defenzivní stálice týmu. Kapitán Martin Vyrůbalík a jeho asistent Jiří Ondrušek. Radegast index tak primárně patří obráncům.

Přesilovky Hanákům nevychází, oslabení je daleko lepší

Kohoutům se v této sezoně v přesilových hrách nevede tolik jako soupeřům, využili 19 přesilovek ze 146 nabídnutých možností. Jejich efektivita tak stojí na 13,01 %, o něco málo lépe si vedou Pardubice a Hradec Králové. Na nadpoloviční většině gólů v přesilovkách se podílel Zbyněk Irgl, který si v této činnosti připsal rovnou třetinu svých kanadských bodů.

V oslabení se Kohoutům daří více, drží úspěšnost 81,82% ubráněných početních nevýhod. V této statistice se zařadili do poloviny extraligového pelotonu. Olomouci se navíc podařily vsítit hned tři branky v přesilovkách soupeřů. Již dvakrát se ve svém oslabení trefil Lukáš Klimek.

Průměrně nejvíce času na ledě tráví Jiří Ondrušek

⇒ Obránce Jiří Ondrušek

Není velkým překvapením, že ice timu vládnou obránci. Hned tři z nich se dostávají s průměrným časem na ledě nad 20 minut. Rozdíly mezi Jiřím Ondruškem, Janem Švrčkem a Tomášem Dujsíkem jsou však minimální. Jediným forvardem mezi pěti nejvíce vytěžovanými hráči je Zbyněk Irgl, který v průměru stráví na ledě necelou třetinu celého utkání.

Statistiky obou brankářů vyrostly. Konrád s Lukášem podávají stabilní výkony

Hanáci se jednoznačně mohou opřít o své muže mezi třemi tyčemi. Branislav Konrád zasáhl do 27 zápasů s bilancí 91,75% úspěšnosti zákroků. Slovenský brankář kromě toho jedenkrát udržel čisté konto a kryl už 678 střel soupeře. Hned třináctkrát se Kohouti s Konrádem v bráně radovali z výhry.

⇒ Brankář Branislav Konrád

Častěji než v předešlých letech se do zápasového tempa dostává také Jan Lukáš. Šestadvacetiletý gólman udržel také 1 čisté konto a úspěšně zasahoval proti 502 pokusům z holí olomouckých protivníků. Odchytal 21 zápasů s průměrem činícím 91,27%.