Vybrané olomoucké zápasy této sezony: Díl třetí

Daniel Fekets
O L O M O U C – V minulých dvou vydáních jsme vám připomněli nejzajímavější zápasy olomouckého celku v této sezoně. Vybrali jsme kupříkladu obě vítězství v Karlových Varech, přestřelku ve Zlíně, zdolání pražské Sparty doma i venku, nebo nervy drásající nájezdy v Třinci. Předešlou rekapitulaci vybraných sezónních zápasů jsme zakončili zdoláním kladenských Rytířů ve 45. kole. Nyní se už zaměříme na závěr letošní sezony, který nebyl dohrán z důvodu koronavirové pandemie. Chybět nebudou ani tříbodové zápasy, ve kterých si brankář Vojtěch Mokrý připsal svou extraligovou premiéru, jednoznačný skalp na ledě Hradce Králové, nebo úvodní zápas předkola play-off se Zlínem.

Olomouc – Liberec 2:1 (47. kolo) – Vojtěch Mokrý při své extraligové premiéře vychytal lídra tabulky (21. 2.)

Po domácím zápase s Kladnem následovalo utkání v Plzni, které svěřenci Zdeňka Motáka a Jana Tomajka prohráli poměrem 0:3. Následné střetnutí s Libercem bylo pro kohouty velkou výzvou. Na jednoznačného lídra tabulky se jim v předešlých vzájemných duelech příliš nedařilo, ovšem v poslední čtvrtině extraligy se karty obrátily.

Hrdinou utkání s Libercem se stal teprve osmnáctiletý brankář Vojtěch Mokrý. Do klece kohoutů musel nastoupit kvůli zdravotním problémům tradiční brankářské dvojice Konrád – Lukáš. Úvod utkání pro olomouckého mladíka v brance nezačal zrovna nejpřívětivěji, jelikož už ve 3. minutě se prosadil Jakub Rychlovský. Hanáci zareagovali velmi rychle. Po necelé minutě dalšího průběhu hry zásluhou Pavla Musila vyrovnali. Ještě před úvodní sirénou se plecharéna radovala podruhé. Prosadila se totiž nebezpečná olomoucká formace ve složení Musil – Nahodil – Klimek. Branku vsítil posledně jmenovaný hráč. Bílí Tygři měli v 15. minutě ideální možnost ke vstřelení vyrovnávací branky, ale debutant v bráně Hanáků se zaskvěl proti samostatnému nájezdu Michala Bulíře. Ve druhé třetině si kohouti vytvořili velký tlak, ale ze třinácti střeleckých pokusů se prosadit nedokázali. Mrzet je to však nemuselo, neboť žádný další gól už v posledních dvou třetinách nepadl. Olomouc tak poprvé v sezoně Liberec porazila.

Vojtěch Mokrý inkasoval jen jednou a lvím podílem přispěl k výhře nad Libercem

Kometa – Olomouc 2:4 (48. kolo) – Brno dotáhlo svou dvoubrankovou ztrátu, rozhodující úder však zasadili Hanáci (23. 2.)

Už první vzájemné utkání v Brně nabídlo kvalitní hokej z obou stran. Poprvé se sice radovala Kometa, ale tentokrát se vše otočilo. Dva dny po domácí výhře s Libercem předvedli Hanáci další povedený výkon, který byl podtržen výhrou 4:2. Také v tomto klání exceloval Vojtěch Mokrý.

První třetina branku nenabídla, přestože zajímavých situací bylo k vidění na obou stranách mnoho. Gólový účet střetnutí byl otevřen po přesilovkové souhře ve 22. minutě z hole Pavla Musila. Olomoucké vedení bylo rázem dvougólové krátce po uplynutí první poloviny základní hrací doby. Tentokrát přesně zamířil Lukáš Nahodil. Brno ale záhy snížilo zásluhou kapitána Martina Zaťoviče. Do kabin se tak po druhé třetině šlo za stavu 2:1 pro Hanáky. Hned v první minutě třetí periody bylo srovnáno. Přihrávku Luboše Horkého zužitkoval Tomáš Plekanec. Ještě před 50. minutou však celek z Hané podruhé v zápase odskočil do dvoubrankového náskoku. Na rozdílovou trefu Rostislava Olesze navázal Jan Káňa. Povedený víkend tak byl dokonán dalším vítězstvím.

Olomouc vyloupila DRFG Arenu výhrou 4:2

Hradec Králové – Olomouc 0:4 (50. kolo) – Výsledková dominance na východě Čech (1. 3.)

Kohouti sice ve 49. kole prohráli s Třincem, ovšem po týdnu na venkovním kluzišti opět zvítězili. Utkání v Hradci Králové bylo důležité, neboť oba soupeři na sebe reálně mohli narazit v předkole play-off. Olomouc se díky zisku tří bodů přiblížila výhodě domácího prostředí ve vyřazovací fázi.

