Kohouti skončili v žebříčku evropských klubů druzí na Moravě!

Redakce
O L O M O U C – Web passionhockey.com zveřejňuje každoročně žebříček evropských klubů podle jejich aktuální formy. V posledních šesti letech Kohouti nechyběli v elitní stovce ani jedenkrát, loni se umístili dokonce na 38. místě! Letos si sice o dvanáct míst pohoršili, přeskočili však Kometu a mezi moravskými týmy se umístili druzí!

Tradiční seznam TOP 250 nejúspěšnějších hokejových klubů uplynulé sezóny zveřejňuje komunita Hockey Archives, projekt pod hlavičkou frankofonního webu Passion Hockey, již od roku 1999. Celky ze všech tradičních i exotičtějších hokejových zemí Evropy jsou v něm seřazeny podle získaných bodů za uplynulou sezónu.

Speciální algoritmus se v aktuálním vydání žebříčku řídí podle výsledků v hokejové Lize mistrů, Kontinentálním poháru (obdoba Ligy mistrů pro evropské kluby z méně kvalitních lig, pořádáno pod hlavičkou IIHF), jednotlivých ligových soutěží a mezinárodních přátelských utkání. Všechny výsledky jsou pak násobeny koeficientem daným kvalitou a prestiží jednotlivé soutěže.

Posledních šest let Olomouc nechyběla v elitní stovce ani jedenkrát, loni dosáhla dokonce na rekordní 38. místo. To znamenalo 6. příčku mezi českými kluby a na podobný výsledek Mora dosáhla i letos – v Česku se lépe umístilo jen šest týmů, v celé Evropě Olomouc uzavřela TOP padesátku. Oproti loňskému ročníku tak klesla o dvanáct míst.

Oproti předchozímu roku přeskočily Olomouc Mladá Boleslav a Sparta, kohouti naopak překonali v tabulce Kometu Brno, a na Moravě tak dopadl lépe už jen Třinec.

Pořadí klubů s podobným ziskem jako Olomouc

46. Växjö Lakers (SWE)
47. Torpedo Nijni Novgorod (RUS)
48. Lausanne HC (SUI)
49. Metallurg Magnitogorsk (RUS)
50. HC Olomouc (CZE)
51. HC Kometa Brno (CZE)
52. JYP Jyväskylä (FIN)
53. Ingolstadt (GER)
54. Neftekhimik Nijnekamsk (RUS)

Extraligové týmy v evropském žebříčku

14. Bílí Tygři Liberec

25. HC Oceláři Třinec

27. HC Škoda Plzeň

33. BK Mladá Boleslav

35. HC Sparta Praha

43. Mountfield HK

50. HC Olomouc

51. HC Kometa Brno

59. HC Energie Karlovy Vary

62. PSG Berani Zlín

69. HC Verva Litvínov

72. Dynamo Pardubice

75. HC Vítkovice RIDERA

104. ČEZ Motor České Budějovice

Evropským vládcem je v posledních letech téměř pravidelně CSKA Moskva, které své prvenství obhájilo také letos. Na druhém místě se umístil švédský tým Luleå HF, třetí skončil AK Bars Kazaň.

Mezi extraligovými týmy můžeme pozorovat značně rozdílné pohyby. Nejvýše umístěný Liberec navázal na loňský výkon, kdy poskočil o třicet míst, a vystoupal ještě o další čtyři. Třinec, Plzeň i Hradec ale klesli tabulkou o několik příček níž a Kometa Brno zaznamenala pád dokonce o 37 míst! Oproti tomu Sparta, Mladá Boleslav i Karlovy Vary si polepšily nejméně o čtrnáct příček.


Kompletní žebříček TOP 250 klubů si můžete prohlédnout zde!