Vstup do utkání měli lepší Hanáci. V 7. minutě využil přesilovou hru Jan Knotek. Ačkoliv si ve zbytku střetnutí držel domácí Mountfield střeleckou převahu, výborný výkon navrátilce do sestavy Jana Lukáše znamenal, že zvučná ofenzíva Východočechů zůstala na nule. Ve druhé třetině se navíc znovu prosadil Jan Knotek a o pár minut později také Lukáš Nahodil. Třetí třetina už nabídla jen jednu gólovou situaci. Krátce před závěrečnou sirénou skóroval Tobiáš Handl, pro kterého se jednalo o premiérovou extraligovou branku. Skvělý výkon brankáře Lukáše byl podtržen čtyřiceti zásahy bez jediného inkasování.

Jiří Ondrušek v souboji s hradeckými hokejisty

Olomouc – Litvínov 3:1 (51. kolo) – Olomouc zažehnala všechny spekulace a s Litvínovem bodovala naplno. Verva byla odsouzena hrát v posledním kole o přežití (3. 3.)

Hanáci vstupovali do posledních dvou kol základní části s jistotou, že si předkolo play-off zahrají. Největší boj se však sváděl na konci extraligového pelotonu. Vítkovice, Pardubice, Litvínov i Kladno bojovali o záchranu v extralize do poslední chvíle. Česká nejvyšší soutěž dlouho nepamatovala tak zajímavou bitvu o přežití. Zmíněné celky, které se krčily na 11. – 14. místě navíc začaly krátce před koncem sezony pravidelně vítězit, takže poměry sil se v rámci celé soutěže téměř srovnaly. Pokud by Litvínov v Olomouci uspěl za tři body, zajistil by si záchranu.

Přestože Litvínov v první třetině jen dvakrát vystřelil na bránu, do kabin odcházel s jednobrankovým náskokem. Trefil se útočník Lukáš Válek. Střelecká převaha kohoutů však byla natolik zřejmá, že nějaký puk za slovenským brankářem Jaroslavem Janusem skončit musel. A opravdu tomu tak bylo. Ve 32. minutě srovnal gólový účet Petr Kolouch. Hned v úvodu třetího dějství se stejný hráč trefil také podruhé v zápase. Devatenáct sekund před koncem základní hrací doby zpečetil vítězství Olomouce Vilém Burian. Litvínov tak z utkání odešel poražen. Výhra kladenských Rytířů s Mladou Boleslaví navíc znamenala, že extraliga nabídla v 52. kole přímý boj o záchranu. V rozhodující bitvě ale Litvínov Kladno porazil, takže svou extraligovou příslušnost nakonec uhájil.

Pavel Musil obehrává litvínovského obránce Lukáše Douderu

Olomouc – Zlín 5:1 (1. zápas předkola Generali Česká pojišťovna play off Tipsport extraligy) – Úvodní zápas předkola nabídl jednoznačnou výhru Hanáků (9. 3.)

Karty se rozdělily po závěrečném extraligovém kole, ve kterém Olomouc zajížděla do Prahy. Na ledě pražské Sparty prohrála po nájezdech, přesto však obsadila ze všech čtyř týmů v předkole nejlepší výchozí pozici. Ze sedmého místa po základní části se mohla těšit na desátý Zlín. Poslední vzájemnou sérii se Zlínem odehráli kohouti na jaře 2018. Z této bitvy, která se odehrála taktéž v předkole, vyšli vítězně Hanáci. Svého soupeře zdolali 3:1 na zápasy.

Vstup do play-off se kohoutům podařil na jedničku. V prvních osmi minutách si vybudovali dvoubrankový náskok. Plecharénu poprvé rozveselil František Skladaný, jenž se po asistenci Petra Koloucha prosadil na počátku 4. minuty. Krátce po první komerční přestávce olomoucké vedení navýšil Rostislav Olesz. Zkušený útočník zužitkoval krásnou spolupráci Ostřížka s Knotkem a dokázal doklepnout kotouč za ležícího Libora Kašíka. Po necelé minutě se však průběžný stav znovu měnil. Od modré čáry se trefil zlínský kapitán Tomáš Žižka. Na další branku si museli diváci počkat necelých 30 minut. Až ve druhé polovině dalšího dějství Hanáky uklidnil gól Viléma Buriana. Na konci základní hrací doby se trefili také Jan Knotek a Lukáš Nahodil. Kohouti si v úvodním zápase předkola se Zlínem poradili poměrem 5:1.

David Ostřížek v souboji o puk během utkání se Zlínem

Hned následující den bylo rozhodnuto, že druhé utkání série se odehraje bez diváků. S komorní atmosférou naložili lépe Berani, kteří výhrou 3:1 stav série vyrovnali. O den později byla extraliga z důvodu šířícího se koronaviru přerušena, posléze také předčasně ukončena.